Heitinga heeft bij vlagen het beste in zijn talenten naar boven gehaald

Nu het seizoen voor Jong Ajax op zijn einde loopt en de laatste competitiewedstrijd op het programma staat, kan de balans worden gemaakt. Hoe is het seizoen verlopen? Wie waren de uitblinkers? Wat zijn de belangrijkste die op basis van dit seizoen getrokken kunnen worden? En gehoord de meest prangende vraag voor veel Ajacieden: welke talenten lijken klaar om hun belofte in Ajax 1 in te gaan lossen?

Bij het beantwoorden van de eerste vraag, valt gelijk op dat Jong Ajax heeft het qua resultaten vele malen beter gedaan dan afgelopen seizoen. Vergelijk de (minimale) zevende plaats van de mannen van John Heitinga met de zestiende van de equipe van Mitchell van der Gaag van dat jaargang en het is duidelijk dat mannen op De Toekomst een stuk gelukkiger op het seizoen zal terugblikken dan in 2021.

Natuurlijk zijn de resultaten bij Jong Ajax van ondergeschikt belang, want de ontwikkeling van spelers staat voorop. Toch zeggen de resultaten goed iets. Met Naci Ünüvar, Youri Regeer, Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Kian Fitz-Jim, Anass Salah-Eddine en Enric Llansana tweede elftal. Zet de resultaten die zij dit seizoen, met dezelfde gelijke tegenstand, behaalde tegen de vorige jaargang en je krijgt een indruk van de ontwikkeling die zij hebben doorgemaakt.

De namen zijn geheel toevallig geselecteerd, willen bijna volledig ze dit seizoen minuten in het eerste van werden ze op zijn minst voltooid met een plaats in de wedstrijd. Gezien de geringe doorstroom vanuit Jong Ajax vorig seizoen, is ook dat gegeven een goede indicator van de progressie die zij de afgelopen twaalf maanden geboekt hebben.

Velen binnen Ajax zullen tevreden beamen dat die goede individuele ontwikkeling van vele talenten mede te danken is aan Heitinga. De ras-Ajacied had als groot voordeel dat hij een flink van de jongens met dit seizoen in de Keuken Divisie kwam te werken nog kende uit een aantal samenwerking in de jeugd. Mede door de goede banden die ooit zijn gesmeed, heeft dit seizoen bij vlagen het beste in zijn talenten naar boven gehaald.

Onder leiding van de oud-verdediger straalde Jong Ajax plezier en frivoliteit uit. Met de keuze uit een mooie lading begaafde voetballers, wist Heitinga met toekomstige een opstelling neer te zetten om je vingers bij af te likken. Sommige van de resultaten die volgden (6-3 winst tegen NAC Breda, 2-4 winst bij Almere City, 4 gelijk-4spel tegen FC Volendam om er enkele te noemen) vatten Heitinga’s Jong Ajax goed samen: aanvallend van topkwaliteit, behaald – ironisch genoeg, gezien Heitinga’s positie in zijn tijd als speler – zeer kwetsbaar.

Uitblinkers

Dat de uitblinkers bij Jong Ajax dit seizoen vooral voorin te vinden waren, mag dan ook geen verrassing heten. Met stip op één staat natuurlijk nüvar, die vaak de vorm van Jong Ajax belichaamde. Was Ünüvar in vorm, dan was Jong Ajax dat ook. Speelde de creatieveling echter een keer een wat mindere wedstrijd, dan viel dat vaak ook te merken aan het spel van de rest van het team. Het feit dat dit seizoen het record is voor de meeste doelpunten en assists namens Jong Ajax in één seizoen op zijn naam te zetten, is in dit geval dan ook veelzeggend.

Dat wil niet zeggen dat Jong Ajax volledig van Ünüvar afhankelijk was. Minstens zo belangrijk – zeker in de eerste seizoenshelft – was aanvoerder Regeer, die zich in een Mazraoui-achtige rol op rechtsback ontpopte tot sleutelspeler in Heitinga’s elftal. In minder constante mate wisten Fitz-Jim, Hansen, Youri Baas en later Salah-Eddine ook hun stempel op het elftal te drukken. En ook Max de Waal, die als spits in de eerste seizoenshelft furore maakte, verdient het om in deze spelers genoemd te worden.

Móéten gebruiken

Het wordt met name interessant om te zien hoe de jongens die volgend seizoen de overstap naar Ajax 1 zullen maken, werken met de druk van het constant beginnen. Over een 2-0 zege op Jong PSV die wordt door een 6-2 nederlaag bij Excelsior wordt bij Jong Ajax niet zo moeilijk gedaan. Natuurlijk moet het beter, maar de ontwikkeling van de spelers vooraf en dus reken het resultaat niet zo zwaar. Op maandagavond een 8 slagen om een ​​paar dagen later een 4 te spelen, is bij Jong Ajax eigenlijk ook niet oké dan in Ajax 1.

Wat dat betreft was de tweede periode een verloren moment voor de Amsterdamse beloften. De periodetitel is geweest op de reeks die Jong Ajax onder leiding van Heitinga sinds eind september neer had neergezet. Toen puntje echter bij paaltje kwam en er bij TOP Oss gewonnen moest worden om de periodetitel veilig te stellen, capituleerde Jong Ajax in de absolute slotfase. Een harde les over water, ook op Keuken Divisieniveau, gevraagd wordt in de strijd om prijzen.

