Laura en Rick uit Zwolle winnen Hunted Into The Wild: ‘De helikoptervlucht was bizar’

Het is Laura (30) en Rick (29) als enige winnaars behaald: ontsnappen van de jagers. In het tv-programma Gejaagd in het wild begonnen de Zwollenaren tien dagen de wildernis van Bulgarije in. Kijkers zagen de ‘voortvluchtigen’ uiteindelijk met een helikopter ontdekt te beginnen. Wat was het geheim van hun succesvolle avontuur? Indebuurt Zwolle spreekt Laura een dag na de overwinning.

In gejaagd slaan doodnormale mensen op de vlucht in Nederland, maar voor Gejaagd in het wild gingen zes duo’s de rauwe natuur van Bulgarije in jagers gepakt te worden. Maandagavond 25 april was de slotaflevering, waarin te zien was dat alleen Laura en Rick met een helikopter ontsnapte.

Allereerst: gefeliciteerd met jullie overwinning!
“Dank je wel! Wij wisten het natuurlijk al”, zegt Laura lachend.

Hoe is het om nu zonder geheimen over jullie overwinning te kunnen praten?
“Ik heb geen” pokerface, dus deed erg mijn best om niks te verklappen. Volgens mij is dat ook goed gelukt. Mensen vonden ons het begin van aan sterk en vanaf dat we begonnen winnen. Ik vond het moeilijk om te reageren. Daarom had ik een aantal mantra’s in mijn hoofd. Dan zei ik: ‘Hoe sterk we ook zijn, we kunnen ook gepakt worden door andermans fouten, of hoogmoed komt voor de val.’ Maar mijn moeder zag dat ik een keer een gezicht trok ze kon aflezen dat we gewonnen hadden. Dus zij wist het wel. En onze familie zag natuurlijk dat we tien dagen niet bereikbaar waren.”

Waar hebben jullie naar de finale gekeken?
“We waren bij Ricks ouders in Stadshagen. Vrienden en familie waren erbij en we hadden een beamer geleend. Dat was heel leuk. Iedereen klapte rossen toen we het laatste veilig kamp haalden, we het extractiepunt vonden en uiteindelijk de volledige ontlading meeen toen we in de helikopter zaten.”

“De helikoptervlucht was bizar. We waren tien dagen gevoelsmatig zo ver verwijderd van de beschaving. We hadden geen eigen telefoon en geen auto’s gezien. En dan vlieg je ineens over het gebied en zie je pas hoe groot het is. We zagen ook herten wegspringen over de heuvels. Het was echt een cadeautje.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Rick
Rick en Laura ontsnappen in een helikopter van de Hunters. Foto: Gejaagd in het wild / AVROTROS.

Jullie vlogen weg met een helikopter. Wat gebeurde er daarna eigenlijk?
“We werden een paars bergketens verderop afgezet. Daar kregen we champagne. Dat is op, maar niet gebruikt voor tv. Met een auto reden we vervolgens drie uur lang naar het hotel waar de crew slaapt. We stonken een uur in de wind”, zegt ze lachend. “Dan ben je ineens weer onder de mensen. Iedereen was trots en knuffelde ons. In het hotel konden we douchen en lekker eten. En er was een klein feestje, want de opnames waren ook afgerond. Daarna gingen we met de bus naar Nederland en stonden we op Schiphol. Het was echt een achtbaan.”

Moesten jullie thuis ook bijkomen van de reis?
“Ja, we levenn echt op onze reserves. We bewogen elke dag twaalf uur, zonder veel pauzes. We aten ook weinig. Bij het hadden we bijvoorbeeld geen betrokken klachten, we gingen ‘aan’ en bestaann op adrenaline. Toen we in het hotel kwamen, voelden we pas onze benen en kregen we honger. Dat gevoel hadden we tien dagen niet. Op Schiphol hebben we gelijk bij de Hema broodjes voor in de trein terug naar Zwolle”, zegt ze lachend. “En in de stad trakteerden we onszelf op Indiaas eten. Gewoon omdat we zoveel honger hadden.”

In Zwolle wil het stel pas echt de nasleep van het tv-programma. “Tijdens” gejaagd sliepen we goed, maar laten we wel één oog open voor de jagers. Dat deden we ook nog bij thuiskomst, dat we dachten dat de jagers kom. We waren het avontuur in onze dromen aan het verwerken. Ook van andere deelnemers hebben gehoord. Het zeker wel zes tot zeven dagen voordat we ons weer konden gericht op het werk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Laura en Rick in Hunted Into The Wild
Laura en Rick in Hunted Into The Wild. Foto: Gejaagd in het wild / AVROTROS.

