nieuwe trainer, veel transfers en mogelijk nieuwe directeur voetbalzaken

Ajax staat aan de vooravond van één van de drukste zomers in de afgelopen jaren. De Amsterdamse club gaat niet alleen op zoek naar een nieuwe directeur voetbalzaken en een nieuwe trainer, maar ook op spelersgebied lijkt er veel te veranderen.

Sinds het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars bij Ajax hebben andere mensen binnen de club een andere rol gekregen. Zo heeft Gerry Hamstra, de technisch manager van Ajax, meer verantwoordelijkheden gekregen op spelersgebied. Hij wordt bijgestaan ​​door Klaas-Jan Huntelaar, onlangs door Ajax toegevoegd aan de technische afdeling van de club.

Algemeen directeur Ed van der Sar bemoeit zich ook met de voetbalzaken van de club, terwijl Adrie Koster – technisch adviseur van de RvC – zich ook zal mengen als het gaat om spelerszaken en de zoektocht naar een nieuwe trainer. Ajax liet recent weten dat het in de komende zomer een nieuwe vaste voetbaldirecteur wil aanstellen. Deze persoon zal van buitenaf moeten komen, al is het niet compleet uitgesloten dat Ajax – mocht men tevreden zijn over het werk van Hamstra en Huntelaar – verder gaat op de huidige weg.

Wie wordt de nieuwe trainer van Ajax?

Het zijn zorgen voor later, want voor nu is de zoektocht naar een nieuwe trainer misschien het meest belangrijk. Hamstra, Huntelaar, Van der Sar en Koster zullen voor het grootste deel verantwoordelijk zijn in het vinden van een nieuwe oefenmeester. De kans dat Erik ten Hag vertrekt is immers groot (inmiddels bevestigd) en snel zal Ajax baat hebben bij het vinden van een nieuwe trainer.

Vele namen worden al genoemd, waarbij op dit moment Alfred Schreuder – afgaande op de geluiden uit andere media – ook de grootste kanshebber. Schreuder, nu trainer van Club Brugge, was eerder assistent-trainer bij Ajax. In dat seizoen (2018/19) bereikte hij met Ajax de halve finale van de Champions League. Wel zal Ajax een afkoopsom moeten betalen aan Club Brugge en is de vraag van Schreuder op dit moment openstaat voor een terugkeer in de Johan Cruijff ArenA.

Naast de zoektocht naar een nieuwe trainer en een nieuwe directeur voetbalzaken wacht Ajax ook op spelersgebied een mogelijke knotsgekke zomer. In jaren waarschuwde mannen in het voorjaar voor een leegloop bij Ajax, maar steeds verdwenen grotendeels uit. In de aankomende maanden zou die leegloop er wel kunnen komen. Meerdere spelers lopen uit een contract en altijd, er aan gekozen basis zal worden getrokken. Bovendien is het niet uit te sluiten dat sommige bankzitters ook azen op een transfer.

Welke spelers vertrekken sowieso bij Ajax?

Bij Ajax zes spelers over een aflopend contract. Het gaat hier om André Onana, Maarten Stekelenburg, Przemyslaw Tyton, Noussair Mazraoui, Zakaria Labyad en Danilo Pereira. Zeker is dat Onana, Mazraoui, Labyad en Danilo Ajax gaan vertrekken. Onana vertrekt na dit seizoen zo goed als zeker naar het Italiaanse Internazionale, tijdens Mazraoui aan de slag gaat bij Bayern München. Labyad en Danilo vertrekken ook, al is over hun nabije toekomst nog niets bekend.

Stekelenburg beschikt over een aflopend contract, maar Ajax liet onlangs weten dat het nog in gesprek gaat met de goalie. Het is dan ook goed mogelijk dat Ajax het contract van Stekelenburg met één seizoenverlengt. Wat betreft Tyton, die voor een halfjaar tekende, lijkt een periode bij Ajax beperkt te blijven tot een halfjaar.

Brian Brobbey vertrekt na dit seizoen in principe terug naar zijn officiële werkgever RB Leipzig. Ajax en Brobbey zelf hebben geen geheim van langer met elkaar door te willen en dus zal de Amsterdamse club in de mogelijke zomer zeker een poging om nog een seizoen van de Duitsers te huren.

Bovendien beginnen er nog spelers van wie het contract langer doorloopt dan aankomende zomer. Zo staat Ryan Gravenberch op de drempel van een transfer naar Bayern München. Volgens de laatste berichten zou Gravenberch al persoonlijk akkoord zijn met de Duitse topclub en om die reden is het wachten op een akkoord tussen Ajax en Bayern. Mocht dat er niet, bestaat de kans dat Gravenberch nog een seizoen bij Ajax blijft, later Ajax in de zomer van 2023 transfervrij zou verlaten. Iets wat de Amsterdamse club liever zal voorkomen.

Ook Nicolás Tagliafico stevent af op een vertrek bij Ajax. De Argentijnse linksback, die dit seizoen bankzitter is, kon in de afgelopen transferperiode in januari al naar FC Barcelona. Ajax anti-eerste een vertrek van Tagliafico tegen, maar in de aankomende zomer lijkt hij te vertrekken voor zijn aankoopbedrag. Ajax nam Tagliafico in de winter van 2018 voor vier miljoen euro over van Independiente.

