Influencer moet 16.000 euro aan bijstand terugbetalen

De vrouw uit Krimpen aan den IJssel ontvangen sinds begin 2018 een bijstandsuitkering. In maart 2019 kreeg de uitkeringsinstantie van de IJsselgemeenten een tip van de vrouw modellenwerk akte en geld zou ontvangen van webwinkels en modemerken voor de plaatsen van foto’s op Instagram.

Uit onderzoek naar haar activiteiten waarbij ook haar bankgegevens werden opgevraagd, bleek dat de vrouw echt reclame maakte voor kleding op haar Instagram-account. Ook stonden foto’s van haar op de site van een minimale webwinkel.

geen inkomen

Volgens de vrouw omvat het geen werkzaamheden die haar recht op bijstand kunnen, omdat deze incidenteel waren en geen inkomen opleverden. Zij zou alleen gratis kleding hebben ontvangen.

Het modellenwerk voor webwinkels zou zijn geweest tot incidentele korte fotoshoots, waarvoor evenmin geld is ontvangen. ook daarvoor zouden zij kleding hebben gekregen.

Administratie ontbreekt

De uitkeringen hebben vroeg de vrouw betrekking op een administratie te overleggen met een overzicht van alle activiteiten en uitvoering. Omdat de vrouw die administratie niet gaf, kon de autoriteiten niet bepalen hoeveel activiteiten haar hebben opgebracht.

Daarom vorderde de machtigingen de volledige bijstand over de periode juni 2018 tot en met juli 2019 terug. In totaal moet de vrouw 16.108 euro terugbetalen.

Terugbetalen en boete

Daarbovenop kreeg de vrouw een boete van 1236 euro, omdat zij de uitkeringsinstantie niet op de hoogte had gesteld van haar ‘op waardebare activiteiten’ en daarmee haar grondslage informatieplicht schondr.

Nadat haar bezwaar tegen de terugbetaling en boete is afgewezen, stapte de vrouw naar de rechter om te protesteren. Nadat zij die zaak in april 2020 voor de kantonrechter had verloren, ging zij in hoger beroep.

Daarbij geen geld voor de promotie op sociale media had ontvangen, mede omdat zij nog te weinig volgers had. In totaal zouden zij 22 kledingstukken hebben ontvangen.

Rechtszaken verloren

Uit een gisteren openbaar geworden beschrijving van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) blijkt dat de vrouw ook die zaak heeft verloren.

Volgens de hoogste bestuursrechter had de vrouw ook de kledingstukken moeten melden, omdat die een financiële waarde vertegenwoordiging. Ook proberen de vrouw haar niet, dat slechts een paar incidentele fotosessies voor webwinkels had gedaan.

Verder oordeelde de CRvB dat zij door de promotie activiteiten ‘investeerde’ in de groei het aantal volgers, en leidt tot een zakelijk voordeel genoot. “Met een groter klantenbestand zou zij voor leidingmerken en webwinkels een nog interessante zakenpartner zijn en geld bedingen.”

Waarde kleding

Ook de stelling van de vrouw die de uitkeringsinstantie haar had laten weten dat zij alleen de waarde van de kleding zou moeten terugbetalen, werd door de rechters verworpen.

Uit de correspondentie zou dat dit alleen een mogelijkheid was, als er een reconstructie van de inkomsten in natura te maken was. Volgens de rechtbank was dit door de de ontbrekende administratie vergunning, het beëindigen van het bedrag aan ontvangen bijstand moet terugbetalen.

Ook verwierpen de rechters haar bezwaar tegen de extra boete van 1236 euro. De advocaat van de vrouw en een woordvoerster van de gemeente konden vanochtend geen toelichting op de zaak geven.

Extra inkomen? mogelijk lager bijstand

In Nederland kan iemand aanspraak maken op bijstand als zijn of haar inkomen lager is dan de bijstandsnorm, en het vermogen niet te groot is.

Als uitkeringsgerechtigden extra inkomsten van vermogen bijvoorbeeld in de vorm van een nieuw ontvangen, moeten zij dat melden. Zo kan de instantie beoordelen van de uitkering verlaagd van gestaakt kan worden.

Als uitkeringsgerechtigde uitkeringen kunnen worden teruggevorderd. Ook kan de uitkeringsinstantie een boete opleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.