Frits Kappers presenteert zijn boek ‘De schaduw van fout’

25 apr, 07:25

Maatschappij


Een familieroman voor een belangrijk deel gebaseerd op historische feiten en voor een deel fictie

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- Frits Kappers, geboren en getogen in Winterswijk, moest leven met de wetenschap dat zijn vader en moeder fout waren in de oorlog. Hij groef diep in het nationaal archief om de rol van ouders in de Tweede Wereldoorlog te vinden. Het besef dat hij niet trots kan zijn op zijn ouders heeft zijn leven getekend. Hij ging door een heel diep dal, zoals zovelen, die deze laatste uit het verleden moeten meedragen zonder er zelf debet aan te zijn. Bij Frits heeft het geleid tot de roman: ‘De schaduw van fout’, weliswaar in de oorlog speelt, maar in het begin geen schot gelost wordt. Op Boerderijcamping Kortschot, die ook een rol speelt in het boek, had ik een openhartig gesprek met de schrijver.

Het zat er al vroeg in. Wat voor velen als straf werd ervaren op school, betekende voor Frits een feestje: boeken lezen en het schrijven van een opstel. Net vóór sluitingstijd kwam hij nog snel zelfs in de bibliotheek het boek inleveren, dat hij diezelfde morgen nog had geleend. Op de middelbare school zat hij als brugklasser samen met de veel oudere Gerrit Komrij, die werd om zijn giftige pen, in de redactie van de schoolkrant.

Op 7-jarige overleden zijn vader. Kappers: “Ik ben mijn sociaal- me gevormd gegroeid door de gevoelsarme opvoeding die moeder gaf. Gelukkig woonden op de benedenverdieping de liefste grootouders van het heelal.”
Zijn boek komt uit in een tijd, waarin onverwacht weer actueel is in onze nabijheid en waar volgens Kappers in de huidige politiek paraellen te trekken met de 1939-’45. Zowel als als nu er groepen, die vallen in de ‘nobele’ waren van Hitler en nu van Poetin om een ​​land. Hij schreef er een boeiende roman over.

Sociaalemotioneel
was ik net
zo’n wrak ook
een poosje
sterven zijn middel
niet meer
neem

De twee kappers: ‘kom je kernvragen van het boek zijn volgens de vijand en weet je misschien wat je misschien aandoet?’
Als antwoord geeft hij uitzichtloosheid en beantwoorden. Het antwoord op de tweede vraag is hijzelf.

Een zwaar verhaal, licht verteld
aanvankelijk wilde hij zijn verhaal schrijven voor de familie. Dat is de reden, dat het verhaal ‘klein’ wordt gehouden in de omgeving van Winterswijk. Hij had nooit de illusie dat hij zijn roman zou uitgeven. Dat gewijzigd toen hij in contact kwam met Hans Tenbergen, die in de geschiedenis van Winterswijk tijdens de Tweede Wereldoorlog is gedoken. Tenbergen stimuleerde hem om zijn boek aan een groter publiek aan te bieden.

De roman speelt voornamelijk af in Winterswijk en velen zich de beelden ter plaatse voor de geest kunnen halen. Om de roman nog toegankelijker te maken voor lezers, die niet zo bekend zijn met de streek, is een kaart van Winterswijk en omgeving toegevoegd. Zelf Kappers zijn boek een familieroman voor een belangrijk deel gebaseerd op historische feiten en voor een deel fictie.
Op zijn vijfendertigste hij in een peilloos diepe depressie. “Ik koos er toen voor om mij op te laten nemen en belandde in een persoonlijke leefgemeenschap, die vooral gericht was op het behandelen van verslavingsproblemen. Ik was niet verslavend, maar dat was meer geluk dan wijsheid. Sociaal-emotioneel was ik net zo’n wrak als een verslaafde die zijn middel niet meer neemt. Tijdens de behandeling werd vaak tegen mij gezegd, dat ik over mezelf praatte als ik sprak over de auto van de buren.”

“Omdat ik er geen ego- of emodocument van wilde maken, bracht die opmerking mij op het idee het boek in de gekozen vorm te gieten. Dat gaf me de mogelijkheid om een ​​zwaar verhaal licht te vertellen. Daar ben ik wel tevreden over.”
De vorm en de contouren van een schaduw worden bepaald door de ontwikkeling, en zijn niet altijd altijd scherp.
Het verhaal van Kappers draagt ​​duidelijk zijn signatuur, maar is niet dwingend. Verrassend zet hij aan het einde van het boek de lezer aan het denken. Evenals een schaduw is de scheidslijn tussen goed en kwaad ook niet altijd even scherp. Kappers geeft de lezer ruimte om te geven aan de eigen morele vluchten.

Maatschappij bewust
De leraar scheikunde is inmiddels met pensioen, maar blijft actief. Hij werd uitgeroepen tot ‘Hoogevener van het jaar 2012’ voor poging om een ​​fusie van ziekenhuizen te voorkomen en schoot te helpen toen hij hoorde dat het Streekziekenhuis Koningin Beatrix ook door een fusie met ‘oeet-constructie’ werd bedreigd.

Op 11 mei zendt Omroep Max in het programma ‘Expeditie Nederland’ een minidocumentaire uit over het boek en het verhaal van Kappers.
Sinds vele jaren organiseert Boekhandel Kramer lezingen. Op donderdag 28 april presenteert Kappers zijn boek in het Doopsgezind Kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk. Aanvang 20 uur. Kaarten om de avond bij te wonen zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Kramer. De kosten bedragen 10 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.