Giro 2022: Mark Cavendish wint massasprint in Balatonfüred, Van der Poel roze behoudt

Giro 2022: Mark Cavendish wint massasprint in Balatonfüred, Van der Poel roze behoudt

De derde etappe van de Giro d’Italia 2022 is gewonnen door Mark Cavendish. Na een vlakke rit van 201 kilometer, met aankomst in het Hongaarse Balatonfüred, was de Brit van Quick-Step-Alpha Vinyl de snelste in de massasprint. Hij klopte Arnaud Démare en Fernando Gaviria na een lange sprint. Mathieu van der Poel blijft in het bezit van de roze trui en mag ook dragen op de rustdag.

Drie Italianen in de vlucht
Zoals een sprintersetappe betaamt, was er weinig strijd om de vroege vlucht. Kort na het startsein reden drie renners weg uit het peloton, waaronder twee oude bekenden. Drone Hopper-Androni Giocattoli geregisseerd namelijk Mattia Bais en Filippo Tagliani mee. Zij vormen in de openingsrit naar Visegrád ook al de kopgroep. Dit keer kreeg zij Samuele Rivi van EOLO-Kometa met zich mee.

De kopgroep die de etappe kleurde – foto: Cor Vos

Het prima en gaf zich op 50 kilometer dan toch op kop. De ploeg van roze trui Mathieu van der Poel bracht het verschil terug tot onder de drie minuten en versterkte dat verschil. Onderweg werd ook de eerste opgave van de Giro gemeld: Jan Tratnik had te veel laatste van zijn pols na zijn valpartij op de openingsdag en stapelde de strijd.

De koers van de kopgroep daarna lange tijd tussen de twee en drie minuten. Naast Alpecin-Fenix ​​hadden ook Lotto Soudal, Groupama-FDJ en Quick-Step-Alpha Vinyl zich gemeld aan kop van het peloton. Zij met betrekking tot vertrouwen in hun sprinters Caleb, Ewan, Arnaud Démare en Mark Cavendish.

Rivi zorgt voor wat opschudding
Ruim veertig kilometer voor de finish was er wat actie in de koers. Rivi plaatste een demarrage in de kopgroep en wist daarmee Tagliani overboord te gooien. Bais kon het wiel van Rivi wel volgen, gelijk ze met twee man overbleven aan kop. De coureur van EOLO-Kometa volgde daarna nog een wanhoopspoging, maar kon niet voorkomen dat op 28 kilometer van de finish de vlucht ten einde kwam.

Mathieu van der Poel kende een rustige dag – foto: Cor Vos

Het peloton koos daarna voor een strak tempo. Op de enige klim van de dag, die naar Tihany, werd door Pascal Eenkhoorn en Rick Zabel nog geprint om de punten. De Nederlander van Jumbo-Visma wist de Duitser met een minimaal verschil te hebben, resulteren in vijf vijf punten in de bergklasse. Zabel mag echter de bergtrui dragen, omdat hij hoger staat in het algemeen klassement.

Sprinters bereiden zich voor op finale
Eenkhoorn zoekt naar de bergsprint in zijn speciale door te rijden. Hij koesterde zelfs een lichte van elf seconden, maar het peloton rekende hem zes kilometer voor de finish in. Daarna was het aan de sprinttreintjes. AlpecinFenix, Quick-Step-Alpha Vinyl en Groupama-FDJ ontstaan ​​op de voorposten. Vooral Mark Cavendish werd perfect gebracht in de laatste kilometer.

Van der Poel mengde zich ook in het gedrang in dienst van Jakub Mareczko, maar de Italiaan zat niet in het wiel van de roze trui. Aan de andere kant van de weg ging Cavendish zijn sprint van ver aan, na goed voorbereidend werk van Michael Mørkøv. De Brit maakte er een lange spurt van en beschermde Arnaud Démare en Fernando Gaviria knap achter zich, om zo zijn zestiende ritzege ooit te boeken in de Giro.

Mark Cavendish houdt alle onthouden achter zich – foto: Cor Vos

Démare en Gaviria werden tweede en derde. Daarachter wist Biniam Girmay knap vierde te worden. Edward Theuns was op de tweede plaats van de beste Belg. Hij eindigde nog voor topfavoriet Caleb Ewan, die in de slotkilometer slecht geplaatst zat en in de slotfase nog sprintte naar een achtste plaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.