Netflix gaat op de kosten: ‘Kwaliteit boven kwaliteit’

Netflix zag zijn beurskoers de afgelopen dagen met ruim een ​​derde krimpen, na het nieuws over de dalende abonnee-aantallen. Netflix heeft al aan om aangekondigd sterker te gaan controleren op het delen van accounts en ook een abonnement met advertenties – tot nu toe altijd een taboe het bedrijf. “Nou, mooi klote”, zei Netflix-topman Reed Hastings tegen zijn personeel over de nieuwe cijfers, meldt De Wall Street Journal.

Intern gaat het roer ook om, zeggen ingewijden tegen de krant. Netflix maakte vorig jaar meer dan vijfhonderd eigen series en films. Ook in de jaren groot was het aanbod nieuwe titels, gericht op het winnen van zoveel mogelijk nieuwe abonnees. Dat zou nu gaan veranderen: er zou meer zou komen op kwaliteit, met minder risico.

Netflix zou programma’s met het grootste rendement voorrang geven, niet programma’s met het grootste bereik. Een belangrijke interne maatstaf zou daarbij de verhouding tussen het aantal kijkers en het budget zijn.

Schrapen nieuwe seizoenen

Netflix zou zich ook directer gaan bemoeien met de productie van series en films. Tot nu toe kregen makers bij de productie bovengemiddeld veel vrijheid van Netflix. Keerzijde was het mededogenloze beleid als het ging om het toekennen van nieuwe seizoenen. Series hebben op Netflix slechts enkele weken om zichzelf te bewijzen.

Producenten noemen dat beleid onrealistisch. De grote nieuwe serie Cowboy Bebop maakte bijvoorbeeld afgelopen november zijn debuut: een tweede seizoen was al besteld. Maar toen de kijkcijfers kennelijk tegenvielen, schrapte Netflix die plannen na vijf weken. Netflix zelf zegt dat de serie net zo vaak annuleert als zijn.

Sommige producenten klagen ook dat Netflix te weinig rekening houden met. “Ze zien niet wat zich buiten hun afspelen, misschien omdat ze arrogant zijn of het kan ze niet gemaakt”, zegt producent Jeff Fierson tegen The Wall Street Journal. Fierson maakte een film en serie voor Netflix. Hij is opgenomen als voorbeeld van de serie ‘Daybreak’, die op Netflix vertaalde toen gelijktijdige Disney+ met The Mandalorian kwam en Apple net zijn dienst Apple TV+ geleverd.

Kosten beter verdelen

Netflix zou ook geld willen besparen door minder te betalen voor licenties: uitzendrechten voor series die het niet zelf maakt. Netflix zou die kosten met 25 procent willen verlagen. Om de rechten langer vast te betalen Netflix tot nu toe een percentage van 20 tot 35 procent meer licentiegeld; dat zou nu worden vervangen door een groot bedrag.

Verder over overeenkomsten overeenkomsten met bekende producenten worden heroverwogen, omdat de resultaten geen onverdeeld succes waren. Vervolgseizoenen zullen ook wat minder afleveringen krijgen om de kosten te drukken, een trend die nu al is.

Netflix zou zich meer richten op te zeggen. Ook zou het bedrijf zijn kosten beter willen balanceren tussen zijn grootste series en de rest van zijn producties. Zo het aanstaande nieuwste miljoen seizoen van Stranger Things 30 dollar per aflevering kosten. De populaire soap Virgin River kost zo’n 3 miljoen dollar per aflevering, maar zou toch een groot succes zijn voor Netflix.

Einde aan bingewatchen?

Als laatste zou Netflix aan zijn planning willen sleutelen. gemaakt is nieuwe topman Andy Kubitz binnengehaald, eerder verantwoordelijk voor de programmering bij de zenders ABC en CBS. Netflix heeft het binge-watchen groot gemaakt: elk nieuw seizoen in één keer beschikbaar stellen. De werkzaamheden werken met een wekelijks model.

Door niet alle afleveringen in één keer beschikbaar te stellen, blijft het publiek er langer over praten, is de gedachte. Netflix was de afgelopen jaren vrij onverbiddelijk in het binge-model, maar breekt daar nu al deels mee. Het aanstaande vierde op 27 mei, de tweede helft vijf weken later op 1 juli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.