IJzersterk Feyenoord bereikt finale Conference League | voetbal

In de hoofdstad van Albanië, niet de plek met de meeste grandeur in Europa, kan de voormalige Europa Cup I- en UEFA Cup-winnaar zich nu op 25 mei winnen met een nieuwe Europese hoofdprijs.

Het bereiken van de eindstrijd alleen is een compliment voor de architect van Feyenoord. Hoeveel coaches, die met zo’n klein budget moeten werken, hebben hun team internationaal zo ontwikkeld dat ze ploeg naar een finale kunnen loodsen?

Het in Marseille met 5000 man sterk aanwezige Legioen heeft alle reden om trots te zijn op wat Feyenoord achttien wedstrijden lang heeft gepresteerd.

Kleine Malacia grote uitblinker

Ook in Marseille zag het er allemaal weer puik uit wat Feyenoord op de mat leg. Een degelijke defensie, middenvelders die met lef gespeeld en een voorhoede die op alle fronten de rest van het team ondersteund. Het was een volwassenheid die niemand negen maanden geleden van Feyenoord had verwacht. Met Tyrell Malacia misschien wel als de kleinste grote man aan Rotterdamse kant.

Malacia stond symbool voor de onverzettelijkheid van heel Feyenoord. Voor de macht, de aanvalsdrang en de verbetenheid ook om de eindstrijd in deze Europese competitie te halen. Misschien was het optreden in het Velodrome wel een van zijn laatste klussen in een Feyenoord-shirt, want ook in Marseille zaten scouts uit Engeland, Frankrijk en Duitsland weer voor hem op de tribune.

Orkun Kökcü blijft op de been tegen Matteo Guendouzi.

Orkun Kökcü blijft op de been tegen Matteo Guendouzi.

Europese avonturen hebben het leven van iedereen Feyenoord-supporter altijd net wat mooier gemaakt. De Eredivisie is verplicht, in het nationale bekertoernooi kan Feyenoord om de paar jaar stunten, maar de aantrekkingskracht van het Rotterdamse voetbalbolwerk zit vooral in de zestig jaar Europees voetbal.

Die bonte en levendige historie van optredens buiten de landsgrenzen wordt elk jaar groter en zorgt voor rossen meer verhalen. Met de duizenden supporters lijkt het elke ronde op een ware Pelgrimstocht door Europa. En nooit waren er zoveel rondes als dit seizoen. Marseille was de negende buitenlandse reis voor de spelers en het Legioen sinds 22 juli vorig jaar.

Minst waardevolle selectie

Feyenoord had van de vier halve finalisten ook nog eens de ploeg met de minste waarde op het veld. De selectie van Leicester City is meer dan 500 miljoen euro waard, die van AS Roma 370 miljoen, die van Marseille 275 miljoen en de spelers van Feyenoord zijn netto de helft waard van dat laatste bedrag (135 miljoen).

Cyriel Dessers twee hoger uit te spelen.

Cyriel Dessers twee hoger uit te spelen.

leken de Rotterdammers bij voorbaat de grote underdog, maar in de thuiswedstrijd tegen de nummer twee van Frankrijk verkochten Kökcü en co hun huid al heel duur.

Dat het een heet avondje zou zijn in de volksbuurt waar ooit Zinedine Zidane op straat voetbalde en het opnam tegen andere teams uit de getto’s, stond vast. Door de chaos in het stadion is ontstaan ​​uit een verkeersinfarct, met als gevolg dat de spelersbus van Feyenoord veel te laat arriveerde. Het verzoek om later te worden gestart.

Binnen wachtte op de tribunes een rode vuurzee, zoals we die in De Kuip bij het Legioen zagen ook. Nu stond de harde kern van Marseille in vuur en vlam, later tot halverwege de eerste helft door een zee van grijze rook vanaf de hoge tribunes bijna niets was te zien. Toen die werd opgetrokken ontdekt door de fans dat Feyenoord de boel prima onder controle had, heeft Marciano niet gered om te ontwikkelen en de gevaarlijkste man bij de thuisclub strompelend van het moest.

Blessure Payet

De spierscheuring die Dimitri Payet zichzelf aandeed (dieptepass uit een draai) prei goed nieuws voor Feyenoord. De Fransen, die al met poep in de broek begonnen, waren zonder hun sterspeler in een klap de weg kwijt. De oude Ajacied Arek Milik verving Payet in de spits en die hoopte vooral op een paar voorzetjes.

Marseille ontstaan ​​Feyenoord en coach Arne Slot opmerkelijk veel respect door vanaf de eerste minuut en voor eigen publiek terug te zakken op eigen helft. Het stevig, dominante voetbal dat was beloofd was in geen velden van wegen te bekennen. Dat kon alleen maar bedoeling dat de Franse topclub zich een week eerder in Rotterdam is doodgeschrokken door het aanvalsspel van Sinisterra en de zijnen.

Guus Til ontmoette in duel Boubacar Kamara.

Guus Til ontmoette in duel Boubacar Kamara.

Het grootste gevaar zat hem in de rollende en gillende Fransen bij elke lichte overtreding. Guus Tilt alle twee de bal, maar kreeg door het theater van hun twee slagen voor roest al geel. Til zag eerder dit toernooi al rood door twee gele kaarten en wist dat hij op zijn tellen moest passen.

In de tweede helft was het vooral overleven voor Fe, maar de Fransen wisten niet vaak grote kansen te creëren. Een keer speelde Valentin Rongier zich goed vrij, maar zijn schot was te slap. Dat kon niet gezegd worden van de poging van Gernot Trauner aan de andere kant. Zijn uithaal na goed terugleggen van Reiss Nelson.

In het laatste kwartier werd de druk van Marseille wel groter, alleen keer op keer zat er een Feyenoord-lichaam tussen als het kansrijk werd. Alles bij elkaar kwam er nooit een echt slotoffensief. Sterker nog, bij het ingaan van de blessuretijd had Alireza Jahanbakhsh een behoorlijke kans op de 0-1, maar deze werd niet benut. Het gemaakt uiteindelijk niet uit, want Feyenoord plaatste zich voor de finale in Tirana op 25 mei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.