Gespot op Strava: Een slechte daler? Remco Evenepoel won Luik-Bastenaken-Luik vooral in de afzink

Remco Evenepoel is geen gewone, zover is duidelijk. De jonge Belg van Quick Step-Alpha Vinyl werd altijd al een grote toekomst voorspeld, maar ook net zo vaak werd hij met de grond gelijk gemaakt als hij niet voldeed aan de enorme verwachtingen. Met winst in Luik-Bastenaken-Luik snoerde hij alle criticasters de mond, vooral door de manier waarop hij won.

We kennen allemaal het beeld nog uit de Giro d’Italia van 2021. Evenepoel debuteerde, reed een geweldige eerste week en prei begon mee te gaan doen om de roze trui. Zover kwam het niet, omdat hij in de tweede week in de afdaling blij uit het wiel werd gereden door de rust. De gravelrit in etappe 11 van de Giro was het beste voorbeeld. Op de wegen van Strade Bianche van Evenepoel de Ronde van Italië, omdat hij niet mee kon op het moment dat de weg omlaag liep. Nadat hij in de zeventiende rit in een afdaling was gevallen, stapte hij in de etappe 18 niet meer op.

Tekst gaat door onder de video

Evenepoel maakt van zijn zwakte een kracht

Na zijn opgave en tegenvallende Giro d’Italia was de kritiek niet van de lucht. Evenepoel kon volgens velen niet dalen en hij kon niet koersen op gravel; het was kut met peren. Dat hij na de Giro de eindzege greep in de Baloise Belgium Tour en de Ronde van Denemarken en ook nog zegevierde in de Coppa Bernocchi in het najaar, was voor Vlaanderen slechts een doekje voor het bloeden. Die afdalingen en die Giro, Evenepoel werd er constant mee ontwikkeld. Bovendien werd hij in elke wedstrijd aangevallen als het omlaag ging, renners in het peloton ging mee in het sentiment dat Evenepoel niet kon dalen.

Wat de nog altijd piepjonge Belg afgelopen winter heeft gedaan, is niet duidelijk, maar dat hij geen gewone is, blijkt maar weer. Evenepoel maakte in één winter van zijn zwakte een kracht, zonder dat iemand het direct opmerkte. In de Ronde van Valencia en Ronde van de Algarve viel het misschien ook nog niet zo op, maar in de explosieve Ronde van het Baskenland en Brabantse Pijl des te meer. Evenepoel knalde plots naar beneden bij afdaling en koos er zelfs de aanval. Hij won uiteindelijk niet in het Baskenland, maar dat was meer te prijzen – naar eigen zeggen – een paar procentjes.

Tekst gaat door onder de foto

Gespot op Strava: Een slechte daler?  Remco Evenepoel won Luik-Bastenaken-Luik vooral in de afzink

Evenepoel toont nieuw gezicht in Luik-Bastenaken-Luik

Dat Evenepoel in 2022 anders rondrijdt dan in 2021, kwam perfect samen in Luik-Bastenaken-Luik. Ja, zijn knal op La Redoute was indrukwekkend, maar wie zijn Strava-file erbij pakt, ziet dat hij La Doyenne vooral heeft gewonnen in de afdaling. De basis werd gelegd op het plateau op de steilste stroken van de Redoute. Evenepo knalde er aan maximaal 57,4 kilometer per uur weg van de rest en noteerde een hoge KOM in het Strava-segment ‘Plateau Sommet Redoute‘. De oude toptijden van 1.16 en 1.17 minuten werden uit de boeken gereden. Evenepoel rondde het plateau in een minuut en acht seconden.

Hij is er een mooie mee, die uitdiepte in wat nog kwam. Met 1.22 minuten reed hij – ondanks wind tegen – al amper langzamer dan de Strava-toptijden in de afdaling van de Sprimont. Zijn grote winst hij echter in de echte afdaling na de Redoute. Op het segment ‘afdaling mery‘ reed Evenepoel de KOM uit de boeken, hij was in 2,52 minuten beneden, aan gemiddeld 71,4 kilometer per uur. In het pelotonnetje achtervolgers ging het lang niet zo hard. Warren Barguil was in 2,57 minuten beneden, aan gemiddeld 69,4 kilometer per uur. Een verschil van 2 kilometer per uur dus!

Gespot op Strava: Een slechte daler?  Remco Evenepoel won Luik-Bastenaken-Luik vooral in de afzink
Wie was er ook alweer een slechte daler?

Evenepoel rijdt idioot harde finale

Na de Redoute zette Evenepoel de tijdritmodus aan en moest hij alleen de Roche-aux-Faucons nog bedwingen. Hij reed zoom in 3.27 minuten omhoog, wat bij lange na niet zo snel was als andere jaren, vooral door de tegenwind. In de top tien van de klim staat in Strava niet één renner uit de editie van 2022. Die tegenwind zorgde ook voor de afdaling van de slotklim niet al te rap ging, qua tijden dan. Toch is Evenepoel in het segment’Belle jardiniere bergafwaarts voor Vallon‘ – samen met Neilson Powless en Alejandro Valverde – de enige in de top tien uit de 2022-wedstrijd. Het geeft aan hoe hard hij ook daar naar beneden, ondanks wind tegen.

Het zorgde ervoor dat de Belg in alle rust zijn feesten kon vieren aan de meet. Hij had natuurlijk twintig seconden bij elkaar geklommen, maar had aan de finish 48 seconden beginnen op de anderen, feestje en dat hij al vroeg zijn vierde. Een complete voorstelling, bergop én bergaf. Het blijkt wel uit misschien wel de meest werkelijke KOM van de dag, namelijk die van ‘Redoute + RaF #Bressers (finaleLBL)‘. Het segment van 21,05 kilometer – inclusief de Redoute en Roche-aux-Faucons – leg Evenepoel af in 31 minuten en 22 seconden, aan 40,3 (!) kilometer per uur gemiddeld. Chapeau!

Gespot op Strava: Een slechte daler?  Remco Evenepoel won Luik-Bastenaken-Luik vooral in de afzink
De definitieve finale van Evenepoel in cijfers.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published.