Nicolette Kluijver over haar leven op kanker: ‘Ik wil ets bedoeling’

Als presentatrice bij BNN en later bij RTL reisde Nicolette Kluijver (37) de hele wereld over. “Mijn leven was een achtbaan”, vertelt ze. “Ik was altijd druk, altijd maar aan het werk en bezig met carrière maken. Ondertussen had ik ook drie kinderen op de wereld gezet. En in één keer werd er aan de handrem getrokken.”

Nicolette bleek longkanker te hebben. Naar buiten toe daad ze het voorkomen alsof het om een ​​voorstadium ging, maar in werkelijkheid was het veel ernstiger. “Die diagnose zet je leven stil, maar plaatst het ook in perspectief”, zegt ze nu. “Ik dacht: ik ga dood, en wat heb ik dan gedaan op deze aarde? Daar ben ik berekening heel erg naar op zoek. Hoe geef ik mijn leven leven?”

Meer genieten van andere dingen

Haar kijk op het leven is door de diagnose veranderd. “Mijn carrière is niet belangrijk voor mij, het is niet ook ik geen ambities meer heb, maar ik geniet zoveel meer ook van andere dingen. Tijd besteden met de kinderen was al belangrijk, maar nu staan ​​ze op nummer 1 tot en met 100 en daarna komt pas de rest. Ik ben veel bewuster van wat belangrijk is in het leven.”

Nicolette woont met haar gezin nu een deel van de tijd op Bonaire, waar ze van plan was haar oude dag door te brengen. “Mijn oude dag is gewoon wat eerder gekomen. Ik wil veel meer in het nu leven, genieten van wat ik heb.” Op het eiland heeft ze bijna projecten opgezet die de wereld ietsje beter maken. “Ik kan daar zoveel mooie dingen doen. Ik heb er mensen ontmoet met dezelfde passie en missie om iets te voegen en niet alleen maar te nemen.”

Anderen inspireren

Ze hopen ook anderen te inspireren. Daarom heeft ze in het kader van World Earth Day een korte documentaire/videoblog over de mensen die haar kijk op het leven hebben veranderd en die haar raken omdat ze hun leven geven voor een betere wereld. Zoals eilandbewoner Marina, die een ezelopvang runt met 770 van de dood geredde ezels. En Peter en Patries, die op Bonaire talloze honden en katten opvangen en verzorgen.

Ook Nicolettes oudste dochter Isabella (9) heeft een belangrijke rol in de korte documentaire. Zij runt op haar jonge leeftijd al een schildpaddenopvang en ruimt samen met andere kinderen plastic afval op van het strand.

Ik wilde hier graag over vertellen. Ik hoop dat ik er een hele serie kan maken. Ik heb het idee dat de mensen om me heen sinds corona meer bezig zijn met een andere toepassing geven aan hun leven.”

Zelf wil Nicolette zich graag nog meer inzetten voor dieren. “Daar ligt echt hart. Ik help, me in voor een olifantenproject van stichting IFAW en heb op Bonaire een plasticproject opgezet om echt plastic van toeristen een tweede leven te geven. Ik weet ook wel dat ik de aarde er het zijn allemaal kleine speldenknopjes waar ik superveel energie van krijg. Ik ben heel dankbaar dat ik dat mag doen. Het vervult mijn hart van liefde als ik iets mag doen wat iets eerder.”

Elke dag bang

Elke dag kan de laatste zijn, van dat besef is Nicolette sinds de diagnose doordrongen. “Ik ben nog elke dag bang dat de kanker terugkeert. Het blijft een donkere wolk die boven mijn hoofd hangt. Het wordt wel zachter met het verstrijken van de tijd, maar het vertrouwen in je lijf ben je voorgoed kwijt. Mijn leven zal nooit meer meer hetzelfde zijn, de zorgeloosheid keert niet meer terug.”

Toch is dat iets positiefs, vindt ze. Niemand weet wanneer de laatste dag is, dus je kunt er maar beter dag een fucking mooie dag van maken en iets bijdragen, zo voel ik het. Het leven draait niet alleen om carrière maken, maar om wat je achterlaat, wie je bent en waar je voor staat. Aan het einde van mijn leven wil ik kunnen zeggen dat ik een verschilletje heb kunnen maken, hoe klein ook .”

De videoblog Nicolette Kluijver: Liefde voor het leven is vanaf nu te bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.