Meer dan honderd stadionverboden bij Vitesse; club wil terug naar veilig en sfeervol stadion | Arnhem

ARNHEM – Een kleine veertig relschoppers mogen naar aanvang van de ongeregeldheden van afgelopen zondag stadion GelreDome niet meer in. In totaal is het aantal stadionverboden bij Vitesse nu opgelopen tot boven de honderd.

De Arnhemse club hoopt dat deze maatregelen de rust en positieve sfeer in het stadion weer terugkeert. Dat laat de club vanmorgen in een persbericht weten. Te vaak ziet Vitesse dat een voetbalfeest voor jong en oud in een veilige omgeving wordt verstoord door ongeregeldheden.

Het ging regelmatig mis

Voor en tijdens Europese en Nederlandse wedstrijden van Vitesse ging het regelmatig fout. Een groep zorgde voor overlast door het afsteken van illegaal vuurwerk en knokpartijtjes in en rond stadion. Het incident van afgelopen zondag tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen staat daarmee niet op zich. Toen staken zo’n zestig in zwart gehulde hooligans vuurwerk af en werden twee stewards mishandeld.

De politie heeft voor deze mishandeling een 22-jarige Oosterbeker en een 18-jarige man uit Velp gemeld. De Oosterbeker is woensdag voor de rechter-geleid en blijft voorlopig de toekomstige veertien dagen in voorarrest.

Vitesse meldt in het persbericht dat naar aanleiding van de Wanordelijkheden snel wordt ingeschakeld. De club verwacht dat het niet bij het huidige stadionverboden zal blijven. Het aantal van ruim honderdverbod stadionen is volgens Vitesse een verdubbeling van het aantal aan het begin van dit kalenderjaar.

Verwachting van supporters

Het zijn harde maatregelen waar we absoluut niet trots op zijn, maar die voor de terugkeer naar een veilig en sfeervol stadion wel noodzakelijk zijn. Bovendien is dit wat iets wat vele supporters van ons vragen en verwachten’, meldt de club in de verklaring.


Citaat

Het zijn harde maatregelen waar we absoluut niet trots op zijn, maar die voor de terugkeer naar een veilig en sfeervol stadion wel noodzakelijk zijn

Vitesse

Vitesse refereert aan de reacties in het stadion op de schermutselingen op de tribune van afgelopen zondag. Veel supporters vormen samen een boost over het gedrag van de tientallen overlastgevers. De clubleiding signaleert een landelijke trend van overlast rond voetbalwedstrijden, maar vindt de situaties rond de wedstrijden van Vitesse daarom ‘niet minder bezwaarlijk’.

Aanzienlijk financiële schade

Behalve de imagoschade heeft de Arnhemse eredivisionist te maken met aanzienlijke financiële schade. De club kreeg boetes van de UEFA en de KNVB. Vitesse wil die schade gaan verhalen op de veroorzakers van de overlast.

Het gevoel van onveiligheid bij supporters vindt Vitesse het meest veel ernstig. ‘Gezinnen en kinderen die aangeven dat ze zich niet altijd meer veilig voelen… zover kan en mag het toch nooit komen? Het moet stoppen met dat kleine groepen ‘supporters’ het verpesten voor de rest!’, aldus de club.

De clubleiding laat erop volgen dat ze het voetbalfeest weer terug wil in GelreDome. Een veilig, gezellig en gastvrij stadion is waar de club voor staat, zonder wanklank, waar zoveel mogelijk supporters trots op kunnen zijn, besluit het persbericht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.