Kuijt munten Feyenoordfans voor reputatie Marseille: ‘Doe voorzichtig’

Het strijdtoneel is Marseille, waar het gewone Olympique in eigen stadion de achterstand, moet zien goed te maken.

Op het veld zal voor elke meter worden geknokt. Voormalig Feyenoorder Dirk Kuijt is bang dat ook daarbuiten zal gebeuren.

‘Vijandiger’

“Ik heb een paar keer in Marseille gespeeld, met Liverpool”, zegt de voetbalanalist tegen RTL Nieuws.

“Daar is het ook een heksenketel, maar op een andere manier dan we vorige week in Rotterdam hebben gezien. Vijandiger, vrees ik. Ik maak me daarom zorgen om de Feyenoord-supporters die daar al zijn en nog onderweg zijn. Ik hoop dat ze op een goede manier begeleid worden en dat ze op een veilige manier naar de wedstrijd en na afloop weer naar huis kunnen.”

Gisteren werd al bekend dat de in Marseille voor supporters van Feyenoord een fanzone hebben ingericht op het strand van Prado. Dat is het grootste strand van de stad. Vanaf de fanzone worden de supporters in shuttlebussen naar het stadion vervoerd voor de wedstrijd.

PAOK-problemen

Zo wil de lokale driehoek er voor zorgen dat het niet tot confrontaties komt tussen fans van Marseille en Feyenoord. “Het was duidelijk dat er een hoger beveiligingsniveau nodig was dan tegen PAOK Saloniki”, vertelde een bron dinsdag aan het Franse persbureau AFP, beweerd naar de incidenten in Marseille tijdens de kwartfinale tegen de Griekse club PAOK Saloniki.

In het centrum van de Franse stad liep het toen uit de hand tussen supportersgroepen van beide clubs. Omdat er ook ongeregeldheden waren in het stadion, gevolgdn er van de Europese voetbalbond UEFA.

Olympique moet vanavond een deel van het Stade Velodrome gesloten houden. Virage Nord, de tribune achter een van de doelen waar normaal gesproken de fanatiek aanhang zit, blijft leeg. Die tribune heeft een capaciteit van 13.000 plaatsen. Ook Marseille boetes van in totaal bijna 100.000 euro van de UEFA toegekend.

‘Agressief’

Gisteravond in de nacht was het al onrustige tussen supporters van Feyenoord en fans van Olympique. Er vielen over en weer klappen en er werden aanhoudingen verricht.

“Er gebeuren dingen in Marseille die je liever niet ziet in het voetbal”, gaat Kuijt verder. “Toen ik speelde elk jaar in Europa en op veel plaatsen was het feest op straat. Tussen supporters onderling ging het eigenlijk altijd goed. Dat was daar niet. grote rellen waren, maar fans werden niet voor niets vooraf geïnspireerde om goed op te sfeer hing, al in de stad Marseille.”

“Olympique heeft een heel fanatiek supportersschare”, gaat Kuijt verder. “Ik vind dat wel spannend. Je hoop natuurlijk dat het een voetbal geweldigeherinnering, met uiteindelijk weer succes voor Feyenoord. Ik hoop dat spelers de juiste een boost krijgen van de vijandige sfeer, zodat ze hetzelfde kunnen gebruiken als vorige week.”

Reputatie Feyenoord-supporters

Andersom Kuijt weet ook dat Feyenoord-fans in veel Europese dezelfde dubieuze reputatie hebben. “Er zijn inderdaad situaties geweest, zoals in Rome, waar dingen niet goed verlopen zijn.”

Kuijt verwijst naar de zestiende finales in de Europa League van 2015, toen zijn club tegen AS Roma speelde. De beroemde zeventiende-eeuwse Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen in de Italiaanse hoofdstad werden zwaar beschadigd door meegereisde Feyenoord-supporters.

“Helaas hebben we dat in Nederland nog niet goed onder controle. Dan bedoel ik: dat fans van verschillende clubs zonder door elkaar kunnen lopen, voor en na de wedstrijd. In Engeland lukt dat wel. Daar mengen Liverpool-fans vooraf gewoon met elkaar Everton-supporters (die clubs zijn rivalen van elkaar, red.) Die mentaliteit en gevoel zijn er helaas niet in Nederland. Daarom gaat het nog wel eens mis, ook in het buitenland. Maar ik ben ook van mening, dat van de 1000 meegereisde fans er 999 goede plannen hebben. Mochten er mensen zijn met andere plannen. Tsja, wees dan in ieder geval slim.”

