Jelle uit Oirschot maakt nieuwe familiefilm. ‘Zwarte Pieten konden niet meer’ | Kempen

OIRSCHOT – Jelle Dijkstra (22) uit Oirschot werkt als verzorgende in de dementiezorg in Zorgcentrum Sint Joris. Als grote hobby schrijft, regisseert, acteert en hij al enkele jaren films.

Afgelopen zaterdag was de première van zijn vijfde familiefilm ‘De Klavertjes, here we go’. Een volle zaal in theater de Schalm in Veldhoven kon genieten van de film, ondersteund met live toneel, zang en dans.

De film zelf laat het verhaal zien van Finn van Klaveren en zijn familie. Finn (gespeeld door Dijkstra) heeft door erg onhandige gebeurtenissen wat goed te maken met zijn oma. De film zit vol komische fragmenten – er werd veel gelachen in de zaal- maar heeft ook een betekenis van het onderwerp ‘zelfvertrouwen en zelfonderschatting’.


Citaat

Je kan wel zeggen dat er een stukje van mezelf zit in de film

Jelle Dijkstra

Dijkstra: ,,Ja, je kan wel zeggen dat er een stukje van mezelf zit in de film. Ik ben al enkele jaren bezig met films maken, volg hiervoor ook workshops en cursussen. In de film spreekt de hoofdpersoon Finn Oirschots dialect. Ik vind dat belangrijk, dat dialect. Ik heb me nergens voor, maar ook ik heb mijn twijfels wel eens gehad van dat niet anders moest. In de film komt dat zelfvertrouwen hebben in dialect dan terug in een sollicitatiescène.”

Zwarte Pieten

Hij maakte al eerder familiefilms, waarin een zwarte piet Koko de hoofdrol had. Dijkstra: ,,Ik maakte die film samen met wat oudere kinderen. Lang heeft het maken niet mogen duren. De films hebben veel verschillende moeten doorstaan, maar op een gegeven moment was het klaar. De Zwarte Pieten, die konden niet meer. Daarom ben ik een andere weg ingeslagen, met een nieuw typetje.”

Tekst gaat verder onder de foto

Jelle Dijkstra tijdens de première van zijn film 'De Klavertjes' in theater de Schalm in Veldhoven afgelopen zaterdag 7 mei.  De film werd gecombineerd met live optredens (toneel, zang en dans).

Jelle Dijkstra tijdens de première van zijn film ‘De Klavertjes’ in theater de Schalm in Veldhoven afgelopen zaterdag 7 mei. De film werd gecombineerd met live optredens (toneel, zang en dans). © Maartje Coppelmans Fotografie

Dijkstra vond het spannend om niet meer de Koko te zijn en opnieuw uitvinden. ,,Daarvoor heb ik extra acteerworkshops gevolgd.”

Coronatijd

Net zoals in zijn films spelen vrienden en bekenden, vorige uit Oirschot, een grote of kleine rol. Bijzonder is dat hij de film heeft gemaakt in coronatijd. De deelnemers zagen de totale film pas afgelopen zaterdagavond.

Via eerdere muzikale ervaringen kwam Dijkstra in contact met de Belgische actrice en scenario An Swartenbroekx, zij keek samen met hem naar het script. Maar het idee, het filmen, de regie, een hoofdrol, praktisch alles wordt gedaan door Dijkstra zelf.

Hij maakt het project zonder subsidie ​​en stopt er veel vrije tijd in. ,,Ik heb weinig slaap nodig. Na een avonddienst kan ik goed tot laat in de nacht vallen. Ik ben er van september tot nu wel elke dag mee bezig geweest. Nu doe ik zelfs een maand niks.”

Zeer tevreden

Hij is zeer tevreden met het resultaat. Dijkstra: ,,De film is ook door vele scholen aangeschaft, zowel in België als Nederland. Het thema zelfvertrouwen kan op deze manier, met aanvullende doe-opdrachten, wordenkaart met leerlingen.” De film is vanaf half juni te zien via zijn website www.declubvankoko.nl.

Jelle Dijkstra als Finn van Klaveren tijdens de voorbereiding op zijn filmpremière van 'De Klavertjes'.  Een film die hij bedacht, produceerde en monteerde (in coronatijd) en afgelopen zaterdag in de Schalm aan 460 man eindelijk publiek kon laten zien.

Jelle Dijkstra als Finn van Klaveren tijdens de voorbereiding op zijn filmpremière van ‘De Klavertjes’. Een film die hij bedacht, produceerde en monteerde (in coronatijd) en afgelopen zaterdag in de Schalm aan 460 man eindelijk publiek kon laten zien. © Maartje Coppelmans Fotografie

Leave a Reply

Your email address will not be published.