Maarten Dammers: ‘Jari is zelf zijn grootste vijand’

De 26-jarige Jari is al verslavend aan cocaïne. Zijn verslaving zorgt voor een hoop onmacht en verdriet bij zijn bezorgde familie, die ten einde raad de hulp van het team van ‘Verslaafd!’ heeft aangevraagd. In de vijfde aflevering van het RTL 4-programma is te zien hoe Jari zich natuurlijk laat behandelen in een afkickkliniek, maar later toch weer naar de drugs grijpt. Wij spreken met verslavingscoach Maarten Dammers over hoe het nu met Jari gaat.

Maarten heeft ook te kampen gehad met een verslaving en weet als geen ander door wat voor een zelfe periode Jari gaat momenteel: “De ene dag is hij blij dat hij niet gebruikt en zijn leven terugheeft, maar de volgende dag doet hij vervolgens niet meer wat hij heeft geleerd in de kliniek.” Hij staat er dan ook niet van te kijken dat Jari een terugval heeft gekregen. “Maar van iemand schoon blijft wijd ik nooit gelijk aan van de behandeling is gelukt. Jari wist namelijk door zijn eerdere behandeling al heel goed hoe verslavend hij was. Het bewustzijn was er al. Toen hij twee jaar na zijn eerste behandeling zijn leven opnieuw zag veranderen in een nachtmerrie, wist hij diep van binnen dat hij nog een keer naar de kliniek moest gaan. Er gaat een tweede behandeling plaatsvinden. Zijn oplossingen zijn goed, maar de weerstand en boosheid zitten hem dwars. Hij heeft zich in dit hele proces niet kunnen overgeven en juist die overgave is het allerbelangrijkste.”

Heerlijkheid

Volgens de verslavingscoach regeert de angst bij Jari. “Hij wil de ernst wel, maar hij kan nog niet in de handelingen en dus nooit meer drugs te nuttigen. Je ziet het vaker bij leeftijdsgenoten van Jari; ze kunnen eerlijk zijn en daar ligt juist het grootste probleem.” Maarten vervolgt zijn verhaal: “In de beleving ontwikkel je een eigen realiteit met halve waarheden. Je verzint altijd verhaaltjes voor de buitenwereld om uit te leggen dat het toch net anders zit dan dat ze denken. Op het moment dat een verslavende gebruikt, begint degene weer te liegen. Zo geldt dat ook voor Jari. Hij is zelf zijn grootste vijand.”

“Oneerlijkheid is een recept om continu terug te keren naar actief gebruik. Wanneer mensen niet eerlijk kunnen worden in hun proces van herstel, keren ze altijd terug naar de middelen. Het is een triest fenomeen”, aldus Maarten.

Het veilige huis

Jari mocht, mits hij zich aan de afspraken houdt, nogmaals in de veilig huis na zijn behandeling in de kliniek. Dit heeft hij helaas niet gedaan. Maarten: “Hij had een veilig huis toegekend gekregen waar hij prachtig zijn herstel had kunnen opbouwen. de veilig huis heeft een setting waarbij herstellende verslaafden maatschappelijk maatschappelijke herstellen. Ze hebben allemaal een behandeling gehad en eigenlijk in een soort ‘tussenhuis’. Het zit tussen een gesloten kliniek en zelfstandig in. Ze doen zelf boodschappen en koken met elkaar, ze hebben sessies samen en gaan in de avond naar meetings. In zo’n safehouse wordt er goed op elkaar gelet. Op het moment dat iemand weer gebruikt, ookal is het maar één of twee keer, is het daar niet meer veilig. Die persoon moet dan meteen weg en dat was bij Jari het geval. Het is zo zonde. Dit was een uitgelezen kans voor hem om weer iets van zijn leven te maken.”

Miniatuurvoorbeeld

Verslaafd!

Ype maakt zich minder zorgen om alcoholverslaafde moeder Sylvia

Moeilijke keuze

Jari’s vader wilde hem bij thuiskomst graag weer in huis nemen. “Hij wilde zo graag zijn zoon rood toen hij weer struikelde, maar zo werkt het niet. Zo houd je juist een verslaving in stand.” Het beste is volgens Maarten dan ook om even afstand te nemen. Hij legt uit: “Dus niet je geliefde laten vallen, maar op afstand houden. Op een bepaald moment wordt de wanhoop dan te groot bij de verslavende. De puinhoop om de verslavende heen is dan zo dringend en urgent dat diegene zo niet meer verder kan. Dan komt er een punt dat de verslaafde er niet alleen klaar mee is, maar er ook klaar voor is om weer terug in behandeling te gaan. Dat gaat bij Jari zeker een keer gebeuren. Het vallen én opstaan ​​hoort bij het schoon worden.”

Wil jij de volgende aflevering van Verslaafd! alvast vooruitkijken? Ga dan naar Videoland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.