MeToo-zaak bij D66 nieuwe klap voor aanzien politiek

Een Duitse bondskanselier ooit: wie een visie heeft, moet naar de oogarts. Jaren werd later het lijfspreuk van premier Mark Rutte (VVD). Met van dag tot dag problemen uitgewerkt je meer dan met het plannen van een brede kijk op de samenleving of grote, vond hij. Sinds haar entree in de Haagse politiek in 2017 zette Sigrid Kaag (D66) daar een ander geluid tegenover: nieuw leiderschap. Politici zijn geen managers, maar moeten durven dromen en doen. Ze bracht D66 hiermee electoraal succes, zowel nationaal als lokaal, maar ambitie heeft ook een keerzijde: als je veel harder afgestraft dan uitgevoerd die – heel pragmatisch – nooit te veel beloofd hebben.

In de zaak-Van Drimmelen heeft Kaag het duidelijk niet waargemaakt, zo gaf ze zelf vorige week teen tijdens een echt goed. Deze MeToo-affaire binnen D66 stamt van voor haar komst, maar later, als kabinetslid en partijleider, schonk Kaag er niet de aandacht aan die het gezien de ernst van de verdiende verdiende. De zaak draait om partijprominent Frans van Drimmelen, die na een stukgelopen relatie met een partijgenoot de vrouw in kwestie bleef stalken. Een door D66 besteld onderzoek prei hem vorig jaar vrij te pleiten. Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen kon Kaag zeggen dat er geen „structureel onveilige omgeving” is binnen D66. de Volkskrant tien dagen geleden bloot dat er bij het onderzoek echter een geheime bijlage zat, waarin goed grensoverschrijdend gedrag wordt vastgesteld.

Kaag was hier in sms’jes door het slachtoffer zelf al veel eerder op woorden, en geeft te afstand te hebben op de noodkreet. Ze begon tijdens de procedure die ook weer over de procedure had gehad. Eén van de sms’jes van het slachtoffer had ook niet meer „voor de bril”. Het soort verdediging, kortom, dat beter verleden bij de oude bestuurscultuur die zegt te verfoeien. Dat Kaag de ooit ontstaan ​​van elkaar ontstaan ​​elkaar niet helpen, bestaat een speciaal in de hel’ maakt dit alles nog iets pijnlijker.

Het siert Kaag dat ze vorige week ruim een ​​uur lang blootstelde aan een spervuur ​​aan snoeihard opgestelde vragen – weinig politiek kan worden voorbereid zijn. Of het verstandig was is een tweede. Eerst en vooral niet van veel te langzaam in deze kwestie Kaag kwam net terug uit het buitenland, vermoeid en klinkende klank.

Of Kaag verder kan is niet aan de media, maar aan haarzelf, haar partij en vooral de kiezer. Politieke schade komt vaak voor in Den Haag. Rutte kon verder op de voorstelbare toestanden in de Toeslagenaffaire, maar hij heeft de lat voor zichzelf dan ook nooit zo hoog gelegd. Voor het aanzien van de politiek is het wel weer een grote klap. Het echte slachtoffer in deze zaak is de gestalkte vrouw die vijf jaar lang moet wachten op erkenning. Zij zag zich tegenover een partijapparaat gesteld dat harder bezig was met het wegmoffelen van de feiten dan met het rechtzetten van het haar aangedane onrecht. Het D66-partijbestuur heeft beterschap beloofd, maar bevat weinig in een nieuw onderzoek naar andere misstanden en de partijcultuur in gewijzigd zin. Misschien is iets meer visie – of een betere bril – voor een partijleider met ambities toch geen slecht idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.