In België koop je voor 150 euro een aandeel in een schilderij van Ensor

Investeren in kunst, zeker in de grote werken van beroemde meesters, was altijd iets voor de welgestelden van deze wereld; voor grote bedrijven van vermogende particulieren. Tot nu. Carnaval de Binche, het schilderij van de Belgische kunstenaar James Ensor dat is gebaseerd op een eeuwenoud gemaskerd carnavalstafereel in Wallonië, is het eerste werk in Europa dat aan het grote publiek te koop wordt aangeboden.

Het Belgisch-Nederlandse Rubey Platform ontwikkeling de methode. Voor 150 euro kun je mede-eigenaar worden van een schilderij via de digitale aanschaf van een ‘Art Security Token’, niet te verwarren met de meer bekende non-fungible tokens (NFT) of crypto-valuta als bitcoin. Het verschil tussen die twee is de bescherming van de investeerder, zegt mede-oprichter van Rubey Marcell de Vries. Voor de tokens van Rubey gelden dezelfde regels als voor gewone aandelen. Daarbij moeten ze voldoen aan financiële wetgeving en zijn ze, tot de verkoop van het schilderij na tien jaar, goedkoop waardevast. NFT’s kunnen worden gerangschikt in een ongereguleerde markt.

Lees ook: ‘Een NFT kopen, hoe gaat dat eigenlijk?

Rubey kocht Carnaval de Binche met hulp van voor investeringen voor 1,2 miljoen euro van een privé-verzamelaar en opgestelde kwart daarvan via tokens open de verkoop. Binnen een week was een deel ter waarde van meer dan 300.000 euro verkocht. De Vries: „Met de huidige lage spaarrente zoeken mensen naar andere manieren om te ontwikkelen. Dat zie je ook aan de populariteit van cryptovaluta.” Stijgt de waarde van het schilderij, dan delen alle kopers in de winst. Eigenaars kunnen aandelen altijd weer van de hand doen en worden op de hoogte gehouden van nieuws rond het schilderij; bijvoorbeeld als het wordt uitgeleend aan een museum van als er onderzoek op zal worden verricht.

Maatschappelijk doel

Om winst is het volgens de Vries en zijn compagnons, eigenaars van marketing- en adviesbureaus, niet te doen. Ze streven een „maatschappelijk doel” na. De Vries: „wij willen het in kunst democratiseren”. Zo moet ook Jan Modaal in de wereld van de kunsten kunnen stappen. „We willen ook dat de kunst die nu in kelders staat of bij verzamelaars thuis aan de muur hangt voor oorspronkelijk perioden terug in musea komt.”

Vorige maand gaf Rubey Carnaval de Binche voor tien jaar in bruikleen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), dat eind september na een verbouwing de deuren weer opent. Het museum heeft veertig schilderijen van Ensor, maar er ontbrak nog een werk uit de latere periode van de meester uit Oostende. „Dankzij het Rubey Platform hebben we een hiaat kunnen opvullen”, zegt Carmen Willems, directeur van het KMSKA.

Ze is blij dat ze tien jaar lang over het schilderij kan kunnen. „Dat is genoeg om wetenschappelijk onderzoek naar het schilderij te doen. We gaan het creatieve proces achter dit werk leren begrijpen en kunnen er in onze aparte Ensor-vleugel van alles mee. Denk aan uitgebreide bordjes met teksten, audiotours. Educatief is het ook een prachtig werk; het thema carnaval gaat kinderen erg aanspreken.”

Na tien jaar zal Rubey bekijken wat er met het schilderij gaat gebeuren, zegt De Vries. „Het kan opnieuw getokeniseerd worden, maar misschien komt er wel een partij die het wil kopen voor een bod dat we niet kunnen kopen.”

Fysieke kunst werd wereldwijd al wel ongereguleerd ‘getokeniseerd’. Eerder deze week bracht het Oostenrijkse Leopold Museum een ​​pas ontdekt schilderij van kunstenaar Egon Schiele uit in NFT’s van 100.000, 15.000 en 499 euro op de markt. Met de opbrengst opbrengst wil het museum een ​​begrotingstekort van 5 miljoen euro aanvullen.

Toen Marina Picasso in februari een nooit eerder bereikte keramisch werk laatste van beroemde grootvader in digitale stukjes wilde hakken, stak de rest van het moment een stokje voor. Alleen fysiek werk van Pablo Picasso wordt verkocht, stond in een verklaring.

Kritiek uit de kunstwereld

Toen het nieuwe systeem van Rubey de kunstwereld binnensijpelde, activiteiten niet iedereen enthousiast. Het zou speculatie in de hand werken. Volgens André Gords, kunsthistoricus in Brussel, kan het systeem bevestiging in een snelle waardestijging, maar ook in een ineenstorting van de waarde. Willems: „We moeten eerlijk zijn. De kans dat de waarde niet stijgen is zelfs groot. Een geval bij naam, dat niet te gebeuren.”

De Amerikaanse journaliste Katya Kazakina, verricht voor onder andere Bloomberg, zei in de podcast De kunsthoek te diep dat kunst onder invloed van tokens in handen komt van mensen die „er geen verstand van hebben.”

Maar Benny Madalijns, hoogleraar kunst aan de Vrije Universiteit van Brussel, geschiedenis van de Art Security Tokens een „intrigerend gegeven” dat zou kunnen zorgen voor een „nieuwe visie” op de kunsten. „Je hebt een feministische visie op kunst gehad, een marxistische visie. Dit is iets nieuws. In kunst was altijd iets voor de gelukkige paar. Als dat verandert, waarom niet? Kennelijk is de tijd er rijp voor.”

Volgens de Brusselse galeriehoudster Gerda Van Kerken, een van de particuliere instellingen in Carnaval de Binche, wordt de kunstwereld met het nieuwe initiatief „een beetje minder exclusief”. Ze vindt het goed dat mensen met een klein budget ook kunnen doen. „Kunst is booming in België, ik zie het aan de mensen die bij ons werken willen aanschaffen. Het zit in ons DNA.”

Marcell de Vries van Rubey hoopt vooruit een tweede en derde schilderij voor publiek beschikbaar te maken. Duurdere werken. Museumdirecteur Willems, die in de AST’s een nieuwe weg ziet om de collectie uit te creëren, droomt ervan uit een Rubens naar Antwerpen te halen. gemaakt met behulp van „deze nieuwe community”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.