Kijkers zagen dat jullie af en toe ook aan het kibbelen waren, bijvoorbeeld tijdens het bepalen van de route. Hoe kijken jullie zelf terug?
“Die momenten horen er ook bij. Zeker als je een stel bent, ben je het niet altijd met elkaar eens. We kunnen beide goed kibbelen en zeggen waar het op staat. Verder wordt er op een dag twaalf tv, en daarvan zie je misschien een kwartier terug op. Veel afwisselende momenten zie je niet, we ook vaak momenten van elkaar en van de omgeving genoten. Het kusje en de knuffel, die ontvangen de uitzending niet altijd. Maar als ik kijk naar de helikoptervlucht, daar is niet in geknipt. Dat is puur zoals we zijn. Uiteindelijk zijn we een liefdevol koppel.”

Volgens Laura waren er veel kijkers die zich bevonden in het kibbelende stel. “We kregen veel reacties van mensen die dezelfde ervaren met hun partner tijdens een iets te lange wandeling op vakantie.” En Laura en Rick kregen online meer reacties, vertelt de Zwolse. “Sommige mensen zijn heel trots op ons, ook al kennen wij hen niet. Er waren ook mensen die dat ze echt voor team LauRi waren. Dat vonden we zo leuk, die afkorting van Laura en Rick. Het werd een hashtag op Twitter.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Het samenbrengen van Anne en Simone is niet om de helikopter te bereiken en zo net als jullie te ontsnappen. Hebben jullie daarna nog gesproken?
“Ja, we hebben geen heel leuk contact. Wij zagen hen daarbij niet bij onze vlucht. Wij lagen in de bosjes en renden toen naar de helikopter. Wij konden hen pas zien toen de helikopter hoog vloog, omdat ze nog een stuk achter ons liepen. Uiteindelijk werden we allemaal naar hetzelfde hotel gebracht.”

Laura en Rick hebben met alle deelnemers nog veel contact. “Je kan in die maanden dat gejaagd nog niet op tv was, het avontuur ook alleen maar met elkaar delen. Het is echt een leuke hechte groep.”

Behalve jullie wist er niemand te ontsnappen. Wat was jullie geheim?
“Naast dat we snel liepen en de jagers waardoor niet verwachten dat je al zover op de route bent, waren we ook tactisch bezig. Bijvoorbeeld toen we heel lang in de bosjes lagen en Eveline en Marianne ons bij de vlucht konden passeren. Dan is het eten of gegeten worden.”

Welke momenten zijn jullie het meest bijgebleven?
“Wat mij vooral is bijgebleven, is hoe mooi Bulgarije is en om tien dagen afgesloten te zijn van de buitenwereld. Ik vond bijvoorbeeld het tweede kamp waarin we alleen waren supermooi. De zon ging daar zo mooi onder. En de laatste dag stonden we oog in oog met een zwijnenfamilie. Ze waren zo enorm en mooi. Ze schrokken van ons. Gelukkig renden ze de goede kant op.”

“We hebben ook gevaarlijke dingen gedaan. In een van de laatste afleveringen stonden we op een klif. Ik vond het zo eng. De cameraman zei: ‘Dit gaan we niet doen, ik heb een kindje thuis.’ Ik was heel blij dat hij dat zei, want de cameramensen omvatten dat eigenlijk nooit. Toen we op een plek uit waar we kwamen een stuk naar beneden. We gebruiken onze rugzakken naar beneden en gleden over een soort stenen glijbaan omlaag. Je wordt zo makkelijk in die dingen, want anders moet je een ander pad zoeken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gejaagd Laura Rick
Laura (30) en Rick (29). Foto: eigen foto.

Als er iets is waar Laura door Gejaagd in het wild is achtergekomen, is dat je volgens haar tot meer in staat bent dan je denkt. “Hoe constant en eindeloos het ook is, er komt altijd een eind aan.”

Stel: de programmamakers vragen jullie voor een nieuwe editie, doen jullie dan weer mee?
“Rick zei volmondig ja, maar ik geloof dat je moet stoppen op je hoogtepunt”, zegt Laura lachend. “Voor mij zit mijn tv-carrière erop, ik zou niet aan een ander programma mee willen doen. Maar goed, ik zeg na elke wandeltocht ook altijd dat ik nooit meer wil. En nu kijken we alweer naar een lange wandeltocht in Noorwegen. Als ze ooit een reünie van gejaagd organiseren, wil ik er over nadenken. Voorlopig kunnen we nog niet spreken op deze editie.”

De slotaflevering Gejaagd in het wild is hier terug te zien. Je kan de avonturen van Laura en Rick blijven volgen via Instagram: Deonlineyogajuf en Ik.wil.hiken.

Lees ook:

Leave a Reply

Your email address will not be published.