Johan Derksen penetreerde bewusteloze vrouw met kaars, Talpa ‘enorm geschrokken’ van verhaal | Tonen

ontmoet videoJohan Derksen (73) heeft op zijn 22ste een vrouw verkracht door een kaars in haar vagina te bewegen ze bewusteloos was. Dat hij verslag voor het oog van bijna 600.000 kijkers in vandaag binnen. Het verhaal leidt tot woedende reacties op sociale media, maar Derksen biedt geen excuses aan. Zijn werkgever Talpa gaat zo snel mogelijk met hem in gesprek.


Leon van Wijk en Dennis Jansen


Laatste update:
20:48

Derksen verteld over de kwestie om aan te geven dat de instellingen van seksueel wangedrag door mannen soms gaan over gebeurtenissen van lang geleden, dat het was volgens een tijd. Hij zegt nu anders aan te kijken tegen de gebeurtenis van vijftig jaar geleden.

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, spreekt van ‘ontluisterende televisie’. Ze vindt het ‘denigrerend en kwetsend’ voor mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel geweld. ,,Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal”, ze vanavond.


Citaat

Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me ontwikkeld

Johan Derksen

Naar het begin van de ophef zei Derksen eerder tegen deze site: ,,Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan. Het is een jeugdzonde die ik heb opgebiecht, daarmee heb ik me opgesteld. Ik ben er niet trots op, maar ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Het gebeurde in de tijdgeest van toen.”

Talpa zegt ‘enorm geschrokken’ te zijn van de uitlatingen van Derksen. ,,Dit is een serieuze zaak waar we zorgvuldig naar kijken”, aldus een gesproken gaan. ,,We gaan op de kortst mogelijke termijn in gesprek met Johan.”

Lees ook: Tafeldame Roos Schlikker zegt samenwerking met Vandaag Inside op omat Johan Derksen.

‘Kans voor John de Mol’

Derksen wil het beste in zijn eigen show nog eens vertellen wat er die avond precies gebeurde, maar daar blijft het voor hem bij. ,,Vanavond zullen alle talkshows goed rijkelijk gevuld zijn met vinnige dames die er wat van’ vinden’, aldus de voetbalanalist.

vooraf aan de uitzending van vanavond wil Talpa verder niet reageren. ,,Het zendermanagement is bezig met deze zaak, we lopen niet vooruit op de inhoud van de uitzending.”

De zaak biedt Tal-baas John de Mol een kans om op te treden, stelt Sébasstra, de advocaat in de zaak rondwangedrag bij De stem van Holland. De Mol was verantwoordelijk voor die talentenjacht ,,Hij kan nu laten zien wat hij en zijn Talpa waard zijn op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag. (…) Als het publiekelijk bekennen van en met z’n allen lachen om seksueel misbruik van een wilsonbekwame vrouw niet voldoende is om maatregelen te nemen, wat dan wel?”

Johan Derksen.

Johan Derksen. © Brunopress

Grappen aan tafel

Talloze kijkers onder wie bekende Nederlanders, reageren verontwaardigd op de van Derksen van gisteren. Zijn naam is populair onderwerp op Twitter, de programma, Talpa en woorden ‘verkracht’ en ‘verkrachting’. Dit is geen onschuldige jeugdzonde, maar een bekentenis dat hij een vrouw heeft verkracht, is de consensus. De grappen die Derksen tijdens het programma gemaakt met René van der Gijp en tafelgast Steven Brunswijk, bijvoorbeeld over het formaat van de kaars, maken het volgens hen nog erger.

Hoe kan een man zich zo veilig voelen om dit verhaal in het openbaar smakelijk op te dissen en daarbij de vrouw (die zichzelf zal herkennen) te vernederen? Dat maakt me gek genoeg nog het kwaadst’, schrijft Susan Smit in een tweet die binnen korte tijd honderden likes kreeg. ‘Een omhelzing met duizend armen voor de vrouw bij wie Johan Derksen die deze ooit heeft gedaan’, schrijft Nynke de Jong. ‘Wat moet het vreselijk zijn om op nationale tv te zien hoe men lacht om jouw pijn.’

Lees ook de column van Angela de Jong: Nooit gedacht dat Johan Derksen zo diep kon zinken

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers stelt dat Derksen een vorm van verkrachting ‘vergoelijkt’ met de andere tijd als excuus. ‘Het lachen om Johan Derksen is me zelfs vergaan. (…) Bizar.’

In de uitzending aankondiging presentator Wilfred Gene op dat Johans zaak zou zijn verjaard. Verkrachtingen kunnen sinds een wetswijziging in 2013 niet meer verjaren. verwerkt in dat jaar voor verkrachtingen die nog niet verjaard waren, oftewel als ze minder dan twintig jaar geleden zijn gebeurd. Het verhaal van Derksen begon in 1971. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland laat weten niet te zijn met de casus en er zonder aangifte niets mee te kunnen doen.

‘Een heel smerig verhaal’

,, ik eraan terugdenk, je schaamt je kapot”, begon Derksen zijn verhaal in de show van weergegeven. ,,Een heel smerig verhaal hoor, maar dat soort dingen is gebeurd. Ik was met de keeper van Veendam, met twee juffrouwen op stap. We zijn dronken, we gaan mee naar die woning en die juffrouwen zijn zo dronken, die kotsen ons helemaal onder. Toen weet ik nog wel – en ik ben er niet trots op, maar dat soort dingen gebeuren als je jong bent – die juffrouw lag bewusteloos op zo’n bank en er stond zo’n grote kaars en die hebben we gestopt en toen zijn we zijn vertrokken.”

Iemand die bewusteloos is, kan geen toestemming geven voor seksueel contact en is juridisch gezien wilsonbekwaam. De actie van Derksen is dan verkrachting, hoewel juridisch kan worden aangevoerd dat ontbreekt, er sprake is van misbruik. ,,Daar zou je nu ontvangen voor”, zei hij er zelf over. Maar het was een andere tijd, gesteld hij.


Citaat

Ik denk dat iedereen dat soort avonturen beleefd heeft, waar je later van zegt: niet zo netjes

Johan Derksen

,,We hebben allemaal onze jeugdzonden. Ik vind nu ook met dit soort instellingen, het gaat wel ver terug”, verwees hij naar de zaak rond zijn SBS-collega Johnny de Mol. ,,Er is een groot verschil van je 73 bent, van 22 hè. (…) gezien zal een officier van justitie als verkrachting Technisch kunnen. Maar ik denk dat iedereen dat soort avonturen heeft, waar je later van zegt: niet zo netjes.”

Het is met de bril van nu naar de omstandigheden van vroeger, vindt hij. ,,Ik ben opgesteld in de zestiger en zeventiger jaren. Toen waren we met zijn allen veel ruimdenkender, toen was er heel veel toegestaan. Toen lachte je iemand uit; als daar aangifte van deed, ze op het politiebureau: ga jij eens lekker buitenspelen. Zo ging dat toen.”

Luister ook naar de AD Media Podcast:Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:

Leave a Reply

Your email address will not be published.