Mario Strikers: Battle League Football is een diepgaande partij-voetbalgame in een karige verpakking | Opnieuw bekijken

Betere spelmechanieken, minder content

Geschreven door Marvin Toepoel op

Vijftien jaar wachten we op een nieuwe voetbalgame met Mario en zijn vrienden in de hoofdrol. Het zijn deze keer wel minder vrienden dan we gewend zijn van Mario Strikers, maar dat wordt goedgemaakt met verbeterde spelmechanieken. Enigszins…

Aangezien eFootball en Fifa dit jaar niet bepaald hoge ogen gooien, is menig voetbalfanaat op zoek naar een ander spel om leegte te vullen. Eén blik op Mario Strikers: Battle League Voetbal is genoeg om te leren dat dit spel over duidelijk niet voetbal wil simuleren. Wie net als op de GameCube in 2005 een enorm chaotische partygame die kan worden verwacht, komt echter ook bedrogen uit. Spelers hebben immers meer mogelijkheden om de bal en het spel te manipuleren, met als gevolg dat niet-gamende vrienden al snel van het veld worden geblazen.

Wie net als ondergetekende enorm veel Mario Football op de GameCube heeft gespeeld, komt voor enkele verrassingen bij het opstarten van Battle League. Zo bestaan ​​teams niet meer uit één aanvoerder en drie sidekicks, maar zijn alle personages gelijkgetrokken en kan de speler kiezen uit tien iconische Mario-personages, waaronder Peach, Yoshi, Wario en Bowser. Wat betreft het voetbal lijkt het spel op het eerste gezicht net als vanouds een enorme grove en chaotische aangelegenheid, maar na het voltooien van de training snap je dat er veel meer diepgang in zit dan de verpakking verraadt.

Battle League lijkt nog meer dan zijn beheerders op Fifa’s Volta Football en Fifa Street. Niet dat Mario Yoshi ineens Mbappé rechten maken met de trucjes die ze kunnen uitvoeren, maar goed positioneren en combineren is belangrijk dan ooit. Dat komt voornamelijk door de perfecte moves: dat is wanneer de speler een handeling ‘perfect’ start door op het moment op een knop te drukkenóf een knop los te laten. Laat een personage bijvoorbeeld een geladen shot op het juiste moment los, dan is de veel groter dat de bal in het net verdwijnt.

Mario Strikers Battle League

Bij een perfect first time shot druk op de speler op het juiste moment zonder de bal aan te nemen, en bij een perfect first time shot houdt de speler de schietknop in te nemen en laat hij die los zodra de bal bij hem belandt. Dan zijn er ook geen perfecte tackles; een volledige aanpak die van iedereen de balsnoept – sterke hoe sterk ze zijn; tenzij de onmogelijk een perfect ontwijken – maar het personage eventtjes onbruikbaar maakt als hij mist. Teamgenoten kunnen elkaar zelfs tackelen, waarbij de getackelde teamgenoot enorm vooruit wordt geschoten en een grote afstand overbrugd kan worden. Daarbovenop kan de speler met diepe ballen nog beter passen aan teamgenoten.

Bovenstaande omschrijving klinkt als een mooie kluif, en dat is het ook zeker. De tutorial van het spel is dan ook behoorlijk uitgebreid, maar wie al deze nieuwe spelmechanieken oefent krijgt snel het gevoel beter te worden en minder afhankelijk te zijn van de Hyper Strikes, de allesvernietigende speciale schoten die bij een goede timing altijd in het net belanden. Deze diepgang is zeker welkom en geeft Battle League meer potentie voor competitieve gameplay, iets waar het spel duidelijk op inzet getuige de komst van de online Strikers Club-modus. Die diepgang is echter een tweesnijdend zwaard, omdat de partij-potentie erdoor afnemen. Als een van mijn minder gamende vrienden langskomt en een potje Strikers willen spelen, is de kans erg groot dat ik hem met 10-0 van het veld blaas. Dat er als vanouds enkele items als rode en groene schilden, de paddenstoel en natuurlijk de ster in zitten, heeft daar weinig invloed op.

Zo leuk en uitdagend als ik de gameplay van Battle League vind, zo tegenvallend is alles wat er omheen hangt. Voor iedereen die het solo wil spelen kan ik het gelijk spelen afraden, want het handjevol kopjes dat erin zit is binnen een dag uitgespeeld. De eerste lading cups is ook nog eens erg makkelijk, de Galactic Mode die daardoor vrijgespeeld wordt ineens ongenaakbaar moeilijk is; de AI anticipeert bijvoorbeeld snelle op items en tackles. Daarna is er (offline) letterlijk niets te doen behalve het herspelen van de cups.

Meer variatie in personages, speelvelden en meer leuke weet te houden, maar dat zijn juist de punten Battle League tekortschiet. Ter vergelijking: de eerste Strikers-game had twaalf personages (acht captains en vier sidekicks), de tweede had twintig personages (twaalf captains en acht sidekicks) en Battle League heeft er tien. Daarbij is elk veld hetzelfde; alleen de vormgeving van de tribunes kan worden aangepast, maar ook daar is een handjevol opties voor.

Mario Strikers Battle League

Dan is er nog de mogelijkheid om personages aan te kleden met gear, wat op papier leuk klinkt, maar in de praktijk veel te weinig diepgang kent. Ieder personage heeft de beschikking over dezelfde vijf van zes stukken kleding (per lichaamsdeel), en de speler moet ze voor elk personage los aanschaffen. In de praktijk lijken de verschillende kledingsopties, net de vijf statistieken van de personages – kracht, snelheid, schieten, passagiers en techniek – te weinig te veranderen aan hoe de personages bij het spelen, dus dit onderdeel valt te verwaarlozen.

Online en tegen mogelijke effecten is Battle League leuker dan zijn ontstaan, omdat de situaties ontstaan ​​die ontstaan ​​als 10-0. Maar ook hier gaat het gebrek aan personages, gamemodi en speelvelden na enkele uren wringen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat men niet met vier mensen op één console online kan spelen, visueel dat juist leuk zou zijn en de party-potentie weer zou vergroten.

Het is onbegrijpelijk dat Next Level Games en Nintendo de Strikers-gameplay verbeteren en vervolgens in zo’n karig pakket stoppen. Het huidige spel is het prijskaartje van 60 euro helaas niet waard, en de belofte van gratis dlc met nieuwe personages veranderde daar niets aan.

Mario Strikers: Battle League Football is nu verkrijgbaar op Nintendo Switch.

Leave a Reply

Your email address will not be published.