Met deze ideeën willen Bergenaren de binnenstad mooier maken

Voor sommige Bergenaren is de binnenstad niet meer wat het was. Er staan ​​veel panden leeg en het is minder druk dan een paar jaar geleden. Het goede nieuws is dat de overheid met een subsidie ​​komt om winkelgebieden te verbeteren. Wij vroeg Bergenaren hoe ze onze binnenstad mooier willen maken.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil de leegstand en verloedering in winkelgebieden aangelegenheden. De winkelgebieden moeten worden gevormd tot ‘toekomstbestendige gebieden met een stevige, sociale en economische basis’. In totaal wordt 100 miljoen euro uitgetrokken voor dit project dat vier jaar zal duren.

Wat zou jij doen?

Via Facebook en Instagram vroegen we aan inwoners wat ze graag anders gaan zien in Bergen op Zoom. Er kwamen heel wat reacties binnen met ideeën. We zetten een paar voor je op een overzicht.

De tekst gaat verder onder dit blok >

Winkels

Het meest antwoord op onze oproep: winkels. Vooral speciaalzaken, boetiekjes en een warenhuis zoals vroeger de V&D staan ​​hoog op het lijstje van veel Bergenaren. Ook een slagerij en groentewinkel worden gemist. De Zara, Shoeby en Mango worden geopperd, net als zaken die zich richten op herenkleding.

“Meer eensgezindheid onder de winkels qua openingstijden”, kopt een Bergenaar. De terugkeer van de drukke koopavond op vrijdag is ook iets dat leeft. “Nu zijn er maar een paar winkels open”, schrijft een inwoner.

centrum-bergen-op-zoom-winkels
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

minder fietsen

Open en rond de Grote Markt geldig op werkdagen tussen 12.00 en 22.00 uur een fietsverbod, maar fietsers blijven voor Bergenaren in de binnenstad een doorn in het oog. Een inwoner oppert om alle hoofdstraten van het centrum fietsvrij te maken, dus bijvoorbeeld ook de Wouwsestraat.

Ook vinden veel Bergenaren het onduidelijk waar je de fiets kunt stallen. Na de sluiting van de fietsenstalling in de Sint Annastraat en het verdwijnen van veel fietsenrekken lijkt minder ruimte om je stalen ros neer te zetten. Wat op zijn beurt zorgt voor wildparkeerders, en dat doet het straatbeeld volgens verschillende Bergenaren geen goed.

bravis fiets lievevrouwestraat
Foto: indebuurt Bergen op Zoom

horeca

Bergen op Zoom is burgerlijk, dat bleek ook uit de reacties op onze oproep. “Zakjes met speciale kleine maaltijden”, schijft een Bergenaar. Verschillende inwoners geven aan dat er ook vraag is naar vegetarisch aan dat eten in onze stad.

Er zijn ook Bergenaren die ideeën opperen om door middel van de horeca meer leven in de binnenstad te creëren. “Gezellige eettentjes op het gouvernementsplein”, is een idee dat meerdere keren bij onze redactie binnenkwam.

grote markt terras terrassen peperbus horeca binnenstad
Foto: Jurgen Kwisthout

Gezellige aankleding

“Ik mis bankjes”, laten verschillende Bergenaren ons weten. Ook aankleding als bloembakken wordt gemist in de binnenstad. Maar is er ook een vraag om de stoepen vrij te houden, zodat je beter kunt rijden met een rolstoel of scootmobiel. Misschien is het hele jaar door versiering zoals met Kerstmis een idee?

Inwoners missen ook reuring in de vorm van plekken waar je iets kunt doen in de stad. Van een kartbaan tot lasergamen, diverse opties werden aangedragen. Een ander gemis is het stoffencircus, die ging dit jaar niet door omdat er geen ruime was op de Grote Markt in verband met de vergrote terrassen na corona.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding >

vacatures in Bergen op Zoom peperbus kerst versiering verlichting vierkantje
Foto: Jurgen Kwisthout

22 miljoen euro

In totaal zijn er vier rondes waarbij gemeenten hun plannen kunnen indienen. In de eerste ronde wordt er 22 miljoen euro uitgedeeld. Het maximale bedrag voor een project moet 5 miljoen euro bedragen. Er mogen wel meerdere projecten plaatsvinden in zo’n gebied. Alle informatie over de subsidies van Impulsaanpak Winkelgebieden kun je hier lezen.

We weten natuurlijk niet zeker van onze gemeente gaat maken van deze subsidie, maar als ze dat doen, hebben wij alvast wat ideeën voor ze!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Leave a Reply

Your email address will not be published.