Getest: Dit is de beste halfautomatische espressomachine | Koken & Eten

Koken & EtenWat is de beste halfautomatische espressomachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Een halfautomatische espressomachine wordt ook wel een halfautomaat of pistonmachine genoemd. In tegenstelling tot een volautomaat moet je bij een halfautomaat veel zelf doen. Zo moet je de filterhouder vullen met koffie en aandrukken. Sommige pistonmachines hebben een ingebouwde bonenmaler. En bij een aantal kun je ook melk opschuimen, meestal met behulp van een stoompijpje.

De Consumentenbond test verschillende soorten espressomachines op onder meer kwaliteit van de espresso, temperatuur, opschuimen van melk en energieverbruik. In totaal zijn er meer dan 320 espressomachines getest die in de winkels verkrijgbaar zijn.

Bij de ruim 65 geteste espressomachines binnen de categorie ‘halfautomaten’ komt een model van Sage als Beste uit de Test. Een model van Princess is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Sage Bambino SES450BSS4EEU1

Beste uit de Test: Sage Bambino SES450BSS4EEU1

Beste uit de Test: Sage Bambino SES450BSS4EEU1 © Consumentenbond

Deze compacte pistonmachine van Sage is een uitstekende koffiezetter. Hij zet binnen een halve minuut een kopje espresso dat bijna perfecte op temperatuur is.

Het bereid werkt heel eenvoudig en hij gebruikt weinig energie. De filterhouder werkt soepel. Als je het apparaat niet gebruikt, schakelt hij na 10 minuten automatisch uit. Het waterreservoir van 1,4 liter is lekker ruim en hoef je niet elke keer bij te vullen. En ook het ontkalken van de machine gaat gemakkelijk.

Maar er zijn ook wat minpuntjes. Het stoompijpje met je melk opschuimt, werkt niet heel goed. De temperatuur van het melkschuim is aan de lage kant en het schuim wordt niet goed stevig.

Beste Koop: Prinses 249412

Beste Koop: Prinses 249412

Beste Koop: Prinses 249412 © Consumentenbond

De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar deze pistonmachine van Princess. Het apparaat zet een prima bakje koffie. De smaak is goed in balans en hij is goed op temperatuur.

Het gebruik van de machine is goed. Het bereiden van koffie werkt eenvoudig en ook zuivering en ontkalken gaat gemakkelijk. Met 1,5 liter heeft hij, net als de Sage, een groot waterreservoir.

De machine heeft ook enkele minpunten. Het plaatsen en verwijderen van de piston kan soms wat stroef gaan. Ook doet het beste lang. Je eerste kopje koffie zetten gaat niet heel snel (duur zo’n 1,5 minuut). Als laatste is hij ten opzichte van andere machines niet erg zuinig met energie.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over uitgaven en apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijkse duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten moeten worden getest, in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk en getest. Hoe snel dat is, per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.Leave a Reply

Your email address will not be published.