hoe moet het verder met Netflix?


Adjoa Andoh en Simone Ashley in Bridgerton.Beeld Netflix

Op 27 mei, de dag na Hemelvaart, komt Netflix met Vreemde dingen, seizoen 4, deel 1; zes weken later, op 1 juli, volgt het tweede deel van het vierde seizoen. Heel goed voor Netflix, dat met met Vreemde dingen een titel in huis heeft waar zelfs streamingkijkers al met nostalgie naar kunnen omkijken – de eerste serie werd een instantsensatie in 2016.

Die zomer groeide de bomen tot in de hemel en prei de dominantie van de streamingdienst verzekerd; zonder concurrentie van betekenis schoot Netflix in dat jaar ruim boven de honderd miljoen abonnees. Vier jaar later het door de tweehonderd miljoengrens en het resultaat van een Gouden Leeuw en tien Oscarnominaties op voor Rome (2018) van Alfonso Cuarón.

Maar de die altijd boven de markt: hoe lang kan dat zo doorgaan? Het antwoord bleek voor Netflix: tot het eerste kwartaal van 2022, toen de groeicurve voor het eerst een neerwaartse beweging. De aankondiging van Netflix-oprichter en directeur Reed Hastings dat de streamingdienst 200 duizend abonnees is kwijtgeraakt, en er meer is kwijtgeraakt, bracht in elk geval het aandeel in een vrije val. Netflix maar liefst 35 procent van zijn markt, bijna 50 miljard euro.

Analisten wisten genoeg: ‘piekabonnement’ bereikt. Maar als het aantal abonnees niet meer zou groeien, waar de groei dan vandaan komt?

nieuwe tijd

Er spelen genoeg praktische factoren bij de dalende trend. Netflix trok zich terug uit Rusland na de invasie in Oekraïne. Dat betekende niet alleen het einde van een aantal producties met de Russen, maar ook het verlies van ongeveer een miljoen Russische abonnees. Tegelijk loopt de totale hoeveelheid op, dus mensen zich eens sterk ontwikkelen van er niet een streamer kan, in de zoektocht naar naar thuis.

Er valt dan ook veel meer te kiezen in stromend land. Maar er begint zich ook een kwaliteitskloof te openen.

Neem alleen al Apple TV Plus, de dienst van de techgigant die op 1 november 2019 wat twijfelend van start ging maar eerder heeft gehad bij kijkers en kijk Ted Lasso en Pachinko tot ontslagvergoeding). Vorig Oscar-seizoen haalde Apple TV Plus ook zijn eerste Oscar voor beste film binnen met Coda (2021). Daarbij werd het meest symbolisch onder meer Netflix met grote kanshebber De kracht van de hond verslagen, die van de twaalf nominaties er slechts een gewonnen.

HBO Max is ook een dienst van formaat die de markt op kwam, met achter zich producent het archief van niet alleen de Warner Bros. filmstudio, maar ook de kwaliteitsserie HBO. Daarbij aangebrachte HBO Max aan abonnees dat zijn grote bioscooptitels, zoals De slagmanbinnen anderhalve maand op de streamer plannen, ook een trekker van formaat.

Gedeelde wachtwoorden

Wat staat Netflix te doen? Er is aangekondigd dat de streamer gaat bezuinigen; de eerste zijn gevallen en de eerste projecten geschrapt, waaronder Parel, een animatieserie die door hertogin van Sussex, Meghan Markle, werd ontwikkeld. Netflix zou nader naar kostenbeheer kunnen kijken. De Wall Street Journal schreef dat de nieuwe serie van Vreemde dingen een kleine 30 miljoen euro per afleveringskost. Ter vergelijking: het totale realiseringsbudget van het Nederlands Filmfonds is per jaar 36 miljoen euro. En met honderd miljoen niet-betalende huishoudens die toch Netflix kijken, wordt aangekondigd dat de delen van wachtwoorden aangepakt worden.

Netflix besteedde in de moordende concurrentiestrijd in 2021 naar schatting’s te miljard euro. de Financial Times berekend eind ’21 dat er voor het nieuwe jaar door de grote streamingdiensten een totaalbedrag van ruim honderd miljard euro zou worden uitgegeven. De vraag is van deze race naar de top kan doorgaan als feitelijk het moment van piek abonnement is aangebroken.

