Ministerie van VWS beschermde opschalen IC-bedden tegen: ‘Lockdown was misschien niet nodig geweest’

Als het ministerie van Volksgezondheid had niet aanpassingen nodig geweest. Dat zegt gezondheidseconoom Xander Koolman van de VU.

Het ministerie van VWS ontmoedigde tijdens de coronacrisis ziekenhuizen om hun intensive care (IC) met extra bedden uit te stevig. Terwijl het land in een lockdown zat om de overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, volledige het ministerie en de ziekenhuizen ruzie over de vergoeding voor extra IC-bedden, zo blijkt uit een reconstructie van NRC.

Lockdown was misschien niet nodig

“Andere landen landen in de winter van 2021 niet in lockdown.” Dat had in Nederland mogelijk ook niet gehoeven, als de IC-capaciteit hoger was geweest, zo gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Na bijna twee jaar steggelen tussen de ziekenhuizen en het ministerie kregen de ziekenhuizen het kostenplaatje niet meer rond. Het maximumaantal IC-bedden bleef in Nederland steken rond de 925 plekken, waar dat in het begin van de pandemie 1.700 bedden kan worden uitgevoerd.

Bekijk ook

Anders dan de coronagolven

Voor de laatste lockdown hadden meer bedden misschien een verschil kunnen maken. “Dat is anders voor de golven in de pandemie”, zegt Koolman. “De pieken waren toen zo hoog, dat enkele tientallen IC-bedden extra er niet voor hadden kunnen zorgen dat we geen lockdown-achtige hadden gehad.”

Hij heeft een scenario dat sowieso onhaalbaar was. “Dat hadden we met alle IC-capaciteit van de wereld niet kunnen opvangen.”

Het maximale proberen

“Het lijkt erop dat er redenen waren om geen reservecapaciteit te gebruiken”, vertelt Koolman. “Je verwacht van het ministerie, de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders dat zij het maximale proberen. Nu lijken er redenen te dat de capaciteit niet maximaal is uitgebouwd. Dat heeft direct kunnen leiden tot uitgestelde operaties, waarvan we weten dat echt dringend waren.”

Het kostenplaatje rondom extra bedden kan een rol gespeeld hebben. “Een IC-bed waar niemand op ligt, kost een half miljoen per jaar”, vertelt Koolman. “Wanneer dat bed wordt gebruikt, ga je naar een miljoen euro per jaar om mee te rekenen.”

Bekijk ook

Strakke-procedures

De verplichtingen aan duidelijkheid over hun extra uitgaven, stelt Koolman. “Dan kan niet alles aanzienlijk worden vereenvoudigd.

“Het lijkt erop dat routines gebruikt zijn tijdens de crisis, die je normaal buiten de crisis gebruikt.” Hij doelt op de procedures rondom subsidies voor extra IC-bedden die werden gevolgd. “Als je dat niet doet, wordt je natuurlijk ook op je vingers getikt. Maar tijdens de crisis had dat niet de grootste zorg moeten zijn.”


Bekijk de tv-reportage.

Reactie van de minister

Minister Kuipers laat weten dat het volgens hem niet zo is dat meer IC-bedden de coronamaatregelen onnodig gemaakt hebben. “Als er 100 bedden meer waren, dat niet dat er minder maatregelen nodig waren.”

Ook reageert de minister op de houding van zijn ministerie, dat zich dus strak afgeschermd aan de procedures. “De ambtenaren van het ministerie hebben hard gewerkt en overal gezocht naar capaciteit, die zich een slak in de rondte gewerkt.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.