Mathieu van der Poel blij met ‘heel goede’ tijdrit in Giro: ‘Extra dag in het roze geregeld’ | Giro

Met videoMathieu van der Poel was dik tevreden dat hij de leiderstrui in de Giro d’Italia nog minstens een dag langer kan dragen. De kopman van Alpecin-Fenix ​​moest in de ruim negen kilometer lange tijdrit in Boedapest alleen de Brit Simon Yates voor zich dulden. ,,Van tevoren zou ik hiervoor hebben getekend”, zei Van der Poel na zijn tweede plek.

,,Ik denk dat ik een heel goed tijdrit heb gereden”, vond de rozetruidrager. ,,Het verschil tussen winnen en de tweede plaats was heel klein vandaag. Ik heb voor een extra dag in het roze geregeld. Daar kan ik heel blij mee zijn.”

Voor hem gestart met renners als Jos van Emden en Thymen Arensman wezen Van der Poel al aan als kanshebber. Het specialisme waarin de rozetruidrager al vier keer wereldkampioen werd. Zelf vond hij de vergelijking maar deels opgaan. ,,Er waren maar een paar bochten waarin je techniek moest gebruiken. Ik denk dat ik met name op de lange rechte stukken juist goed heb gereden.”

Net als gisteren, na zijn ritzege na een klimmetje in Visegrad, zeeg Van der Poel na het passeren van de finish zelfs neer. ,Maar ik was nu echt minder kapot”, legt hij later uit. ,,Ik heb goed van die datum tijdrijden iets is wat ik weinig doe. Maar het ging goed, ik beschermde ook iets over voor op de klim. Ik wist dat ik hier de roze trui kon behouden, maar dat ik zo dicht bij de ritwinst zou komen had ik niet verwacht. Al wist ik wel dat de beste tijdrijders hier niet zijn.”

Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel. © AP

Genoten had hij op zijn speciaal gefabriceerde roze tijdritfiets, rijdend tussen hagen van met enthousiaste naam Hongaren. ,,Dit levert mooie plaatjes op die ik zal koesteren op.” Zondag wordt in de laatste etappe op Hongaarse bodem een ​​massasprint verwacht. Van der Poel zei zich niet in de strijd om de dagzege te mengen. ,,Ik wil de trui behouden, maar zal meewerken aan de ‘lead-out’ voor Jakub Mareczko. Hij is onze sprinter hier.” Na een schikking per vliegtuig naar schikkingen dinsdag een rit die op de flanken van de Etna. ,,Ik denk dat ik de trui daar verlies”, voorspelde Van der Poel.

Mathieu van der Poel.

Mathieu van der Poel. © foto: Cor Vos

Dumoulin: ‘Geen wonderbenen’

Dumoul kan niet in zijn missie. De Limburger van Jumbo-Visma beschouwde de tweede etappe van de Giro d’Italia als een kans op een eerste succes in een grote ronde sinds 2018. Maar de 9,2 kilometer door Boedapest waren te bochtig, de power in het klimmetje naar de finish netto niet voldaan. ,,Ik was sterk, maar had geen wonderbenen. Ik heb alles gegeven, meer zat er niet in”, aldus de Girowinnaar van 2017.

Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin. © foto: Cor Vos

,,Misschien heb ik hier en daar in een bocht iets laten liggen. En op het klimmetje had ik niet zo veel over als ook. Het is een tegenvaller. Ik denk me sterk, maar duidelijk was het niet genoeg”, vertelde Dumoulin. Hij als derde achter Yates en Van der Poel. Lees hier meer van de reactie van Dumoulin.

Bekijk hier de reactie van Dumoulin:
(tekst gaat verder onder de video)

Winnaar Yates: ‘Onverwacht’

Yates verraste zichzelf met de zege in de tijdrit. De Brit van BikeExchange-Jayco ,,Dit komt een beetje onverwacht”, zei de Brit van Team BikeExchange-Jayco. ,,Dit is zeer zeker mijn grootste tijdritoverwinning. Ik reed zo hard als ik kon, ook op het vlakke. Ik was ook geen moment zeker van de zege, totdat Mathieu van der Poel de finishlijn werd gepasseerd.”

Yates is één van de favorieten voor de eindzege in de Ronde van Italië. De winst in de tijdrit is daar volgens hem maar een klein onderdeel in. ,Vandaag was een inspanning van twaalf minuten. Er komen nog etappes aan die veel meer van ons vragen. Ik vier vandaag mijn eerste tijdritoverwinning in een grote ronde en daarvan genieten, maar ik kijk ook naar het grotere plaatje.”

Simon Yates.

Simon Yates. © AFP

Bekijk hier alle klassementen in de Giro:
Bekijk hier het geschreven schema van de Giro:
Bekijk hier al onze video’s over wielrennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.