Mark Cavendish rondt lange sprint knap af in derde etappe Giro d’Italia

Mark Cavendish heeft de derde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Na een weinig enerverend koersverloop werd de etappe beslist in een zinderende massasprint. uitgebracht was Cavendish de snelste. Mathieu van der Poel behield de roze leiderstrui.

De laatste etappe van de Giro was de laatste in Hongarije, voordat het derde peloton maandag – op de eerste rustdag – de oversteek maakt naar Sicilië. Het parcours kende geen noemenswaardige obstakels en beloofde vooraf de eerste kans voor de pure sprinters te worden. Net zoals in de openingssetappe was er weinig animo bij de renners om in de vlucht van de dag te nemen. Dus gesproken Mattia Bais en Filippo Tagliani van Drone Hopper wordt genoemd om de koers net als in etappe één wat kleur te geven. Ditmaal situaties waarin ze het echter niet met zijn tweeën te doen, want Samuele Rivi van EOLO-Kometa trok met hen mee.

Alpecin-Fenix ​​beschermde het verschil met de drie vluchters kort; veel meer dan drie minuten kregen ze niet. Heel even prei de Belgische ploeg van roze trui Mathieu van der Poel de koers te maken toen ze het peloton op een lint trok. Hoewel de wind uit een algemene richting kwam, stond deze bij lange na niet hard genoeg om waaiers te trekken.

Topsprinters mengen zich in tussensprint voor paarse trui

Bij gebrek aan een verstoord parcours, moest het vermaak van kleine dingen komen, zoals de tussensprint! Achter de eerste drie plekken – die natuurlijk naar de vluchters begonnen – ontstaann verschillende topsprinters zich geïnteresseerd in de andere punten. Van hen was Fernando Gaviria de snelste. De Colombiaanse troefde Arnaud Démare af. Ook Giacomo Nizzolo en Biniam Girmayten wat punten voor de paarse trui mee.

=https://twitter.com/giroditalia/status/1523282843610533889″ data-service=”twitter”>

Het was verder met de naam een ​​lange tocht richting de slotfase, waar alle gespaarde krachten tot uiting komen in een zenuwuze aanloop naar een zinderende massasprint. Tot het zover was, werd er het nodig gegrapt en gegrold door verschillende renners. In de kopgroep zochten naar wat afleiding door contact te maken met wat meerijders, die op het circuit van professionals te houden bij te houden.

=https://twitter.com/Eurosport_NL/status/1523288087719460864″ data-service=”twitter”>

Van der Poel en Eenkhoorn dollen met Dumoulin

In het peloton was de naam Pascal Eenkhoorn van Jumbo-Visma die zich ontpopte als de grapjas van het Giro-peloton. Hij kreeg daarbij steun van roze trui Van der Poel. Hun slachtoffer was Tom Dumoulin. Zo zaten de twee samen aan zijn zadel te friemelen.

=https://twitter.com/Eurosport_NL/status/152301284610117633″ data-service=”twitter”>

Het tekende het gezapige verloop van de etappe, die onderhand toch richting de finale ging. Voorin bevatten dat tot een strijd tussen de vluchters, voor wie het klassement van de meeste kilometers in de aanval van groot belang was. Tagliani en Bais van Drone Hopper hebben specificatie de beste papieren. Dus bedacht Rivi daar iets aan te doen. Na zijn eerste demarrage wist hij zich te ontdoen van Tagliani.

Bais vergde meer werk. Tot meermaals te proberen Rivi met acceleraties ook Bais af te beginnen. Tot zijn ergernis wist zijn landgenoot – al was het met moeite – weer terug te keren in zijn wiel. Helaas voor Rivi kreeg hij geen nieuwe kans om Bais te lossen, daar het peloton de twee op 28 kilometer van de finish inliep.

De snelheid lag alvast hoog met de ploegen van de klassementsrenners die begonnen met het veilighouden van hun kopmannen richting de laatste drie kilometer. Zo’n zeven treintjes ras aan ploegenraasde het peloton de laatste twintig kilometer in. voortgekomen de enige gecategoriseerde van de dag, de Tihany (1,6 km aan 3,1%). Zelfs voor de totale niet-klimmer Jakub Mareczko mocht geen enkel probleem zijn.

Zabel en Eenkhoorn strijden om de bergtrui

Wel was de klim het toneel van een mooie strijd om de bergtrui. Zo proberen Pascal Eenkhoorn met een aanval Rick Zabel te betwisten. De Duitser draagt ​​de blauwe bergtrui, daar Van der Poel al het roze om de schouders had. Zabel heeft een aanval van een aanval gevolgd, maar is in de sprint uiteindelijk toch afgetroefd door de Nederlander, die de drie punten op gelijke hoogte kwam te staan ​​met Zabel. De laatste nam echter wel de leiding in het bergklassement vanwege een betere positie in het algemeen klassement.

Waar Zabel zich weer liet terugzakken naar het peloton, zette Eenkhoorn door. Hij heeft slechts tien seconden beginnen en was bezig aan een onmogelijke opgave. Op zes kilometer van de streep de Jumbo-Visma-renner weer ingelopen door het peloton.

Saaie etappe kent zinderend besluit

In dat peloton ontstaan ​​de sprintersploegen zich intussen vooraan. Israel-Premier Tech, Groupama-FDJ, Quick Step-Alpha Vinyl en Intermarché waren allemaal aanwezig voor Nizzolo, Démare, Mark Cavendish en Girmay. Ook Ewan kwam naar voren, goed omringd door zijn knechten van Lotto Soudal.

Ook de trein van Alpecin-Fenix ​​kwam opstomen, met Van der Poel als luxe lead-out voor Mareczko. Alpec won de eerste slag, maar in de richting van de slotkilometer. De Belgische ploeg werd overvleugeld door Quick Step. Uiteindelijk ging een renner van UAE als eerste aan, later kwamen de topsprinters gelijk. Cavendish nam de leiding en beschermde een lange sprint knap vol, waarmee hij sinds 2013 weer een etappe in de Giro won. In totaal was het zijn zestiende (!) ritzege in de Italiaanse rittenkoers. Van der Poel verlenging geen tijd en gaat in de roze trui naar Sicilië, waar de Giro dinsdag verder

=https://twitter.com/Eurosport_NL/status/1523327252347473920″ data-service=”twitter”>

Uitslag etappe 3 Giro d’Italia 2022

Liveblog

Leave a Reply

Your email address will not be published.