Zonder kaarten

De verwachtingen zijn dat zo’n 3200 Feyenoord-supporters in het stadion zullen zitten en dat nog eens 1000 tot 1500 fans in Marseille zullen zijn zonder toegangskaartje. Die zullen vooral in de binnenstad vertoeven

“Als ik de verhalen hoor van de fans die in Praag zijn geweest (tijdens de kwartfinale, tegen Slavia, red.), prachtig!”, zegt Kuijt. “Zoiets vergeten ze nooit meer. Dat gun ik de supporters ook in Marseille. Ik hoop daarom dat oppassen en niet in de problemen. Doe voorzichtig! Tel je zegeningen en proberen te genieten. Als er gevaar dreigt, neem dan een wijs besluit en meng je er niet in. Voetbal moet een feest zijn en blijven.”

algemeen

Het is hoeveel fans er zonder toegangskaart naar het zuiden van Europa reizen. Waarom doen ze dat eigenlijk?

“Feyenoorders heb je overal en die komen overal”, legt Kuijt uit. “Zij leven voor het achterna van hun ploeg, om hun club overal te ondersteunen. Ik vond het altijd bijzonder dat we, maakt niet uit waar we reizen, Feyenoord-fans tegenkwamen. Zelfs in het voorseizoen, als een reis hadden in Azië Toen ik dacht dat ik echt: ‘zelfs serieus, dit is een voorbereiding! Wat doen jullie hier?’ Maar het zit zo diep. Dat wij-gevoel. Dat vind ik het mooiste aan ze.”

Geen oorlogsgebied

Jean-Paul Rison is journalist voor Santos Football Planet, de ‘voetbalreisgids van Europa’ en kenner van het Franse voetbal. Hij kwam al als soort in de stad Marseille en heeft een speciaal gevoel bij Olympique.

Ook op dit moment is de geboren Utrechter in Marseille, met een kaartje voor de wedstrijd tegen Feyenoord op zak. “En het is hier bepaald geen oorlogsgebied”, nuanceert Rison. “Er is veel politie in de stad, maar dat is niet zo raar. Marseille weet natuurlijk ook wat er deze kant op kant komt en water de vorige keer tegen PAOK misging.”

Volgens de voetballiefhebber hoeven de Feyenoord-fans zich over zo’n pikzwart scenario als tegen de Griekse supporters van PAOK Saloniki (zie boven) niet druk te maken. “Ik heb die beelden ook gezien. Het waren honderd mensen in zwarte truien en capuchons tegen honderd mensen in zwarte truien in capuchons. Die elkaar opgezocht. Als dat echt willen, een confrontatie, dan kun je dat overal krijgen. Dus ook hier Maar het is echt niet zo dat er wordt gejaagd op Feyenoord-fans, zoals je wel eens in Oost-Europa voorbij ziet komen.”

Kun je dan wel veilig met een Feyenoord-shirt over straat in Marseille? “Als je je normaal gedraagt ​​zich wel”, zegt Rison. “Als je mensen uitdagen, dan kan het verkeerd gaan. Maar datzelfde kan ik zeggen tegen uitfans in Rotterdam. Wat dat betreft lijken beide supportersgroepen op elkaar. Ook in Marseille is veel temperament, het kan er hier heet aan te gaan. Maar Feyenoord -fans zonder kaartje kunnen echt wel een biertje in de stad doen.”

De aanraders in Marseille

Mochten uit Nederlande fans op zoek zijn naar toeristische attracties, dan weet je enkele mooie plekjes in Marseille. “De Vieux Port, de oude haven, is prachtig. Daar kun je lekker eten en drinken, vooral vis. Dinsdagavond hoorde ik daar al wat Cyriel Dessers-liedjes voorbij komen. Een andere aanrader is de Notre-Dame de la Garde. Een basiliek op het hoogste punt in de stad. Vanaf daar heb je het mooiste uitzicht van Europa. Je kunt de Middellandse Zee zien, maar ook Marseille en het stadion. Echt prachtig.”

Rison heeft zin in de wedstrijd. “Vanavond zit ik in een thuisvak, van Olympique. Niet met een Feyenoord-shirt aan en ik spring niet omhoog als Feyenoord scoort, maar ik kan daar als Nederlander wel gewoon zitten. Er is maar één shirt wat je in Marseille echt niet kunt dragen , en dat is dat van (het zo gehate, en rijke, red.) Paris Saint-Germain.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.