Een van de zaken die eerst ondenkbaar was, is de mogelijke komst van reclame op Netflix. Op Twitter werd deze route (minder beginnen met adverteren) vooraf afgestraft met de mededeling dat Netflix hier mogelijk is om de klassieke televisiekijken opnieuw aan het uitvinden was; geen stap voorwaarts, maar een stap terug in de ontwikkeling van het medium.

Liefdeloze projecten

Moeilijker is de kwaliteit van ambitie om, in woorden van ceo Hastings, de kwaliteit een omhoog te schroeven’. Dat moet dan die kwaliteit was niet afgewerkt, gedurende afgelopen jaren vele miljarden tegen films, series en recent ook een game-tak, aan zijn gegooid. Natuurlijk, er waren samenwerkingen met prestigieuze regisseurs als Jane Campion (Het jaar van de hond2021), Martin Scorsese (de Ier2019) en Alfonso Cuarón (Roma), 2018). Maar de eigenlijke Netflix-film heeft een liefdeloos project rond een bekende ster, waar heel veel geld en weinig investeringen bij is komen.

Dit type Netflix-films behoren tot de laagst gewaardeerd op websites waar het grote publiek films weergegeven, zoals het populaire Letterboxd. Neem de poging om een ​​erotische soort Vijftig tinten-serie op te zetten met de Poolse 365 dagen-films, waarin de vrouwelijke hoofdrolspeler valt voor de gangster die haar ontvoert. ‘Zou Netflix zich echt nog vragen beginnen af ​​te haken?’ vraagt ​​een van de recensenten zich uit over het onlangs verschenen tweede deel (365 dagen: deze dag), dat momenteel een waardering heeft van 0,9 ster.

Stranger Things Beeld Netflix

Vreemde dingenBeeld Netflix

De enorme impact die sommige Netflix-series nog steeds op de populaire cultuur hebben (zie recent Bridgerton, De kroon, Inktvis Spel en Casa de papel ) is niet te vergelijken met die van het grootste deel van de Netflix-films, die in een zee van middelmatigheid lijken te verdwijnen. Een Netflixfilm ook Rode kennisgeving (2021), met grote sterren als Dwayne Johnson, Ryan Reynolds en Gal Gadot, zou in de bioscoop een groot evenement zijn, maar snel te worden verzwolgen in het enorme aanbod van de streamer (Letterboxd-waardering 2,5 sterren).

Bingemodel

De kans dat Netflix op deze manier een populaire filmserie kan opzetten (zoals Disney en Warner met hun Marvel-, Star Wars- en DC-films aan het doen zijn) CNN sprak analisten die Netflix gericht zich meer als een reguliere filmstudio te gaan en films met grote sterren toch eerst een bioscooprelease te geven. Zouden dat niet twee vliegen in één klap zijn? Met de bioscooprecettes zou er een nieuwe inkomstenstroom op gang komen. De slagman (Warner) na 45 dagen in de bioscoop al op HBO Max, maar dat heeft een opbrengst van 712 miljoen euro niet in de weg.

En misschien moet Netflix ook eens ophouden de doorgedraaide contentmolen te zijn het zelf het bingemodel heeft ondergaan. Zelfs de grote serie veroorzaakt over het algemeen maar één piek van spanning: op de dag van de release, als alle fans tegelijk alle afleveringen er doorheen, volgend het gesprek op sociale media al snel weer verstomt. Vergelijk dit met de langzame verbranding van serie ook ontslagvergoeding (Apple TV Plus)), Barry (HBO Max) en The Dropout (Disney Plus), sterven daardoor ook aan impact lijken te winnen.

Met meer dan 221 miljoen abonnees in 190 landen is Netflix nog altijd een formidabele partij die nog kanten genoeg uit kan. Van videopostorderbedrijf tot streaminggigant. Bovendien begint op 27 mei het vierde seizoen van Vreemde dingen.

vreemde dingen

de serie Vreemde dingen is een creatie van Ross en Matt Duffer, samen met The Duffer Brothers. Het eerste seizoen stond op 15 juli 2016 op Netflix. De serie is gesitueerd in het fictieve stadje Hawkins, Indiana, in de jaren tachtig, met tal van verwijzingen naar de popcultuur van dat decennium; vooral het werk van Steven Spielberg, John Carpenter en Stephen King. De serie kreeg 39 Emmy-nominaties, waarvan er zes zijn gewonnen. Er is een vijfde en laatste seizoen aangekondigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.