Hoe vind je bingewatchers hun weg in het overvolle streaminglandschap?

Heeft u ontslagvergoeding al gezien? Geweldige serie, uniek en eigenlijk onmisbaar. U heeft wel een abonnement op Apple TV+ voor nodig. Oh, en het tweede seizoen van megahit Euforie? moet u zelfs HBO Max aanslingeren. Die nieuwste superheldenserie Maan Ridder? Disney+. Mocro Maffia? Zet Videoland aan. Het spectaculaire Gele jassen? Ziggo Films & Series. Toch maar eens het Nederlandse Vuile lijnen proberen, omdat uw vrienden blijven zeggen dat het zo’n leuke serie is? Haal Netflix er maar bij.

Lees ook onze recensie: In ‘Severance’ gaat het werk nooit meer mee naar huis

De markt voor video-on-demand-diensten wordt er niet overzichtelijker op. De seriekijker die alles wil zien heeft een dagtaak aan het aanbod op de verdere gefragmenteerde markt. Het jaar begon met de Nederlandse entree van twee grote nieuwe spelers: het Amerikaanse HBO Max (grote kwaliteitsseries, films) en het Scandinavische Viaplay (vooral sport, onder meer Formule 1). En dan heb je als mediaconsument ook nog al die andere opties, zoals digitale abonnementen op kranten en muziekdiensten. kwam onlangs de podcastdienst Podimo naar Nederland, met ook een abonnementsmodel.

In de wereld van videodiensten is Netflix wereldwijd betalende leden met 222 miljoen betalende leden in meer dan 190 landen. Ook in Nederland (3,2 miljoen abonnees), waar de dienst sinds september 2013 bestaat, is de grootste. Maar nieuwe HBO Max eist nu ook een deel van de taart op, naast de al bestaande vervallen als Disney+ en Amazon Prime Video.

Hoe vindt u een bingewatcher zijn weg in het streaminglandschap? NRC vroeg lezers hoe zij omgaan met de keuzestress die bij het gefragmenteerde aanbod komt kijken, en van hun kijkgedrag is veranderd. 1.171 lezers vulden de enquête volledig in (per deelvraag ligt het aantal antwoorden hoger, omdat sommige lezers niet alle vragen hebben ingevuld). Uit de resultaten komen drie belangrijke komende naar voren.

I. NRC-lezers zijn honkvaste kijkers, ondanks het versplinterde aanbod

De meeste respondenten geven aan dat ze hun keuze bij het kiezen van een streamingdienst baseren op het aanbod van series (42 procent) en films (32 procent). Prijs, aanbiedingen en welke diensten vrienden en familie al hebben, spelen een minder grote rol (15 en 11 procent). Voor de 71-jarige Bart Bender is de keuze voor een Netflix-abonnement vrij voor de hand liggend: de dienst die een van de eerste grote aanbieders was, heeft voldoende goede films en series in huis.

Marielle Akkerman (32) sloot een Netflix-abonnement af met haar zusje, voor de Netflix Originals, door Netflix geproduceerde series. „De belangrijkste reden dat ik bij Netflix blijf, is omdat ik het abonnement met familie deel. Maar toch stiekem ook wel omdat ik een klein aantal series wil blijven volgen.” Frank Hendriks, 65, is niet lang niet uitgekeken op de serie op Netflix. „Ik denk na over het nemen van een abonnement op HBO Max, maar de belangrijkste reden om dat niet te doen is dat er nog zoveel series zijn op NPO Plus en Netflix die ik wil zien. Ik voel de noodzaak niet om nog een abonnement erbij te nemen.”

Met de komst van nieuwe diensten worden oude en aangeboden niet zo snel in de steek gelaten. De meeste NRC-lezers, driekwart van de 1.523 mensen die de vraag hebben beantwoord, geven aan niet vaak van aanbieder te wisselen. Wie jaren geleden in de dominante periode van Netflix een abonnement op de dienst, blijft vaak bij de hangende dienst.

Netflix heeft meer kwalitatieve inhoud te gaan maken, maar krijgt ook een kwalitatief aanbod, die ook nog een goedkoper zijn. Akkerman deelt haar abonnementen met haar moeder, zussen en nog een vriendin en zegt ze daarom niet gemakkelijk op. „Hoewel het aanbod van Netflix is ​​inmiddels groot is, dat er ook veel pulp tussen zit.” Haar favoriete diensten zijn niet al te duur en hebben een kleiner aanbod, zoals HBO Max waar ze onlangs een abonnement op hebben genomen.

