Hoe de kamers van kunstenaar Stijn ter Braak je kijk kantelen

Laten we lang meer bij de regelmatig stilstaan ​​te lang meer bij stilstaan. Maar mensenkinderen, wat was het soms om het beste te maken van lockdowns, avondklok en quarantaines. Stijn ter Braak (1995) deed het voorbeeldig. Opgeleid als schilder maakte hij in de eerste coronamaanden doodkalm alles in zijn Antwerpse woonkamer op ware grootte na van geschilderd afval. Bank en stoel, boekenkast met alle boeken erin, meubels met alle spullen erop. Vervolgens ook vloer, raam en deuren, allemaal van hout, karton, papier, lijm en verf. En toen de woonkamer klaar was, begon hij aan zijn badkamer. Die blooterde hij afgelopen winter bij Galerie Mieke van Schaijk in Den Bosch en daar stonden de bezoekers – voor en na de laatste lockdown – in de rij voor een regelrechte ervaring.

Lees ook de recensie van Stijn ter Braaks badkamer: ‘Kunstenaar Stijn ter Braak tilt sinterklaasverrassingen op een hoger plan

Aan de papieren muur boven de fysieke wastafel hing een spiegel die veranderde dat je aanvankelijk voor lief nam. Maar hoe was die spiegel eigenlijk gemaakt? Eerste hint: je zag er wel de badkamer in weerspiegeld, maar niet jezelf. Volgende vreemde gewaarformulering: als je je hand uitstak om voorzichtig te voelen, ging die hand dwars door de spiegel heen. En dan viel langzaam het kwartje. De spiegel was een rechthoekig gat in de flinterdunne muur, met levensechte spiegelklemmetjes aan weerszijden, en aan de andere kant van dat gat had Ter Braak de hele badkamer nóg groter op ware grootte nagebouwd, maar dan volledig in spiegelbeeld.

Bij nader inzien bleek je de installatie van twee kanten te kunnen binnenlopen: je kon via de spiegelbeelddeur ook de spiegelbeeldbadkamer in. Een installatie veel te denken en te praten een kunstwerk dat helemaal om lucht draait, om de vaak van het centrale bestanddeel), maar ook echt een beeld – sculptuur en schilderij in maak getuigde en groot kijkplezier teweegbracht.

Nagemaakte items op het nagemaakte nachtkastje van Stijn ter Braak te 019, Gent. Michiel De Cleene

Duizelingwekkende twist

Nu presenteert Stijn ter Braak in kunstruimte 019 in Gent zijn derde en voorlopig laatste interieur, een replica van zijn slaapkamer. Het verfrommelde beddengoed is van beschilderde broodzakken gemaakt, de lampenkap van een doorgezaagde wereldbol, de kamerplant van een pvc-buis met papieren bladeren erop. Op het nachtkastje staan ​​een wekker van hout, een stekkerblok van isolatieschuim en een iPhone van karton, met fluorescerende verf geschilderd om het beeldscherm echt te laten oplichten. Het is meer een doos dan een installatie waar je doorheen kunt lopen, maar er zijn veel dingen die een achter de kijk schermen van de illusie. En weer zit er, bij al het vrolijk stemmende geknutsel, een duizelingwekkende twist aan het werk, die zonde is om in een recensie weg te geven maar veroorzaakt je hele kijk op de zaak kantelt. Opnieuw speelt een gat in de muur een rol. Meer zeg ik er niet over. Ga naar Gent.

Stijn ter Braaks badkamer is van 15 mei t/m 14 augustus nog te zien op de tentoonstelling ‘Making fun’ in cultuurhuis De Warande in Turnhout.

Leave a Reply

Your email address will not be published.