Johan Derksen bekent kracht op televisie en wekt woede bij kijkers | Tonen

bijwerkenBijna 600.000 kijkers weergegeven hoe Johan Derksen (73) in vandaag binnen dat hij op zijn 22ste een vrouw heeft verkracht door een kaars in haar vagina te bewegend ze bewusteloos was. Hoewel Derksen zich te schamen, leidt zijn verhaal tot woedende reacties. Maar excuses komen er niet, laat hij weten.

Derksen verteld over de kwestie om aan te geven dat de instellingen van seksueel wangedrag door mannen soms gaan over gebeurtenissen van lang geleden, dat het was volgens een tijd. Hij zegt nu anders aan te kijken tegen de gebeurtenis van vijftig jaar geleden.

Talloze kijkers, onder wie bekenden Nederlanders, reageren verontwaardigd op de van Derksen, wiens handen populair onderwerp is op Twitter. Dit is geen onschuldige jeugdzonde, maar een bekentenis dat hij een vrouw heeft verkracht, is de consensus. De grappen die Derksen tijdens het programma gemaakt met René van der Gijp en tafelgast Steven Brunswijk, bijvoorbeeld over het formaat van de kaars, maken het volgens hen nog erger.

Hoe kan een man zich zo veilig voelen om dit verhaal in het openbaar smakelijk op te dissen en daarbij de vrouw (die zichzelf zal herkennen) te vernederen? Dat maakt me gek genoeg nog het kwaadst’, schrijft Susan Smit in een tweet die binnen korte tijd honderden likes kreeg. ‘Een omhelzing met duizend armen voor de vrouw bij wie Johan Derksen die deze ooit heeft gedaan’, schrijft Nynke de Jong. ‘Wat moet het vreselijk zijn om op nationale tv te zien hoe men lacht om jouw pijn.’

In de uitzending aankondiging presentator Wilfred Gene op dat Johans zaak zou zijn verjaard. Verkrachtingen kunnen sinds een wetswijziging in 2013 niet meer verjaren. verwerkt in dat jaar voor verkrachtingen die nog niet verjaard waren, oftewel als ze minder dan twintig jaar geleden zijn gebeurd. Het verhaal van Derksen speelde in 1971.

Lees ook de column van Angela de Jong: Nooit gedacht dat Johan Derksen zo diep kon zinken

‘Een heel smerig verhaal’

,,Als ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot”, begon Derksen zijn verhaal in de show. ,,Een heel smerig verhaal hoor, maar dat soort dingen is gebeurd. Ik was met de keeper van Veendam, met twee juffrouwen op stap. We zijn dronken, we gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Toen weet ik nog wel – en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent – die juffrouw lag bewusteloos op zo’n bank en er stond zo’n grote kaars en die hebben we gestopt en toen zijn we zijn vertrokken.”

Iemand die bewusteloos is, kan geen toestemming geven voor seksueel contact en is juridisch gezien wilsonbekwaam. De actie van Derksen is dan verkrachting, hoewel juridisch kan worden aangevoerd dat ontbreekt, er sprake is van misbruik. ,,Daar zou je nu ontvangen voor”, zei hij er zelf over. Maar het was een andere tijd, gesteld hij.


Citaat

Ik denk dat iedereen dat soort avonturen beleefd heeft, waar je later van zegt: niet zo netjes

Johan Derksen

,,We hebben allemaal onze jeugdzonden. Ik vind nu ook met dit soort instellingen, het gaat wel ver terug”, verwees hij naar de zaak rond zijn SBS-collega Johnny de Mol. ,,Er is een groot verschil van je 73 bent, van 22 hè. (…) gezien zal een officier van justitie als verkrachting Technisch kunnen. Maar ik denk dat iedereen dat soort avonturen heeft, waar je later van zegt: niet zo netjes.”

Het is met de bril van nu naar de omstandigheden van vroeger, vindt hij. ,,Ik ben opgesteld in de zestiger en zeventiger jaren. Toen waren we met zijn allen veel ruimdenkender, toen was er heel veel toegestaan. Toen lachte je iemand uit; als daar aangifte van deed, ze op het politiebureau: ga jij eens lekker buitenspelen. Zo ging dat toen.”

Geen excuses

Naar aanleiding van de ophef zegt hij vanmiddag tegen deze site: ,,Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan. Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me opgesteld. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdsgeest van toen.”

Volgens Derksen komt zijn werkgever Talpa vandaag nog met een verklaring. Hij wil best in zijn eigen show nog eens vertellen wat er die avond gebeurde, maar daar blijft het voor hem bij. ,,Vanavond zullen alle talkshows goed rijkelijk gevuld zijn met vinnige dames die er wat vinden.”

Luister ook naar de AD Media Podcast:Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:

Leave a Reply

Your email address will not be published.