groot deel van de boeken is afgekeurd

Als je de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, moet geloven, zijn de kinderen ontsnapt aan ‘indoctrinatie’ via wiskundeboeken. Van de 132 schoolboeken die door Florida werden beoordeeld voor gebruik in het reken- en wiskundeonderwijs op lagere en middelbare scholen, werden er 54 afgekeurd.

“Florida verwerpt de poging van uitgevers om leerlingen te indoctrineren”, zo liet het Departement van Onderwijs van Florida in een persbericht weten. In de helft van de afgekeurde boeken boeken ‘verboden onderwerpen’ zijn zoals CRT, oftewel kritische rassentheorie.

CRT is een beladen en vage term, die de afgelopen twee jaar school maakte onder witte, conservatieve ouders in de VS. Die menen dat hun kinderen op school een schuldgevoel aangeleerd krijgen over hun huidskleur. Onderwijsbonden en andere ouders wijzen erop dat de strijd tegen CRT zich in de praktijk richt tegen haast elke poging om racisme te maken in de les.

‘Nieuwlichterij’

Andere redenen om de wiskundeboeken af ​​te keuren zitten ook in de sfeer van de cultuur tussen conservatieve en progressieve Amerikanen, die zich de afgelopen tijd voortzettingen naar scholen heeft verplaatst. Zo zouden enkele wiskundeboeken volgens de motion in Florida maken van de strategie van ‘sociaal-emotioneel leren’. Gouverneur DeSantis dat boeken gewoon sommen moeten bevatten, en verder niks.

Daarnaast enkele boeken nog altijd gebruik maken van gemeenschappelijke kern, een serie landelijke standaarden voor rekenonderwijs. Die zijn met name in veel Republikeinse staten controversieel, omdat de aanbevolen rekenmethoden als zinloze nieuwlichterij worden beschouwd.

Florida verbood uitdrukkelijk het onderwijzen van gemeenschappelijke kern-wiskunde. Dat ook het wiskunde onderwijs nu expliciet wordt ingezet in een politieke discussie, markeert een nieuwe fase in de cultuurstrijd.

Geen concrete voorbeelden

Het leverde een hoop grappen op van progressieve commentatoren in laat op de avond shows en opiniestukken, bijvoorbeeld over de bijzondere wiskunde die Republikeinen aan de dag leggen bij het indelen van kiesdistricten en het tellen van stemmen.

Inhoudelijk is de beperking beperkt, want Florida gaf tot nu toe geen specifieke boeken van passages in de wiskunde die neer zouden komen op kritische rassentheorie. Ook uitgevers wier schoolboeken zijn erkend proefn nog in het duister over water dan mis is met hun boeken.

The New York Times bekeek enkele oorsprongsboeken, en kwam niet verder dan wat cartoondieren, die elkaar als illustratie bij een som helpen om een ​​brug over te komen. Een ontoelaatbare vorm van sociaal-emotioneel leren?

Tegen de wakker-ideologie

Florida geeft daar geen uitsluitsel over. De staat stelt zich wel al een tijd op als landelijke voorloper in de strijd tegen allerlei vormen van ‘woke-ideologie’. Gedaan wordt dat gouverneur DeSantis zich zo wil profileren als een van de ondersteuningspunten van Donald Trump als vaandeldrager van de conservatieve beweging, en uiteindelijk een gooi naar het presidentschap wil doen.

Vorige maand tekende is nog een wet die het besproken van homoseksualiteit expliciet verwoordt in de eerste klassen van de basisschool.

Lees ook:

In de conservatieve hoek kan ieder boek met ‘vreemde naam’ maar zo controversieel worden

In rossen meer Amerikaanse scholen eisen conservatieve ouders de verwijdering van onwelgevallige boeken uit schoolbibliotheken.

Cultuurstrijd verscheurt Amerikaanse scholen: een positie in het schoolbestuur is gerealiseerd heel gewild

Scholen zijn de nieuwste frontlinie in de Amerikaanse cultuurstrijd, merken twee rijke voorsteden van Dallas. In Southlake namen conservatieve ouders het schoolbestuur over en verboden diversiteitsonderwijs, in Colleyville moest het eerste zwarte schoolhoofd wijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.