Interview | Opgetogen Dumoulin droomt hardop van roze in Boedapest, maar nog niet van roze in Verona

Terug in Italië, terug in zijn geliefde Giro: Tom Dumoulin heeft vastgesteld aan zijn hoofddoel van 2022 de glimlach op het gezicht. Een halve Italiaan wil hij zichzelf nog net niet noemen, maar aan alles is het plezier en de goede zin terug te zien bij de Limburger.

Zijn eerste woorden op de laatste donderdag gaf in Boedapest: ‘De Giro d’Italia is voor mij de mooiste grote ronde. Waarom ik hier ben teruggekomen? Omdat het de wedstrijd is die me het meest aan het hart ligt’, aldus Dumoulin, die natuurlijk ook goede herinneringen heeft aan de wedstrijd. In 2017 won hij de Ronde van Italië, om in 2018 tweede te worden.

Woorden als ‘ik wil winnen’ of ‘het podium is het doel’ horen we niet snel terug in de ambities die hij uitspreekt. ‘Ik wil graag een etappe winnen, dat is voor mij een mooi startpunt. Het algemeen klassement zit natuurlijk ook in mijn hoofd, maar op het moment ben ik er nog niet volledig zeker over. Het is lang geleden dat ik dat heb gebruikt en de lente was ook wat rommelig. Uiteindelijk is het echter wel waarvoor ik hier ben.’

Dumoulin denkt aan roze trui in Boedapest

Dumoulin heeft zich naar eigen zeggen goed kunnen voorbereiden de laatste weken, waarin hij op Tenerife. ‘Ik weet zeker me zeer goed op het trainingen, de laatste weken zeker ik me dag na dag beter worden. Precies op de manier waarop ik hoop dat ik me nu zou voelen, dus ik heb het gevoel dat dit het beste zou kunnen zijn.’

Interview |  Opgetogen Dumoulin droomt hardop van roze in Boedapest, maar nog niet van roze in Verona
Dumoulin met Jos van Emden aan zijn zijde, die hem ook in de Giro bij zal staan

Als goede tijdrijders als Filippo Ganna aan de start is Dumoulin op papier één van de grootste kanshebbers voor de tweede rit, een 9,2 kilometer lange tijdrit door Boedapest. Verkennen heeft Dumoulin nog niet gedaan. Er is veel verkeer in het centrum van Boedapest, dus we hebben de besloten besloten om het nog niet te doen. We verkennen zaterdag, wijst Dumoulin naar de dag van de tijdrit.

Zelfs later komt de aap toch uit de mouw, als het gaat om zijn aspiraties voor de tijdrit. ‘Mijn grootste kans op een ritzege is wel een tijdrit. Die in Boedapest is op papier al heel mooi’, geef Dumoulin toe. En dan wordt automatisch ook de roze trui een mogelijkheid. ‘Dan is de zaak om in de eerste rit, met die klim op het eind die niet al te zwaar is, zo dicht mogelijk te finishen. Dan ligt op zaterdag alles nog op tafel. Ik hoop in ieder geval dat ik huiswaarts kan keren met op zijn minst een ritzege.’

Dumoulin: ‘Of ik ga twee jaar nog in staat ben tot een klassement? Dat is een vraagteken’

Het feit is dat hij niet heeft bereikt over ritzeges en niet bereikt het eindklassement, is volgens de Jumbo-Visma- geen-coureur geloof in heeft. ‘Ik heb er wel degelijk vertrouwen in en ik geloof er in. Een klassement is zonder meer het doel, maar of ik er na twee jaar in staat toe ben? Dat is een vraagteken voor mij, maar we zullen zien.’

Dumoulin voelt zich geen extra druk voor deze Giro. ‘Het is voor mij niet veel anders als de grote rondes die ik gereden heb. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wat een grote ronde me kan brengen. vooraf een grote ronde heb ik normaliter wat vraagtekens, maar zodra we aan het racen zijn vind ik mijn plek wel.’

Na Hongarije trekt het peloton naar Sicilië, waar na een rustdag meteen de Etna staat te wachten. Dumoulin is daar blij mee. ‘Het is altijd goed om snel een zware rit te hebben. Het kan kalmte in het peloton, iedereen weet dan vrij snel wat mogelijk is en wat niet. Dat geldt voor anderen, maar zeker ook voor mijzelf.’

Interview |  Opgetogen Dumoulin droomt hardop van roze in Boedapest, maar nog niet van roze in Verona
Een trotse Tom Dumoulin met de Giro-trofee in 2017

Dumoulin over Italië: ‘Mensen zijn tekort, chaotisch; zo ben ik zelf ook’

Het is geen geheim dat Dumoulin zich op drie dagen in Hongarije weer op zijn plek zal voelen in Italië, aangezien hij een warme band heeft met dat land. ‘Mensen zijn voorzichtig, chaotisch; zo ben ik zelf ook. Ik ben direct en je weet hier snel wat je gaat krijgen. Daar houd ik van. Daarnaast is Italië een prachtig land, het is mijn nummer één als het gaat om vakantiebestemmingen.’ Een Italiaanse journalist hem vervolgens de vraag voor of hij invloeden is, maar reageert hij met een lach op. ‘Zo ver wil ik nou ook weer niet gaan, haha.’

Die liefde voor het land helpt Dumoulin echter goed degelijk ook in de Giro, zo indruk hij in mooie, beeldende woorden uit. ‘Er is een gezegde: een gelukkig man gaat een lange weg.’ Het is met een glimlach, maar de kopman van Jumbo-Visma is goed serieus serieus. ‘Het is altijd goed om ergens te zijn waar je graag gebogen, dat inspireert mij wel.’

Het programma van Dumoulin na de Giro is nog niet vastgesteld, zo meldt hij aan het einde van de Giro. De Tour en/of Vuelta uitzicht niet op zijn programma te staan.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published.