Imponerende Tom Pidcock rijdt mountainbikers naar de vaantjes in Albstadt

Tom Pidcock heeft met een groots machtsvertoon de Wereldbeker cross country in Albstadt 2022 op zijn naam geschreven. De 22-jarige Brit van INEOS Grenadiers reed in de derde ronde weg op de eerste lange klim in de Duitse omloop en heeft niemand een antwoord gehad. Onbedreigd reed Pidcock soeverein naar de overwinning.

Na een sterke start van Nino Schurter was het veld uit elkaar geslagen; de Zwitser maakt vooral indruk in de technische afdalingen. Na de eerste ronde kwamen vijf renners als kopgroep door aan start/finish: regerend en negenvoudig (!) wereldkampioen Schurter, Roemeens kampioen Vlad Dascalu, Zwitsers kampioen Mathias Flückiger, de verrassende Fransman Titouan Carod en olympisch kampioen Pidcock.

Kort daarachter reed nog een kosten van zes renners, dat na een kort moment van bezinning bij de eerste vijf kon aansluiten. Braziliaans kampioen Henrique Avancini nam zelfs het initiatief, zijn ploeggenoot en Zuid-Afrikaans kampioen Alan Hatherly zich ook vooraan gemeld. Ondanks een harde tempo, versch het niemand om het verschil te maken in de eerste twee rondes.

Toen het in de derde ronde helemaal stilviel net voor de eerste lange beklimming, plaatste Tom Pidcock een perfecte demarrage. Schurter en Flückiger drongen nog wel even aan, maar de olympisch kampioen was een klasse apart. Hij zorgde ervoor dat het gehele veld uit elkaar werd geslagen, maar wat de concurrentie daarna ook probeerde: Pidcock reed verder weg. Ze zou de Brit pas na de finish terugzien.

uiteindelijkre mislukt Schurter, Dascalu, Carod en de Spaanse kampioen David Valero – die zich zo vaak van heel ver in de koers terug naar voren – mee podium op. In het kader van alle andere sporten ter wereld. Sam Gaze (Alpecin-Fenix) won vrijdag de Shorttrack, maar nu kwam hij niet in het stuk voor. Hij werd 41ste op ruim vijf minuten.

Pidcock tijdens de Short Track in Albstadt – foto: RedBull Content Pool

De Froidmont beste Belg, Iserbyt geeft op
Mathieu van der Poel (Giro d’Italia) en Milan Vader (zware blessure) waren inderdaad niet van de partij. Pierre de Froidmont- die in het Braziliaans Pétropolis vorige maand nog knap zesde werd – werd de beste Belg. Hij op plek twaalf. Belgisch kampioen Jen Schuermans werd 21ste, Daan Soete eindigde 44ste. Eli Iserbyt gaf op met aanhoudende rugpijn.

Pidcock rijdt WK en EK

“Ik zat in de derde ronde van voren”, legt Pidcock uit waarom hij daar aanviel. “Het tempo lag in de eerste rondes zo hoog, Schurter zette veel druk in de afdalingen. Maar plots viel het toen stil in die derde ronde. Ik wilde zelfs testen om te zien hoe iedereen ervoor stond. Toen had ik een gat en ben ik maar doorgereden.”

Hoewel de Brit echt indrukwekkend in de rondte reed, was hij eigenlijk helemaal niet te spreken over optreden. “Ik heb nog niet veel op de mountainbike gezeten. Dit is toch een heel ander soort inspanning dan op de weg. Ik zit ook niet op het niveau van vorig jaar. Dat wil ik vooral tussen de beklimmingen in, omdat ik niet goed herstelde. Dat maakt het zwaar vandaag.”

Daardoor ging zijn wheelie die hij maakte als zeigebaar ook niet vlekkeloos, lacht Pidcock hardop. “In de slotronde wist ik wel dat ik zegezeker was, maar ik ben toch vol de beklimmingen opgereden. Dat gebruik ik als investering voor de Wereldbeker in Tsjechië van volgende week. Wat ik dit seizoen op de mountainbike ga doen? Ik wil het WK winnen. En ik kijk ook uit naar het EK, dat ik ook ga rijden. Als het me lukt om beide te winnen, dan heb ik al zo’n beetje alles uit het mountainbiken gehaald.”

vlag-de Wereldbeker Albstadt 2022 (XCC)
vlag-nr1 vlag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) in 1u18m42s
vlag-nr2 vlag-ch Nino Schurter (Scott-SRAM) +20s
vlag-nr3 vlaggetje Vlad Dascalu (Trek) +21s
4. vlag-fr Titouan Carod (BMC) +36s
5. vlag-es David Valero (BH-Templo Cafés-UCC) +54s
6. vlag-fr Jordan Sarrou (Gespecialiseerd) +59s
7. vlag-za Alan Hatherly (Cannondale) +1m01s
8. vlag-ch Filippo Colombo (BMC) +1m05s
9. vlag-br Henrique Avancini (Cannondale) +1m38s
10. vlag-mx José Gerardo Ulloa (Massi-Beaumes de Venise) +1m57s
12. vlag-be Pierre De Froidmont (KMC-Orbea) +1m01s
43. flag-nl David Nordemann (CST-PostNL-Bafang) +5m17s
Volledige uitslag

Leave a Reply

Your email address will not be published.