Welke spelers vertrekken mogelijk bij Ajax?

Bij Ajax beginnen in de zomer echter het vertrek van belangrijke spelers. Enkele spelers van de Amsterdamse club hebben dit seizoen, zeker in de Champions League, een goede introductie. Om die reden zal aan sommige spelers flink worden getrokken.

Wat te denken van het centrale duo Jurriën Timber en Lisandro Martínez. Eerst genoemd heeft nog over een contract tot medio 2024 en mogelijk volgt er nog een contractverlenging. wordt Timber ook gelinkt aan Manchester United. Als we de Engelse media moeten geloven, zou Ten Hag de verdediger graag willen nemen naar Old Trafford. Omtrent Martínez lijkt momenteel niets concreets te spelen, al wordt hij goed geregeld gelinkt aan FC Barcelona. De Argentijn liet zich dit seizoen in positieve zin zien in de Champions League en in het shirt van het nationale elftal van Argentinië. Martínez verlengde eerder dit seizoen zijn contract tot medio 2025 en zullen buitenlandse clubs diep in de buidel moeten proeven willen zij hem overnemen van Ajax.

Ook Edson Álvarez, Antony en Sébastien Haller zullen goed in de markt liggen. Álvarez was vorig jaar al dichtbij een transfer naar Stade Rennes, maar koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij Ajax en verlengde zijn contract medio 2025. Antony op zijn beurt wordt gelinkt aan meerdere buitenlandse topclubs. Zo werden Bayern München, Manchester United, FC Barcelona, ​​Paris Saint-Germain en Juventus al genoemd. De Braziliaan is gewild en het wordt dan ook afwachten van Ajax hem binnenboord kan houden. Wat in het voordeel van Ajax spreekt, is Antony in Amsterdamse dienst zeker in de Braziliaanse WK-selectie.

Haller zal ook goed opstaan ​​bij de buitenlandse topclubs. De Frans-Ivoriaanse spits was dit seizoen al goed voor 33 doelpunten, waarvan 11 in de Champions League. Haller al eens gelinkt aan Internazionale en Borussia Dortmund en mogelijk zal er in de aankomende zomer worden voor Haller worden aangeklopt.

De kans bestaat ook dat enkele bankzitters vertrekken bij Ajax. Zo Sean Klaiber vorig jaar stond al te verlaten op het punt om een ​​zware knieblessure te veroorzaken in het eten. De vraag: waar kiest hij in de zomer voor? En ook Perr Schuurs, die nog tot medio 2025 onder contract staat bij Ajax, zal nadenken over zijn toekomst. De verdediger zit op de bank en in een interview met De Limburger gaf hij al aan dat hij meer aan spelen wil toekomen op zijn leeftijd. Gaat hij opnieuw de strijd aan of kiest hij voor speeltijd oudsten?

Ajax moet zelf ook de markt op

Vanwege de vele vertrekkende spelers – want dat er veel spelers vertrekken is inmiddels een zekerheid – zal Ajax ook zelf de markt op moeten. De club moet vervangers halen voor spelers die vertrekken, al kan Ajax dit ook opvangen door aanstormende talenten door te schuiven. Zo hikt Kenneth Taylor tegen een basisplaats aan, terwijl Youri Regeer en Youri Baas kansen ruikende nu Mazraoui en Tagliafico vertrekken.

De technische leiding bij Ajax zal enkele basisspelers van spelers die dicht tegen de basis aanzitten vervangen. Gemakkelijk wordt het om van hetzelfde niveau te vinden, al zal een speler niet spelers zijn voor veel spelers gewonnen in de Champions League.

De moeilijkheidsgraad zit hem misschien nog wel meer in het vinden van vervangers van vertrekkende wisselspelers. Simpel gezegd: je moet spelers halen van een bepaald niveau, waarbij ook duidelijk gemaakt moet worden dat zij in principe geen basisspeler zullen zijn. Dat een brede selectie nodig is, is ook dit seizoen bij Ajax weer gebleken. Vroeg van laat ontstaan ​​er blessures van zijn spelers geschorst en op dat moment moeten wisselspelers er klaar voor zijn. Voor Ajax is het zaak om het verschil in niveau tussen basisspelers en wisselspelers zo minimaal mogelijk te houden.

Een drukke zomer voor Ajax wordt het

Concluderend kan worden gesteld dat Ajax hoe dan ook een speler van zes uit de huidige selectie zal worden kwijtraken na dit seizoen. De Amsterdamse club wil een transfersom voor Graven voor een hoge transfersom ontvangen, nog een speler voor een hoge transfersom. Immers, Ajax heeft – gezien de jaarcijfers van het seizoen 2020/21 en de halfjaarcijfers van het seizoen 2021/22 – er baat bij om flink winst te boeken op de transfermarkt.

Naast zullen de huidige politieke beleidsbepalers zich moeten roeren op de transfermarkt als het gaat om inkomende spelers en moet een nieuwe trainer binnengehaald worden. Tot die tijd is het zaak dat Ajax straks kampioen wordt en zeker is van een plek in de groepsfase van de Champions League in het volgende seizoen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.