Doorstroom naar Ajax 1

Van de Jong Ajax-spelers van dit seizoen lijken er rijp voor de overstap naar het eerste. Jay Gorter, Taylor en Regeer staan ​​wat betreft hoogte de pikorde. nüvar en Regeer begonnen dit seizoen regelmatig de kar bij Jong Ajax en waren in veel opzichten de absolute sterspelers. Regeer kreeg al kansen in Ajax 1, Ünüvar nog wat minder, maar het vertrek van Erik ten Hag – die dit seizoen nog niet heel erg zag staan ​​– kan daar verandering in brengen. Voor beide situaties lijkt de voorbereiding op het komend seizoen de mogelijkheid om definitief aan te haken.

Gorter en Taylor waren dit seizoen in veel opzichten al Ajax 1-spelers. Gorter fungeerde door blessures bij Maarten Stekelenburg en Remko Pasveer en de schorsing van André Onana meermaals als tweede keeper en mocht in de beker tegen Excelsior Maassluis zelfs debuteren in het eerste. De rest van zijn wedstrijden keepte hij in Jong Ajax en dat deed hij met verve. De doelman maakte indruk met zijn geweldige reflexen en hoewel hij soms een kans maakt, lijkt een kans als doelman van Ajax 1 volgend seizoen verre van een illusie.

Taylor kende een lastige speeltijd in Ajax 1 en lange termijne, anonieme optredens als hij wel speelde – zowel in het eerste als Ajax. In de fase van het seizoen lijkt hij eindelijk eindelijk zijn flow te hebben gevonden en met de naderende van Ryan Gravenberch lijkt hij zich op precies het juiste moment te ontpoppen tot de ideale opvolger.

De buitenstaanders

Achter Gorter, Regeer, Taylor en nüvar zit een groep buitenstaanders die op een eerlijke manier aanspraak maakt op een plek bij het eerste, maar die plek – goed zou kunnen krijgen. Voor zowel Hansen Llansana, Salah-Eddine als Amourricho van Axel Dongen pleit de positie voor zij spelen voor een kans in Ajax 1.

Zowel centraal achterin, op linksback als op de vleugels lijkt Ajax komend seizoen vers bloed nodig te hebben. Als de meest prominente Ajax-spelers op die posities Llansana, Salah-Eddine en Hansen komen op het lijstje met kandidaten te staan. Voor Van Axel Dongen zelfs dat hij al even op prei om vast onderdeel te worden van Ajax 1, tot een slepende enkelblessure vroegtijdig een einde gemaakt aan zijn seizoen. De ontwikkelingen op de transfermarkt komende zullen van grote invloed zijn op de kansen die elk van deze komende seizoen zal krijgen.

De wildcards

De juiste wildcards van dit Jong Ajax zijn Fitz-Jim en Kristian Hlynsson. Beiden hebben in principe niet constant genoeg gepresteerd om op basis daarvan een plek in Ajax 1 af te dwingen. Hun beste positie lijkt in het eerste elftal en voldoende bezet om ook die korte termijn route naar het eerste geen heel waarschijnlijke te maken. Wat Hlynsson echter in zijn voordeel heeft werken, is dat hij er binnen de club wel goed op lijkt te staan, getuige zijn invalbeurten in Ajax 1 in een fase waarin hij nog niet bepaald de kar trok bij Jong Ajax. Als dat vertrouwen verder rijkt dan Ten Hag, is er een goede kans dat de IJslands jeugdinternationaal volgend seizoen in beeld zal zijn bij het eerste.

Voor Fitz-Jim geldt vooral dat hij zijn potentieel consistenter tentoon moet zien te zien. Dat kan duidelijk zijn waarom Fitz-Jim zo geroemd wordt. In potentie lijkt alles te hebben wat een moderne middenvelder nodig heeft in het voetbal, met uitzondering van het fysiek. Als hij weet te ontwikkelen, maar hij weet zijn talent consistent te gebruiken, is het niet op denkbaar dat hij zich komend seizoen bereikt bij Ajax 1

Al met al is de seizoenafsluiting voor Jong Ajax ditmaal vele malen fijner dan grofweg een jaar terug. In elke linie dienen zich wel talenten aan die volgend jaar mogen hopen op een doorbraak in het eerste. Het extra jaar Keuken Kampioen Divisie, onder begeleiding van Heitinga, lijkt veel van de beloften goed te hebben gedaan. Met het oog op de uiteindelijke tumultueuze transfer die er gaat volgen voor Ajax, hebben Heitinga en zijn equipe er in ieder geval voor gegarandeerd dat er een groep spelers klaarstaat waarvan de achterban het allerminst moet betreuren als er een aantal kans krijgt.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van ‘Blik op Jong Ajax’ van dit seizoen:

#1 ‘Heitinga is meer iemand waar spelers tegenop kijken’
#2 Joey Roggeveen, de nieuwe doelman van Jong Ajax
#3 De Gorter-hype is terecht, maar eerste keeper is een onnodige gok
#4 Ünüvar staat symbool voor de wederopstanding van Jong Ajax
#5 De Jong Ajax-talenten om het scherpst in de gaten te houden in 2022
#6 Heitinga staat opnieuw voor puzzel; wie wordt de nieuwe spits van Jong Ajax?
#7 Tijd, rust en geduld zijn de toverwoorden voor Ihattaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.