Huurprijzen in vrije sector verder gestegen, minder mensen slagen erin een huurhuis te vinden


Luchtfoto van het centrum van Rotterdam.Beeld ANP

Dit meldt het woningplatform Pararius donderdag, beneden makelaarsvereniging NVM en de vastgoedmanagers van VGM NL overgenomen cijfers presenteerden. Na een kortstondige daling van de huurprijzen in 2020, als gevolg van de coronapandemie, zijn de huurprijzen sinds begin vorige jaar gestegen.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder tegen de prijzen van kale huurwoningen, waar het grootste deel van de vrije sector uit bestaat, met meer dan 5 procent. Zowel de huur van appartementen als huizen is gestegen.

Wel lijken de prijzen van kale huurwoningen de laatste maanden te stabiliseren. ‘Mogelijk beginnen we tegen grenzen aan te lopen’, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningbouw aan de TU Delft. ‘Boven de 1.500 euro wordt verhuurd in veel gebieden lastig, voor een hoop woningzoekenden is dat toch een brug te ver.’

Meer dan 20 euro per vierkante meter

Pararius zag de prijzen voor gestoffeerde en ingerichte huurwoningen, die meer kosten dan kale, ook de afgelopen maanden op verminderde doorstijgen. Waarschijnlijk heeft dit nog te maken met de terugkeer van expats die tijdens de coronacrisis waren vertrokken, denkt Boelhouwer.

Het aantal geregistreerde transacties is in het eerste kwartaal van 2022 intussen bijna 30 procent geregistreerde transacties met het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit omvatten dat minder mensen erin slagen een nieuwe huurwoning te vinden, kijken de vraag hoog is blijven.

Van alle provincies tegen de prijzen het hardst in Limburg, Friesland, Zeeland en Drenthe, volgens de transactiedata van NVM en VGM NL. De gemiddelde prijs ging hier in een jaar tijd met meer dan 11 procent omhoog.

Friesland, Drenthe en Overijssel zijn met een gemiddelde huurprijs van iets meer dan 10 euro per vierkante meter (700 euro voor 70 vierkante meter) de provincies om in de vrije sector te huren. De duurste is Noord-Holland, met 18 euro per vierkante meter (1.260 euro voor 70 vierkante meter).

In de vijf grootste steden van Nederland − Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht − blijven de prijzen stijgen. Amsterdam is op huurgebied nog altijd de duurste stad van Nederland, met gemiddeld meer dan 20 euro per vierkante meter voor een kale huurwoning.

Bescherming tegen woekerprijzen

In januari zei minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting dat hij ‘echt heel serieus’ wil kijken naar het invoeren van een maximalehuurprijs als een particuliere huurwoning vrijkomt, met een puntensysteem. ‘Opdat er in deze tijden van schaarste geen misbruik van je kan worden gemaakt.’

De Woonbond, een vereniging van huurders, is voorstander van het instellen van maximale huurprijzen in de vrije sector. De vereniging zei in een reactie op donderdag dat de prijsstijgingen ‘het zoveelste signaal zijn dat huurders in de vrije sector moeten gaan worden tegen woekerprijzen’.

Nu huur een vaste puntensysteem – het berekenen van een vaste prijs op basis van onder meer de oppervlaktes van ruimtes – alleen voor sociale woningen van 763 euro per maand minder.

Boelhouwer acht een vorm van overheidsingrijpen noodzakelijk, nu er tussen de sociale en vrije huur een gat van honderden euro’s per maand is gevallen. Er zijn middeninkomensgroepen die op het bestaansminimum terechtkomen omdat ze net te veel verdienen voor de sociale huursector. Daar gaat het gruwelijke fout.’

Toch domweg de huren verlagen om te zorgen dat ook deze groep betaalbaar kan huren, geen goed idee. Het aanbieden van huurwoningen is dan, mede door hoge huizenprijzen, niet de meer prijzen voor veel bedragen, vreest hij, resulterend het aanbod van huurwoningen alleen maar zal dalen. ‘Er zal iets van subsidiëring nodig zijn.’

Prijzen van bouwmaterialen

Om de enorme krapte op de woningmarkt aan te pakken, wil het kabinet verder 100 duizend woningen per jaar bij meer vanaf 2024. In maart besloten het kabinet nog dit jaar overeenkomsten met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen over hoeveel zij bij moeten bouwen.

Intussen dreigen de sterk stijgende prijzen van bouwmaterialen bouwplannen te ontstaan, een gevolg van problemen met toeleveringsketens door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Dit kan leiden tot uitbouwprojecten van ABN Amro in een recente analyse.

Bijbouwen is noodzakelijk, maar zal voorlopig niet leiden tot lagere huurprijzen in de vrije sector, denkt Boelhouwer. ‘Tot nu toe groeit het aantal huishoudens sneller dan er wordt bijgebouwd. We zullen het probleem van de huurprijzen met de bestaande woningvoorraad oplossen.’

Leave a Reply

Your email address will not be published.