Ministerie van VWS lag dwars bij uitbreiding IC’s

Het ministerie van VWS heeft in de coronacrisis ziekenhuizen ontmoedigd hun intensive care (IC) met extra bedden uit te midden. Terwijl het land in een lockdown zat om de overbelasting van de ziekenhuizen te voorkomen, steggelde het departement en ziekenhuizen over de vergoeding van extra IC-bedden en de voorwaarden waaronder dat zou moeten gebeuren.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs het advies bedden te „schrappen”, minder neer te zetten dan afgesproken.

Lees hier het onderzoek van NRC: Waar bleven de extra IC-bedden?

Aan het begin van de epidemie bleek het aantal IC-bedden de achilleshiel te zijn van de coronazorg. Daarom was het coronabeleid afgestemd op het aantal bedden dat beschikbaar was op de intensive care en bestaande werd IC’s moeten uitbreiden.

De sector zag meteen na de eerste golf, in juni 2020, een plan voor extra bedden. Het ministerie een half miljard vrij en bedacht subsidieregeling. Per ziekenhuis werd afgesproken hoeveel IC-bedden er op de bij komen. Het totaal aantal bedden zou zo stapsgewijs groeien van 1.000 naar 1.700 bedden.

Het gevonden in oktober 2020 in een „opschalingslijst” die een eigen leven ging leiden. Haagse ambtenaren hebben zich vastgelegd op de afgesproken getallen dat procedures die in de maanden gepland zijn ontwikkeld dan overeengekomen nul op het rekest gekregen, zo blijkt uit een reconstructie.

In Amsterdam breidden twee ziekenhuizen in december 2020 noodgedwongen hun intensive care uit vanwege de toestroom van patiënten, maar het ministerie vergoeding af. Subsidie ​​„was niet mogelijk aangezien ziekenhuizen uit de lijst” opgesteld in volgens een interne notitie. Die lijst geplande dat deze twee projecten plannen.

Beddengoed

Het ministerie heeft in de clinch gelegen met zeker een op de vijf ziekenhuizen. De discussie spitste zich toe op de vraag hoeveel IC-bedden er waren voordat de pandemie uitbrak. Omdat de minister te hoge getallen gebruikt, riskeerden de ziekenhuizen geen vergoeding te krijgen voor beddenuitbreiding. Zes ziekenhuizen een advocaat in de arm en bereidden een kort geding voor.

Het geruzie over de subsidievoorwaarden zorgde voor vertragingen in de uitbreiding, zo liet een ziekenhuis aan het ministerie weten. Het departement, bleek uit interne notities, was ervan overtuigd dat de ruzie over geld de IC-uitbreiding in gevaar kon brengen. Het is mogelijk, schrijven ambtenaren begin november 2020, dat er „pas in 2021 uitsluitsel is, die tot die tijd mogelijk geen opschaling verwezenlijking conform de Subsidieregeling”.

Toch werd vanwege financiële redenen op een moment “maximaal ingezet op het voorkomen van een verhoging in de aantallen zeker bedden”, schreven ambtenaren aan de minister.

Zeker vier ziekenhuizen kregen in december 2020 het advies van VWS bedden te „schrappen”. Dat gebeurde op het moment dat het landelijke coördinatiecentrum patiënten verspreiding een dringende oproepen deed aan hun aantal bedden juist uit te.

Twee dagen ervoor had premier Mark Rutte in een speciale televisietoespraak een landelijke lockdown afgekondigd. Alle scholen, winkels, kappers en restaurants gingen op de laatste van de overheid dicht. Nederland ging op slot om de zorg te houden. „Dat er een bed voor je is als je dat nodig hebt”, zei de premier. Een maand erna de overheid een avondklok in de druk op de IC te vernieuwen.

NRC twintig dagen geleden geplaatste vragen aan het ministerie van Volksgezondheid over zijn opstelling en zijn vragen aan IC-bedden te schrappen. Het departement was in die tijd niet in staat antwoorden te geven op de überhaupt al zijn te vragen”, aldus een aangegeven.

Waar bleven de extra IC-bedden? pagina 8-11

Leave a Reply

Your email address will not be published.