‘Ik denk dat ik vier of vijf spelers voor mij heb op de 10-positie bij Oranje’


Donderdag, 5 mei 2022 om 12:37
Mart Oude Nijeweeme• Laatste update: 14:54

AZ is de laatste weken niet in beste doen. De ploeg uit Alkmaar speelde gelijk af bij Willem II en Sparta Rotterdam en moest in Zwolle zelfs buigen voor PEC. Slechts twee van de laatste competitiewedstrijden werden gewonnen. Komende zondag heeft de ploeg van trainer Pascal Jansen kans op revanche, als in het eigen AFAS Stadion de clash met Ajax op het programma staat. voetbalzone naar Wijdewormer om de stam te peilen bij trok Dani de Wit, voormalig speler van de Amsterdammers. De middenvelder spreekt zich onder meer uit over de moeizame fase van AZ, het Nederlands elftal en zijn toekomstplannen.

Door Kevin van Buuren en Mart Oude Nijeweeme

“Je moet zo’n periode zo kort houden”, zegt De Wit over de fase waarin AZ zich momenteel bevindt. De West-Fries datum er de laatste weken veel discussiediscussies zijn gevoerd. “Als je wint is iedereen vrienden van elkaar, maar juist op zulke momenten moet je eerlijk zijn en zeggen wat er verkeerd gaat.” historische ziet de aanvallende middenvelder een belangrijke rol voor zichzelf, als een van de ervaren spelers. Bij Jong Oranje vulde De Wit een dergelijke functie regelmatig in, als aanvoerder. Maar hij ziet de AZ-band niet snel om zijn arm schuiven. Ook niet in het geval Owen Wijndal deze zomer vertrekt.

Bekijk hier het volledige interview met Dani de Wit.

“Bruno (Martins Indi, red.) is gewoon nog tweede kapitein, en er zijn meerdere jongens die hier al jaren spelen. Ik zou het wel kunnen.” De Wit wil sowieso nog niet denken aan een voetballeven na het vertrek van huidig ​​aanvoerder Wijndal. “Die heeft voorlopig zijn contract verlengd, dus misschien zit hij hier volgend seizoen wel gewoon”, denkt de middenvelder hardop. Vooral vorig seizoen had AZ een enorme leegloop van grote talenten als Calvin Stengs (OGC Nice) en Myron Boadu (AS Monaco), een situatie waar de club vaker in komt terecht.

Opleidingsclub
“Hoe is het om opnieuw te moeten beginnen? Je weet dat het erbij hoort. AZ is toch een opleidingsclub, al is dat vervelend om te zeggen”, aldus De Wit. Het is volgens hem een ​​reden om zelf ook eens over een vervolgstap na te denken. “Je krijgt hier niet het salaris dat je bij Ajax of PSV krijgt. Maar ik denk dat AZ altijd op tijd waardige vervangers weet aan te trekken.” Dat heeft volgens De Wit onder meer te maken met de sterke jeugdopleiding van de Alkmaarse club. “Je hebt hier dezelfde faciliteiten als bij Ajax. Alles is hier op en top geregeld, ik denk dat het wezenlijksen heeft met de jeugdopleiding van Ajax.”

De Wit kent de jeugdopleiding van de Amsterdammers op zijn duimpje, daar als achtjarig broekie naar de hoofdstad vertrokken. De nuchtere West-Fries herkent dat Ajacieden er een selectieve cultuur op nahouden. “Die zijn niet op hun” bekkie gevallen, jongens die op latere leeftijd instromen in de jeugdopleiding van Ajax kunnen het daar zeker moeilijk mee hebben. Die jongens ken ik, zeker. Ik was nog niet jong en ging daar automatisch in mee”, vertelt hij. Zelf had De Wit daar geen moeite mee. “Ik heb daar persoonlijk geen laatste van gehad. Het was geen grote cultuurshock voor mij.” Aan een terugkeer bij de recordkampioen denkt de middenvelder echter niet.

“Ik zou graag van AZ de stap naar het buitenland maken”, vertelt De Wit. “Maar ik heb het nu hier nog heel erg naar mijn zin. Een transfer binnen Nederland van mij niet zo.” Maar voordat De Wit aan een transfer denkt, ziet hij nog verbeterpunten in zijn eigen spel. “Zolang je hier geen twintig goals maakt als middenvelder, waarom zou je dan per se weg moeten?” Er is een shirt dat weet de voormalige aanvoerder van Jong Oranje wel graag wil dragen en waarvan hij dat het mogelijk is als AZ’er: die van het grote Oranje.

Nederlands elftal
“Ik denk dat er vier, vijf spelers zijn die voor mij op de 10-positie kunnen spelen”, licht hij het uitblijven van zijn debuut te. “Donny van de Beek, Steven Berghuis, Davy Klaassen, Guus Til. Dat zijn er al vier. Ik denk dat ik daarna kan komen. Er zijn genoeg jongens die daar uit de voeten kunnen.” Gesprekken met Van Gaal heeft De Wit dan ook nog niet gevoerd. “Ik denk dat hij genoeg wedstrijden van AZ kijkt, dus hij zal een goed beeld van mij hebben.” De 24-jarige middenvelder dat hij heeft haast heeft om te beginnen. Er zijn genoeg jongens die later op leeftijd nog wedstrijden in Oranje kunnen spelen. Ik zou niet weten waarom niet.”

Dani de Wit: “Ik denk dat ik vier van vijf spelers voor mij heb op de 10-positie bij Oranje.”

De Wit zal de weken weer de lijn omhoog willen gaan. Na een gelijkspel tegen Sparta wacht op zondag Ajax, de club waar hij dus lange tijd actief was. “Het is mooi hoe het daar gaat. Ik geniet daar ook van, net als elke andere voetballiefhebber. Het is jammer dat ze zijn uitgeschakeld in de Champions League, wat niet nodig was, maar dat heb je ook soms. Neemt niet weg dat het hiel jammer was voor ze.” De Amsterdammers zijn in ieder geval alles aan gelegen om zondag een goed resultaat neer te zetten. Met nog drie duels te gaan de punten op PSV vier punten. Voor AZ rust de strijd om plek drie.


Leave a Reply

Your email address will not be published.