Oekraïne wint ESF met 400 punten van publiek | TV

Waar het land bij de uitreiking van de jury verrassend weinig punten binnenharkte, behaalde het met de televoting in één klap maar liefst vierhonderd punten binnen, resulteert het Engeland nog niet met de tweede plek moest doen. S10 eindigde op een elfde plek.

De Oekraïense groep Kalush Orchestra is dankbaar voor alle steun van het publiek. Dat zei frontman Oleh Psiuk op het podium op de winst van het 66e Eurovisie Songfestival. „Dit is voor alle Oekraïners.” Het land kreeg in totaal 631 punten. Wedkantoren al voorspeld dat Oekraïne vanwege de oorlog veel stemmen zou krijgen van het publiek. Nadat alle optreden zaterdag waren geweest, werd de winkans op 62 procent.

‘Laura Pausini ziek’

Al een tijdje was presentatrice Laura Pausini niet in beeld. Tijdens de puntenuitreiking werd gezegd dat zij ziek was geworden en naar huis zou zijn gegaan. Ze zou volgens insiders tijdens de repetities al niet helemaal fit zijn geweest en bij de doorloop van tweeënhalf uur afwezig zijn geweest om roest te nemen. Toch halverwege de puntentelling weer in de uitzending, zonder verdere toelichting.

Oroep tot vrede

Het IJslandse trio Systur heeft optreden in de finale van het Eurovisie Songfestival een statement gemaakt door om vrede te vragen in Oekraïne. „Vrede voor Oekraïne”, riepen de drie zussen helemaal klaar waren. Het was niet het eerste statement over de oorlog in Oekraïne. Eerder liet de Duitse zanger Malik Harris een Oekraïense vlag op zijn gitaar zien waar het woord ‘vrede’ doorheen stond. Oekraïne zelf vroeg het publiek en de kijker om het land te steunen. „Ik vraag jullie allemaal: help Oekraïne alsjeblieft, help Marioepol, help Azovstal!” riep frontman Oleh Psiuk helemaal hij met het lied Stefania had besproken.

BBC geeft S10 ‘tien op tien’

Wat het Britse Songfestival-team van de BBC betreft, krijgt onze Nederlandse inzending S10 een 10. Dat tweeten op zaterdagavond kort na het optreden van de zangeres, die in het Nederlands haar lied De Diepte zon. Veel volgers van het account zijn het daaruit eens en spreken hun waardering uit voor de ‘prachtige performance’ en de ‘simpele perfectie’. Eerder zei hun commentator Graham Norton al over het nummer: „Prachtig nummer. Het is bijna bijna ik Nederlands spreek. Het is heel stil, heel lichaam en prachtig vertolkt door deze jonge vrouw.” Ook na afloop was Norton enthousiast. „Goed gedaan, S10. Het publiek vond het ook erg goed.”

‘Oekraïne gaat winnen’

Oekraïne gaat volgens de bookmakers van het Eurovisie Songfestival winnen. Vlak voor de finale in Turijn begon Kalush Orchestra een historische hoge winkans van liefst 59 procent. De wedkantoren gaan ervan uit dat Oekraïne vanwege de oorlog veel sympathie stemmen zal uit Europa en Australië en de rest geen enkele rol zal spelen. Zweden staat op een winkans van 11 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 10 procent. S10 staat met De Diepte op een tiende plaats. Niet eerder kwam het voor dat de wedkantoren zo zeker van hun zaak waren.

Prijs

Zweden heeft een van de drie Marcel Bezençon Awards, die traditiegetrouw vlak voor de finale van het Eurovisie Songfestival worden uitgereikt, gewonnen. Zangeres Cornelia Jakobs en haar schrijvers David Zandén en Isa Molin kregen de Composer Award voor best gecomponeerde songfestivalliedje van dit jaar. De andere twee awards, de prijs voor beste artistieke prestaties en de persprijs, begonnen naar begonnen en het Verenigd Koninkrijk

Tweet S10

S10 heeft precies een jaar hieronder ze via Twitter gemaakt heeft dat ze naar het songfestival wilde, een variatie op de bewuste tweet geplaatst. „Schatjes, hoe gaan we ervoor zorgen dat ik vanavond #Eurovisie winnen??? xx”, schreef de zangeres een klein uur voor de finale in Turijn begon. De basis voor S10’s songfestivaldeelname werd vorig jaar op 21 mei, de dag van de finale in Rotterdam, gelegd. „Schatjes, hoe gaan we ervoor zorgen dat ik volgend jaar mee mag doen aan Eurovisie???” vroeg de 21-jarige zangeres zich destijds af op Twitter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.