Gevecht om laatste play-offs-ticket: gaat de lamme of de blinde straks Europa in? | Eredivisie

Op de laatste speeldag van de eredivisie strijd zondag niet alleen vier ploegen voor lijfsbehoud, ook de strijd om het laatste ticket voor de play-offs voor voetbal ligt nog helemaal open. Maar wie zit er eigenlijk op te wachten?

AZ, Vitesse en FC Utrecht zijn zeker van een plaats in de nacompetitie waarin deelname aan de Conference League-kwalificatie op het spel staat. Achter dat drietal woedt nog een hevige strijd tussen liefst vijf ploegen. Zowel NEC, Heerenveen, Go Ahead Eagles, FC Groningen als Cambuur maken nog kans.

‘Bloedstollend’ zou je zeggen. Zeker als je bedenkt dat Heerenveen en Go Ahead net als FC Groningen en Cambuur ook eens tegen elkaar spelen. En NEC tegen een ploeg speelt, Fortuna Sittard, die met man en macht degradatie hoop te voorkomen.

Stand kanshebbers

8. NEC 33-38 (-13)
9. Heerenveen 33-38 (-15)
10. Ga je gang 33-36 (-12)
11. FC Groningen 33-36 (-13)
12. Cambuur 33-36 (-18)

Een blik op de ranglijst voorspelt een heerlijke zondag vol spanning en sensatie. Maar wie iets verder kijkt en de vorm van de laatste maanden in ogenschouw neemt, ziet een lusteloos stoeitje tussen die eigenlijk helemaal niets in de play-offs te zoeken hebben.

Stand na de winterstop

12. FC Groningen 16-17 (-7)
13. Herakles 16-17 (-9)
14. NEC 16-16 (-10)
15. Ga je gang 16-15 (-4)
16. Heerenveen 16-13 (-13)
17. Willem II 16-12 (-11)
18. Cambuur 16-9 (-11)

NEC heeft als de huidige nummer 8 de beste papieren, maar gezien de prestaties van de tweede competitiehelft niet veel meer dan een degradatiekandidaat. Heerenveen zou zich op basis van de resultaten van de winterstop plaatsen voor de play-offs. Maar wel die om promotie/degradatie.

En wat te denken van Cambuur? Sinds trainer Henk de Jong daar vanwege ziekte moest afhaken, schopten de Leeuwarders geen deuk meer in een pakje boter. Na de winterstop won vorig jaar nog zo verderde ploeg nog één keer. Met mazzel, tegen Fortuna, met De Jong op de bank.

SC Cambuur won de winterstop nog maar één keer.

SC Cambuur won de winterstop nog maar één keer. © ANP

Toch maakt Cambuur nog kans op Europees voetbal ook. Een beetje ruim winnen bij FC Groningen, een nederlaag van NEC en een gelijkspel bij Heerenveen – Go Ahead en de slechtst slagende eredivisieclub van 2022 gaat straks gewoon de play-offs in.

Kleine kans natuurlijk, maar in een seizoen waarin niemand om het laatste play-offs ticket lijkt te springen is alles mogelijk. afgelopen woensdag gericht Cambuur met moeite een puntje tegen Willem II. Maar dat was altijd nog één punt meer dan NEC, Heerenveen, Go Ahead en FC Groningen op de voorlaatste speeldag opgezet.

Programma laatste speeldag

Zondag 14.30 uur:
Vitesse – Ajax
PEC Zwolle – PSV
Feyenoord – FC Twente
AZ – RKC
Willem II – FC Utrecht
NEC – Fortuna Sittard
SC Heerenveen – Go Ahead Eagles
FC Groningen – SC Cambuur
Heracles – Sparta

Leave a Reply

Your email address will not be published.