Inspiratie nodig voor het weekend? Deze voorstellingen, boeken en activiteiten mag je niet missen

Van kleurrijk speelgoed tot een filosofische wandeling. De redactie van Tijdgeest geeft tips voor het weekend en aankomende week.

Redactie Tijdgeest

ZIEN

Even ontsnappen naar de speelse wereld van ontwerper Floris Hovers

De 'archetoys' van Floris Hovers.  Beeld

De ‘archetoys’ van Floris Hovers.

Wie in deze sombere en verwarrende tijden zelfs een wereld zal bereiken naar een overzichtelijke, gericht, kan terecht in het Amstelveense Museum Jan (tot voorheen Museum Jan van der Togt). Daar is een charmante expositie te zien met werk van ontwerper Floris Hovers. Hij omvat atelier een ‘speelplaats’ en zijn ontwerpen ademen inderdaad een kinderlijk enthousiasme.

Hovers (1976) is vanwege zijn kleurige voertuigen, sterk tot alleen een herkenbare basisvorm: brandweerauto, tractor, vrachtwagen. Archetoys omvat hij ze; archetypisch speelgoed.

Die voertuigen maken deel uit van een volledige oppervlakte uit afvalmateriaal. Tafelpoten, stekkers, punaises, plastic flessen en metalen profielen veranderen in de handen van Hovers in flats, kerktorens, hijskranen en zendmasten.

Vernuftige wereld

In Museum Jan kun je je verliezen in een enorme maquette die op de grond staat opgesteld. Maar er hangende ook kleinere ‘steden’ aan de muur, die daardoor abstracte sculpturen lijken. Het is niet per se een romantische wereld die hovers kan. Maar wel een die door de vrolijke kleuren en de overzichtelijke indeling geruststellend werkt.

Hovers ontwerpt ook meubels, waarbij dezelfde versimpelde vormen een hoofdrol spelen. Zoals een stoel die vernuftig in elkaar is gezet door alle onderdelen te verbinden met een touw dat vervolgens strak wordt aangespannen. Van een eenvoudig houten kastje dat bij gedetailleerde inspectie blijkt te zijn. De ontwerper werd ontwikkeld door historisch blikken speelgoed – uiteraard.

de tentoonstelling De kunst van het spelen is t/m 26 juni te zien in Museum Jan te Amstelveen. Informatie: museumjan.nl

Scapino Ballet: Het Plein 2

The Square is het podium voor jong choreografietalent, bedacht door artistiek directeur Ed Wubbe. Op klanken van dans en ambient danst een jong internationaal gezelschap verschillende choreografieën, samengebracht tot één avondvoorstelling. Nederlands muzikant en producer Richard van Kruysdijk speelt live en stuwt hen op in hun ‘reis’ van eenzaamheid naar ontmoeting, nieuwe kracht en inzicht.

Meer via scapinoballet.nlalvast alvast de podcastserie over de achtergronden via de website van via Spotify. Toernee 7 april t/m 10 juni

Instaptour Calder Nu

In de Nationale Museumweek (4 t/m 10 april) nemen gidsen van Urban Guides u mee langs de innovatieve mobiele telefoons en grote publieke sculpturen van de Amerikaanse beeldhouwer Alexander Calder (1898-1976). Naast zijn werk komt u langs installaties, performances en sculpturen van tien internationale, hedendaagse kunstenaars die door Calder zijn geïnteresseerd. Met kaartje van de Kunsthal zijn de tours gratis. Meld u wel aan bij de kassa, vol is vol.

Calder Nu is te zien in de Kunsthal Rotterdam, 6 t/m 9 april om 13.30 uur en 14.30 uur. Kijk voor meer informatie op kunsthal.nl.

VOLGEN
Dansen op de tonen van een paddenstoel

Hoe klinkt een cacaoboon? En kun je dansen op het ritme van een ananas? Muzikant Tarun Nayar (@modernbiology) laat op TikTok zien dat er muziek zit in zo ongeveer alles wat leeft. Hij duikt geregeld de Canadese bossen in en sluit daar zijn synthesizer aan allerlei planten die hij tegenkomt om er vervolgens muziek mee te maken.

Wel een kleine kanttekening. De planten maken de muziek niet echt zelf. Nayar, opgeleid als bioloog, gebruikt de bio-elektriciteit die door de bladeren van stammen voortkomt. Die pikt zijn synthesizer op als een ritme. Vervolgens draait hij aan wat knoppen en klinkt het ineens als muziek.

En daar komen af ​​en toe beste dansbare nummers uit. Zo gebruiken hij met behulp van paddenstoelen eighties-achtige klanken die niet misstaan ​​in de serie Vreemde dingen, klinken er wat lieflijke fluitachtige tonen uit een appelboom, en weet hij uit een aronskelk een modern klinkend dansnummer te halen. Nayar heeft zelfs al een album vol plantenmuziek uitgebracht en is van plan nog veel meer muziek te maken.