Nederlandse jongere werd een beetje minder gelukkig | gezond

ontmoet videoHet geluksgevoel onder Nederlandse jongeren is de afgelopen kwart eeuw geschiedenis. In 2021 gaf 81 procent van de 18- tot 25-jarigen aan gelukkig te zijn, in 1997 was dit nog 91 procent.


Jurriaan Nolles


Laatste update:
20-04-22, 10:18

Van alle generaties zijn de jongvolwassenen het meeste geluk ‘kwijtgeraakt’. En dat is ontstaan, want in 1997 was de groep jongvolwassenen nog het gelukkig van alle leeftijdsgroepen, blijkt uit cijfers van het CBS. Die situatie is helemaal omgedraaid; bijna 25 jaar later zij het vaakst.

Tot aan 2012 bleef het geluksgevoel onder jongvolwassenen stabiel en vrij, maar vanaf dan zien de onderzoekers van het CBS een knik naar beneden. ,,We weten dat prestatiedruk en stress een grote rol speelt”, zegt Frank Notten, toespraak van het CBS.

De scherpe daling kwam op het moment dat de coronacrisis begon. ,,Tijdens lockdowns met avondklokken en uitgevoerde maatregelen daalde het gevoel van geluk het meest”, Notten. Maar ook hier valt op dat jongvolwassenen het meest last hadden van de maatregelen. ,,Ze waren vaker somberder of eenzaam, gaven zij aan. Vaker dan in andere leeftijdsgroepen.”

Sociale media

Zonder het onderzoek te hebben gelezen, wijst Arie Dijkstra, hoogleraar sociale psychologie en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen, naar de opkomst van technologie en opkomst van sociale media als geluksdoeners van de geluksdaling die in 2012 voor het eerst inzette. ,,Toen ik in de zeventiger jaren in een klein dorp opgroeide, kende ik niet eens drie mensen die een grote groei hebben bereikt. Maar nu kan je met honderden geslaagde influencers vinden. En je ziet hoe ze op Ibiza vakantie vieren met feesten en muziek. Jongeren meten zich gemakkelijk aan de successen van anderen.”


Citaat

Toen ik in de zeventiger jaren in een klein dorp opgroeide, kende ik niet eens drie mensen die een grote groei bereikte.

Arie Dijkstra, Rijksuniversiteit Groningen

Wat ook meespeelt, zegt Dijkstra, is dat jongeren minder levenservaring hebben en daarmee minder vergelijkbaar materiaal: ,,Een 20-jarige kan denken: geluk, dat is feesten op Ibiza, het hoogste haalbare. Als je wat ouder bent, heb je meer meegemaakt en heb je meer vergelijkingspunten. Iemand die op z’n 60ste ziek is geworden, kan misschien denken: op m’n 20ste was het allemaal zo slecht nog niet.”

Niet afgemaakte opleidingen en inspanningen met pensioen

blijven blijven Nederlanders over het algemeen redelijk gelukkig. Ze geven aan dat ze tevreden zijn met het leven. De meeste mensen vinden het leven de moeite waard, en vinden dat zij iets kunnen toevoegen aan de samenleving. Dat laatste gevoel 75-plussers en 18- tot 25-jarigen het minste.

Jongeren maken vooral zorgen over niet afgemaakte opleidingen, vooral werken met hun pensioen. Hoogopgeleiden, mensen met een hoog inkomen en mensen die vrijwilligerswerk doen hebben het vaakst het gevoel dat hun leven de moeite waard is. Singles hebben dat gevoel het minst.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in afspeellijst:

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © Thinkstock

Leave a Reply

Your email address will not be published.