II. Wachtwoorden worden uitgebreid gedeeld, ook als dat tegen de regels is

Met de doorbraak van streamingdiensten en de uitbreiding van aanbieders is ook het kijkgedrag en de omgang met abonnementen aan het veranderen. Zo ‘stapelen’ meer gebruikers diensten, bleek uit onderzoek van Telecompaper (bijvoorbeeld de combinatie Netflix en Videoland). Ook het delen van wachtwoorden van accounts is populair. Officieel mag je mensen van buiten je huishouden niet toelaten op je Netflix-account, maar dit gebeurt desondanks veel. Het bedrijf zelf zegt dat er meer dan 100 miljoen huishoudens via een gedeeld account kosteloze meekijken. Dat omvat dat volgens Netflix’ eigen cijfers bijna de helft van de leden een account deelt buiten het eigen huishouden. Dit altijd gedoogd, maar het bedrijf experimenteert nu in een aantal landen met mogelijkheden om mensen buiten het huishouden tegen betaling onderdeel van een account te maken. ‘Illegaal’ delen moet verkregen verleden tijd zijn. Zo’n stap brengt risico’s met zich mee: zijn bereid om te betalen voor mogelijkheden die eerst gratis leken? Zeker met de vele alternatieven raak je als bedrijf mogelijk abonnees kwijt.

Voorlopig kan het delen nog: op een brunch waarbij iedereen begint met zijn eigen sandwiches en gezinnen, in huishoudens, gezinnen en onder vrienden gebruik wachtwoorden van streamingdiensten gedeeld. Net iets dan de helft van de 1.523 lezers die de vraag hebben beantwoord (54 procent) geeft aan een abonnement te delen van te gebruiken zonder te betalen.

NRC vroeg seriekijkers tussen 14 en 22 februari in een online enquête naar hun kijkgewoontes.

Dit biedt een scala aan kijkmogelijkheden. De overvloed aan diensten leidt er bij Guido Ramakers (56) toe dat hij er eigenlijk te veel heeft: De ene vindt dit leuk en de andere vindt dat leuk.” Zijn kinderen nemen zelf een abonnement en delen hun inloggegevens met hun ouders. De familie Ramakers heeft zo een lange lijst diensten om uit te kiezen: Netflix, Disney+, Amazon Prime video, Videoland, NPO Plus én NFL Gamepass.

Frank Hendriks gebruikte het Netflix-account van zijn dochter, en andersom gebruikt zijn dochter zijn NPO Plus-abonnement. Wat als Nederlanders straks alleen tegen betaling andere mensen onderdeel van hun account kunnen maken? „Ik denk dat ik daar wel op zou ingaan, want we kijken er zoveel naar”, zegt Hendriks.

Marielle Akkerman haakt dan echter af: „Dat ik mijn abonnement kan delen en dus niet de volledige kosten kwijt ben, is op dit moment de grootste reden om lid te blijven. Bovendien betaal ik al extra om op meer dan één tegelijk te kunnen kijken.” Veel diensten bieden deze mogelijkheden aan, zoals Videoland dat verschillende abonnementen heeft voor tegelijk kijken. Wie bij streamingdienst van RTL meer de kan zelfs op vier schermen tegelijk kijken.

III. Het enorme aanbod leidt tot nieuwe kijkrituelen, maar ook tot afhakers

Steeds meer mensen zeggen hun lineaire tv-abonnement open en stappen volledig over op on-demand kijken. Dat onder meer dat meer kijkers na een lange termijn hebben aan simpele, makkelijk te verteren programma’s, weten de streamingdiensten. Waar zij vooral vooral voorzagen in ‘premium content’ waarbij acteerprestaties en een goed plot belangrijk zijn, bieden ze snel meer eenvoudig vermaak. Daarom kun je tegenwoordig bij de meeste streamers oneindig veel onnozele concepten zoals Is het taart? (waarbij deelnemers moeten raden of iets een taart is of een ander object) of Koken met Parijs (waarin Paris Hilton meestal in een galajurk, gewoonlijk door een andere ster, on staat te doen in de keuken).

Het grote aanbod maakt de kijker ook kritisch. Akkerman stopt na tien minuten met een serie van film als ze er niets aan vindt: „Er is zoveel te zien, te lezen en te doen dat ik mijn tijd niet wil verspillen. Daarnaast merk ik dat mijn concentratie snel weg is en ik dus middenin een aflevering kan stoppen met kijken om die aflevering later op de dag van in de week weer op te pakken.”

Melda Koca (47) merkt dat ze minder moeite doet om door een serie van film heen te komen. „Als ik iets kijk, haak ik af als het niet meer de moeite waard is.” Zonder een tv-zender die je een ander programma hebt gezien, is er ook niemand die je vertelt dat je nu wel genoeg hebt gezien naar dat ene complete programma, maar misschien niet erg verheffende programma. „Ik kijk veel meer dan ik zou willen naar programma’s als Eerste afspraakjes.”

Hendriks vindt het handig dat je op ieder moment kan kijken wat je wilt: „Op de lineaire tv zit je vast aan de momenten waarop ze iets uitzenden. Nu kijk ik via NPO Plus twee van drie afleveringen van een serie achter elkaar. Ik heb geen zin om te wachten, want dan ben ik de personages en namen al vergeten.”

Akkerman is de laatste twee jaar minder gaan bingen en gaat nu vooral voor kwaliteit. De streamingdiensten bieden haar niet meer de ontspanning die ze vroeger ervoer. „Ik ervaar druk bij al die series die je allemaal moet dienen. Ik krijg stress van alle serietips die ik van vrienden krijg, en daar heb dus geen zin meer in. Ik lees ‘s eigenlijk liever een boek.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.