Nieuw boek van psycholoog uit Koudum moet mensen aanzetten tot dialoog

In het boek Op Adelaars Vleugels gaat psycholoog en therapeut Dorine Abbink aan de hand van haar levensverhaal op zoek naar intergenerationele patronen en oude wonden die het leven in het hier en nu nog altijd bepalen. ‘Mensen hadden door mijn boek gesprekken’ die anders nooit gevoerd.

,,Het schrijven van een boek was geen diep gekoesterde wens”, vertelt de psycholoog vanuit Spanje, waar ze op dit moment een Pelgrimstocht loopt naar Santiago de Compostela. Dorine is begonnen in Portugal en hopend volgend weekend aan te komen op de eindbestemming. ,,Mijn knie speelt wat op, dus ik heb mijn bagage vandaag laten verplaatsen. Misschien doe ik dat nog een paar keer, maar ik ben er zeker van dat ik het ga halen.”

Toeval

Voor het lopen van de Pelgrimstocht was ook geen speciale reden, geeft Dorine aan. ,,Maar ik heb wel een tocht gelopen over het Sint Odolphuspad in Friesland en daarover geblogd. Daar kreeg ik heel veel positieve reacties op. Ik vond het schrijven heel leuk en wilde deze tocht graag lopen. Alles kwam samen en ik heb het veel haar werk laten doen en maak de reis nu.”

,,Het boek gaat over een jaar zelfonderzoek en over synchroniciteit”, gaat de psycholoog verder. ,,Dat betekent dat toeval geen toeval is, dingen die precies passen in wat je op dat moment nodig hebt. Dat merk ik hier nu ook. Als ik zelfs op een bankje in de schaduw wil zitten, is er direct om de hoek een bankje. Een slecht is hier moeilijk te vinden in de hostels, maar net wanneer ik er behoefte aan heb is het er. Het is een hele bijzondere tocht.”

Aanleiding

De directe aanleiding voor het boek was een relatie die stuk liep. Dorine laat als psycholoog en therapeut veel op het gedrag van mensen. ,,Een belangrijk onderdeel van mijn werk is dat ik mensen andere perspectieven bijbreng. Ik voer vaak systeemgesprekken, die gaan over de familie van mensen, welke rol zij daar ontstaan. Want dat kan generaties lang een rol van betekenis spelen. Een trauma door seksueel geweld bijvoorbeeld. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van. Daar is geen heel veel terrein op te winnen en hopelijk draagt ​​mijn boek daar aan bij.”

,,Ik heb heel wat meegemaakt in mijn leven maar het prei me aanvankelijk niks om daar over te schrijven”, gaat Dorine verder. ,,Daar zit niemand op te wachten, dacht ik. Maar als je het in de praktijk kunt brengen met nuttige tips waar je van kunt leren, kan het natuurlijk wel. Ik voer in het boek een dialoog met Ellen Aptroot, psychotherapeut en systeem-therapeut. Zij heeft me overtuigd om een ​​exemplaar voor mezelf te laten drukken. Het bleef een grote stap om te zetten, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik probeer mensen in het boek aan te zetten tot dialogen. Dat is gelukt met mijn ouders. Zij hebben gesprekken gevoerd die ze al die jaren niet hadden gehad. Ik hoorde van andere mensen ook dat ze mijn boek dingen hebben uitgesproken met elkaar. Dat vind ik heel ontroerend.”

zekerheid

Dorine geeft aan dat ze in haar leven nooit voor zekerheid heeft gekozen. ,,In mijn ervaring heeft dat geen zin, want het leven kan elke seconde compleet veranderen. Ik word er niet gelukkig van om zo te leven. Veel mensen zijn veertig jaar lang bezig met werken en vooral bezig met de vraag van ze kunnen betalen. Ik ben daar minder mee bezig. Ik denk dat dat komt door mijn achtergrond. Ik kom uit een familie. Veertig zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij ons thuis het motto vroeger dat je van moest maken.” ,,Zeker niet”, zegt ze. ,,Mensen moeten hun leven indelen zoals ze willen.”

Spiritueel

De lezer gaat in het boek met Dorine op een zoektocht waarbij thema’s als verlies, rouw, betekenisgeving, religios en spiritualiteit, maar ook psychologische kennis, systemische patronen en uitvoering aan de orde komen. Dorine wil, van dat de weg naar binnen, leidt tot innerlijke vrijheid en zelfverwerkelijking. Is dat niet enigszins zweverig voor mensen? ,,Dat vind ik niet”, zegt ze. ,,Het is spiritueel, maar niet zweverig. Het boek is heel nuchter. Ik blijf gewoon.”

Boerderij

Kijk wat op je pad komt en het universum dan haar werk laten doen typeert de psycholoog. De boerderij waar ze nu woont in Koudum is daar een voorbeeld van. ,,Ik ben daar in 2018 bestemmingen en wilde de boerderij ombouwen zodat ik daar een zorginitiatief aan kon bieden waar ook in retraite kunnen. Toen kwam corona, dus het liep even anders. Maar toen prei het mij ook wel een plek voor een Bed and Breakfast. Tussendoor heb ik een boek geschreven. Nu heb ik het beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Die zijn er nog niet, misschien komen die nog.”

Wat de psycholoog in de toekomst allemaal nog gaat doen ligt dus nog volledig open. ,,Maar ik sluit niet uit dat ik nog een boek ga schrijven”, zegt zef. ,,Waar dat over gaat, zien we wel.”

Op Adelaars Vleugels kost 19,95 euro en is te bestellen via internet en ook verkrijgbaar via de boekhandel in Koudum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.