Hoe ‘arm’ moet zijn om energietoeslag te krijgen, per gemeente

krijgen een echtpaar met een inkomen van 1900 euro netto per maand in bijvoorbeeld Den Haag wel, maar in Amsterdam geen toeslag.

De stichting energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, die door de hoge energieprijzen in de knel komen. De regeling is door het kabinet ontworpen voor huishoudens die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdiend. Gemeenten keren de weken 800 euro uit. Dat gebeurt soms automatisch, soms moet het huishouden zich aanmelden bij de gemeente.

Hoger inkomen, toch toeslag

De meeste gemeenten houden zich aan de richtlijnen van het kabinet, maar er zijn 37 gemeenten die een hogere inkomensgrens houden. kunnen ook mensen die iets meer verdienen (een deel van) de toeslag krijgen.

Ook zijn er 17 gemeenten waarbij een alleenstaande met kinderen een hogere toeslag dan een alleenstaande zonder kinderen.

Hoe zit het in jouw gemeente?

Wanneer krijg je energietoeslag?

Iedereen die een uitkering krijgt van de gemeente, zoals bijstand van IOAW, krijgt automatisch de toeslag overgemaakt.

Verder kan iedereen met een laag inkomen een aanvraag doen bij de gemeente. Als je gemeente 120 procent van het sociaal minimum als grens hanteert, dan bedoeld dat een gezin maximaal 1777 per maand mag zijn bedoeld om in de regeling te komen. Voor een alleenstaande is dat 1244 euro per maand. De Stichting uitkering kost het Rijk 854 miljoen euro.

De gemeente Den Haag hanteert bijvoorbeeld een grens van 130 procent van het minimuminkomen Dat komt omdat de gemeente altijd deze grenst bij het armoedebeleid. Bovendien krijgen inwoners van Den Haag met een laag inkomen geen 800 maar 900 euro overgemaakt. “Niet alleen de stijging van de energierekening rechtvaardigt de uitkering van dit bedrag. Ook dient het geheel te leiden tot de dagelijkse boodschappen een stuk duurder zijn geworden,” stelt de gemeente Arjen Kapteijns. Ook de gemeenten Rhenen en Olst-Wijhe maken 900 euro over.

140 procent in Rotterdam

Van alle gemeenten is Rotterdam de uitschieter: daar komen alle inwoners met een huishoudinkomen tot 140 procent van het sociaal minimum in besluiten voor de energietoeslag. Dat komt niet gebruikt de gemeente de portemonnee trekt, maar door een gift van de filantropische stichting De Verre Bergen.

Deze stichting, van de Rotterdamse havenfamilie Van der Vorm, heeft 15 miljoen euro gedoneerd, wat in totaal 83.000 huishoudens de toeslag kan krijgen.

Er zijn 5 gemeenten die juist een lagere inkomensgrens beginnen voor de toeslag. Inwoners van Eemsdelta, Delft, Vlissingen en Dronten mogen maximaal 110 procent van het sociaal minimum komen voor een toeslag, zo staat te lezen op hun websites. Voor een gezin komt dat neer op 1630 euro netto per maand. In de gemeente Smallingerland ligt de grens op 115 procent van het minimuminkomen.

Delft terughoudend

De gemeente Delft is ervan overtuigd dat de inkomensgrens daar nu lager ligt dan in veel andere gemeenten. Maar volgens een mededeling heeft dat te maken met de slechte financiële positie van Delft, vooruit de gemeente geen extra uitgaven kan doen. Het geld moet eerst door het Rijk worden overgemaakt aan Delft, voordat die het aan burgers kan geven. Dat zal in mei gebeuren. Bijgevolg is de verwachting dat uiteindelijk ook in Delft de inkomensgrens op 120 procent zal komen te liggen.

Zeker 8 gemeenten hebben voor arme huishoudens die netto boven de 120 procent inkomensgrens zitten, toch een extraatje. Zo mensen krijgen bijvoorbeeld in Dordrecht, Sliedrecht en Alblasserdam die tussen 120 en 130 procent van het minimum inkomen, 600 euro. In Scherpenzeel krijgt men mannen dan 500 euro.

Verantwoording

We bekeken van 344 gemeenten de informatie over de energietoeslag op hun websites. Van 52 gemeenten was duidelijk aangegeven welke inkomensgrens ze niet bevatten. 250 gemeenten de grens van 120 procent van het sociaal minimum, zoals door de minister van Armoedebeleid. 5 gemeenten een lagere inkomensgrens en 37 gemeenten een hogere.

In de inkomens is geen vakantietoeslag meegerekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.