Nieuw plan van Europese Commissie doet privacyexperts.

De Europese Commissie heeft vandaag een nieuw plan gevallen om online platforms te verplichten om het delen van seksueel misbruik op het internet op te sporen en te melden. Het voorstel techbedrijven echter forceren om actieve privéberichten en inhoud van gebruikers te scannen op beelden van mogelijk seksueel kindermisbruik. Deskundigen op het gebied van privacy zeggen dat de regelgeving tot een invasief toezichtregime in Europa zal leiden.

“We slagen er vandaag niet in om kinderen te beschermen”, zei euro commissaris Ylva Johansson vandaag op een opbrengst. Ze spreken het plan en zal naar eigen zeggen van Europa een wereldleider maken in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen online.

Volgens het nieuwe voorstel kunnen Europese landen van bedrijven als Meta en Appel eisen om uitgebreide surveillance-systemen in te voeren, met kindermisbruik kan worden opgespoord. Het systeem moet berichten, foto’s en video’s van gebruikers scannen op mogelijk kindermisbruik, en in het geval van een “politiediensten inschakelen”.

In het nieuwe plan wordt ook voorgesteld om gebruik te maken van intelligente intelligentie (AI), om in taalpatronen op te sporen die verband houden met kinderlokkerij.

Angstaanjagend document

“Dit document is het meest angstaanjagende dat ik ooit heb gezien”, stelt Matthew Green, hoogleraar cryptografie. “Het meest geavanceerde massasurveillance die ooit is ingezet buiten China en de USSR. Dat is niet overdreven”.

Jan Penfrat van de digitale belangengroep European Digital Rights is ook bezorgd. “Dit ziet eruit als een schandelijke algemene surveillancewet, die totaal ongeschikt is voor een vrije democratie”.

End-to-end encryptie toegestaan

Privacyexperts zeggen het voorstel ook end-to-end encryptie aanzienlijk kan worden uitgesloten. Het verplichten van bedrijven om alle benodigde software in hun systemen te installeren die de EU nodig heeft acht om kindermisbruik te maken, maakt encryptie haast onmogelijk. Als gevolg van de invloed van de EU op het digitale beleid, maatregelen zich ook verder over de wereld kunnen komende naar autoritaire staten.

“Als het voorstel in gebruik wordt genomen zou het een helling zijn voor de privacy van gebruikers, niet alleen in de EU, maar over de hele wereld. Het argument van kindermisbruik wordt andermaal als smeermiddel gebruikt voor het doordrukken van deze invasieve regels”, volgens Joe Mullinsenior beleidsanalist bij de Electronic Frontier Foundation.

Niet alleen in landen als China en Rusland is digitale privacy een zaak van leven of dood, ook Elders in de wereld zijn journalistenactivisten, klokkenluiders en critici ervan afhankelijk.

Een goed voorbeeld is Rusland. Hoewel homoseksualiteit in het land kort na de val van de Sovjet-Unie uit het strafrecht werd gehaald, zijn homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen vaak het slachtoffer van discriminatie van de overheid van gewelddadige confrontaties. Privacy is daardoor enorm belangrijk.

Onbetrouwbare spamfilters

Daarnaast is er ook kritiek op het plan van intelligentie, dat taalpatronen moet opsporen die verband houden met kinderlokkerij. Om deze te vinden foutengevoelige scanners moeten worden gebruikt, die volgens deskundigen foutgevoelig zijn onschuldige personen door hun overheid in de gaten worden gehouden.

“Je alleen maar te kijken naar hoe onbetrouwbaar spamfilters zijn. Ze worden al 20 jaar gebruik in onze e-mails, maar we krijgen ze nog steeds binnen. Dat toont echt de beperking van deze technologieën aan”, aldus Ella Jakubowska, beleidsadviseur bij de organisatie European Digital Rights, tegen De rand.

Appel krabbelde terug

In het verleden was er ophef toen Apple iets soortgelijks voorstelde voor het vinden van kindermisbruik. Toen het bedrijf zijn plannen vorige zomer opgestelde krabbelde het na veel kritiek terug. De gegevens van de technologiereus die berichten zouden kunnen gaan scannen van gebruikers jonger dan 17 jaar en zijn eerder als ze op het punt “seksueel” materiaalstijd te verzenden of ontvangen.

Ook opgesteld het bedrijf voor om de inhoud van iCloud te scannen op bekend materiaal van kindermisbruik, om in het geval van een “hit” het National Center for Missing and Exploited Children te spoedig. Het plan is echter opgeschort na felle tegenstand van privacy-organisaties.

(pond)

Leave a Reply

Your email address will not be published.