Microsoft nieuwe Auto HDR-functies aan Windows 11 – Gaming – Nieuws

HDR opnemen en HDR weergeven zijn twee verschillende dingen.

Jouw beschrijving, van twee van drie opnames maken en daar de onderste en bovenste waarden uit voor gekozen pixels, is een goede manier om een ​​(hoger) dynamisch contrast te hoogen in een digitale foto. Dat staat los van het kleurbereik.

Bij het weergeven op een beeldscherm is het dynamisch bereik (het maximale contrast) historisch gezien een groot probleem.

Nu zijn beeldschermen de afgelopen 20 jaar enorm veel beter geworden in het weergeven van kleurbereik en contrast waarden. Zelfs oud beeldmateriaal (bijvoorbeeld een VHS of DVD) zal er nu beter zien (afgezien van de resolutie). Ook digitale beelden zijn verbeterd in zowel kleur- als dynamisch bereik.

Bij spellen heb je niet contact het probleem van de opname sensor, maar voor het weergeven maakt het niet uit wat de bron is.

Niet alle spellen zijn geschikt om zomaar in HDR te spelen, maar een goed systeem zou dat moeten herkennen en de HDR header niet aanzetten als de bron niet HDR is. Je kan er natuurlijk voor kiezen om HDR altijd aan te hebben (een optie die bijvoorbeeld op consoles zit) en de beeldverwerking zal dan een kunstmatige HDR gebruiken, die vaak best redelijk is.

Als je dat doet met kleurbereik, zoals een sRGB-spel dat wordt “uitgesmeerd” over het kleurbereik van Adobe RGB bijvoorbeeld, dan is het resultaat een spel met veel te heldere en rode delen, en een te hard contrast.

Het altijd om bij het weergeven de juiste kleurreferentie te gebruiken.
Gek genoeg doen televisies dit vaak automatisch, maar monitoren niet.
HDR staat (min of meer) los van de kleurreferentie en is eigenlijk, simpeler gezegd, de maximale lichtopbrengst. Hoe hoger de HDR-classificatie, hoe hoger je beeld kan zijn (en hoe hoger je energie verbruik).

HDR biedt de mogelijkheid om een ​​hogere bovenwaarde te hebben, bijvoorbeeld de zon er oogverblindend uit kan zien (geen grapje). Dit is wat mensen zeggen dat HDR alleen maar nut heeft als je Local Dimming gebruikt. Hoewel dat op zich geen invloed is, is dat niet per definitie waar. Je kan namelijk geen lagere waarde dan 0 hebben. De andere kant van het spectrum zijn de hogere bovenwaardes. Je hebt HDR1000 en tegenwoordig ook HDR2000.

Het is natuurlijk voor persoonlijk, maar ik ben geen fan van HDR. Dat is niet omdat ik iets tegen de techniek heb, maar de implementatie is gewoonweg vreselijk. Ik wil iets van mijn antwoord, maar ik wil dit graag vragen.

Als ik een film kijk, of een spel speel, dan wil ik graag zien wat er is gebeurd. Het is niet alleen irriterend als ik verblind wordt het doet ook letterlijk pijn aan mijn ogen. Ik geloof ook nooit dat het gezond is. Je gaat als je buiten bent ook niet lekker naar de zon staren of met een zaklantaarn in je ogen schijnen.

Menu’s zijn vaak oogverblindend, ondertiteling wordt ook als HDR-object gezien en is niet te lezen.
Een lamp, bijvoorbeeld, wordt als heel fel weergegeven en je ziet dan vaak niet wat er in de donkere gedeelten van het scherm weergegeven. Dat is allemaal prachtig natuurlijk, maar dat is niet zo. Het uiterlijk verandert namelijk op bepaalde invloeden en verleden aan…maar als je naar een scherm kijkt waar de luminantie/chrominantie waarden niet veranderen tijdens je oog dat wel wil proberen, dan is je ervaring lang zo prettig niet en op termijn is het heel vermoeiend. Dit geldt ook voor andere leuke in-game truukjes, zoals Depth-of-Field en head-bobbing, die onnatuurlijk zijn.

Opnemen en weergeven zijn twee aparte dingen.
Heeft HDR een toegevoegde waarde? Dat is persoonlijk.
Het is goed dat Microsoft dit verder ontwikkeld voor Windows, maar slecht dat het niet standaard aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door Dazenet op 27 april 2022 04:29]

Leave a Reply

Your email address will not be published.