Milieudefensie uitspraken Shell-bestuurders: mogelijk persoonlijk aansprakelijk

Bestuurders van Shell, onder wie topman Ben van Beurden, kunnen persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor mogelijk schade, als het vonnis van vorig jaar in de Haag worden niet gerealiseerd. Dat schrijven advocaten van Milieudefensie, een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van klimaatverandering, deze maandag in een uitgebreide brief aan het bedrijf.

In mei vorig jaar won Milieudefensie een tegen Shell. De Haagse rechtbank sommeerde de toen nog Brits-Nederlandse multinational om zijn beleid in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs (2015). Concreet betekent dat een reductie van broeikasgassen 45 procent heeft bereikt in 2030. Shell is tegen deze verklaring in het beroep gegaan, maar het vonnis mag dat geen plan zijn om de reductie uit te stellen.

Shell het vonnis volgens niet uit. Sterker nog, Milieudefensie concludeert uit de bedrijfsstrategie die onlangs heeft gepubliceerd dat Shell niet de intenties heeft om te voldoen. Het bedrijf wekt zelf in al zijn uitingen de indruk dat dit wel zo is.

Grote financiële risico’s

De brief is officieel niet bedoeld om Shell tot uitvoering van het vonnis te dwingen, schrijven de advocaten Roger Cox en Mieke Reij. Milieudefensie doet met de brief een dringende aan topman informeren over de gevolgen van Shells huidige energiestrategie”.

Cox en Reij wijzen erop dat de brief ook van groot belang is voor de aandeelhouders van Shell. Dat is een van de redenen om de korte juist nu te verzenden, in een maand waarin grote bedrijven zich in hun jaarvergaderingen tegenover de aandeelhouders verantwoorden voor hun beleid. De advocaten beginnen met het starten van klimaatafspraken als Shell te stoppen met activiteiten die veel CO2 veroorzaken. Daarenboven wijzen erop dat grote investeerders, zoals pensioenfondsen, ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om bij bedrijven erop te zetten klimaatbeleid af te dwingen.

In de brief schrijven de advocaten die de rechtbank in mei oordeelde dat „het beleid, de strategie en de ambities van [Shell] niet voldoen aan de reductieverplichtingen” die het bedrijf op grond van het Parijs-akkoord heeft. Volgens Milieudefensie is dat nog steeds zo.

‘Enorme vooruitgang’

Afgelopen week zijn Shell geweest Voortgangsrapportage energietransitie 2021opgericht aan de aandeelhoudersvergadering die over een maand wordt gehouden in Londen. In een toelichting topman Van Beurden dat het rapport „de enorme vooruitgang schrijft om in 2050 een energiebedrijf te zijn met netto-nul emissies”. Shell wil de uitstoot van broeikasgassen bij de eigen bedrijfsvoering voor 2030 met 50 procent afname procent de uitstoot van intensiteit, die uitstoot per eenheid van product, in 2024 bereikt 20.

Volgens Milieudefensie ontbreekt het aan concreet reductiebeleid voor de producten die Shell, zoals benzine. Deze ‘scope 3-emissies’ zijn verantwoordelijk voor 95 procent van de Shells-uitstoot. Dat Shell de koolstofintensiteit wil verminderen, zegt volgens Milieudefensie weinig over het klimaatbeleid. Ook met een lagere koolstofintensiteit kan Shell nog een hogere CO2-uitstoot hebben. Ook analisten van Gobal Climate Insights en Carbon Tracker, die onderzoek doen naar fossiele bedrijven, geen vertrouwen hebben in koolstofintensiteit als maat voor reductie van broeikasgassen.

Lees ook: Oliebedrijven willen in 2050 schoon zijn. Maar hoe zit het in 2030?

Het feit dat Shell een resolutie ontraadt van de activist Follow This, wordt op de aandeelhoudersvergadering op 24 mei wordt afgestemd, wijst er volgens Milieudefensie op dat bestuur en de directie klimaat nog niet serieus nemen. De resolutie roept op om voor korte, middellange termijn en lange termijn het concrete doelenbestuur die passagiers bij het klimaatakkoord van Parijs. Shell stelt dat de resolutie „onrealistisch” is.

persoonlijke aansprakelijkheid

De brief van Milieudefensie bevat een achttien pagina’s tellende bijlage waarin de advocaten nader ingaan op mogelijke gevolgen voor het management van Shell. In principe zijn bestuurders redelijk beschermd tegen persoonlijke aansprakelijkheid, schrijven de advocaten. Maar die bescherming kent volgens hen wel grenzen.

Een belangrijke vraag is van bestuurders met hun beleid het bedrijf zelf, zichtbaar van het bedrijf Uit recente rapporten van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, blijken nieuwe gevolgen van klimaatverandering nu al zijn en in de toekomst nog zullen worden. Er is nog maar een beperkt aantal jaren om de gevolgen te voorkomen.

Bestuurders die deze handelingen willens en wetens deze principes toepassen bij het uitoefenen van de strategie van het bedrijf, daarom daarom volgens de advocaten van Milieudefensie niet vreemd op kijken als ze daarvoor ter verantwoording worden gevraagd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.