Oldani troeft Leemreize en Rota af en wint in Genua, Kelderman niet bezig met klassement | Giro

Stefano Oldani heeft de twaalfde etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Gijs Leemreize, Lorenzo Rota en Oldani gericht op het ontwikkelen van een eerste stap, waarin de kracht van de vroege vlucht waren. Oldani maakte zijn favorietenrol als sprinter waar en beschermde de twee medevluchters achter zich. Het is de eerste keer dat de Italiaan een koers wint als profrenner.


Het was vanaf het begin duidelijk dat veel renners hun zinnen hadden gezet op een plekje in de kopgroep. Het regende aanvallen, maar het realistisch lang voor er daadwerkelijk een vlucht gevormd werd. Toen dit toch gelukt was, bleek dat Nederland ruim vertegenwoordigd was. Van der Poel, Mollema, Kelderman, Leemreize, Riesebeek en Eenkhoorn compleet allemaal deel uit van een kopgroep van ruim 20 renners.

Deze kopgroep mocht van het peloton zijn gang gaan en al snel een gat van meer dan vijf minuten. Lang bleven de vluchters bij elkaar, maar op de op één na laatste klim en Leemreize op.Het trio wist een gat te slaan van een minuut, omdat de groep erachter stilviel. Op de laatste klim van de dag ontstaan ​​er een groep van vier sterke klimmers die de achtervolging begonnen. Dit waren Kelderman, Mollema, Hamilton en Buitrago. Van der Poel kon het tempo van deze groep niet volgen.

De groep van vier kon het tempo van de drie koplopers echter ook niet bijbenen. Leemreize, Oldani en Rota wist het gat zelfs groter te maken en dus werd duidelijk dat de winnaar van de etappe uit deze groep zou komen. uiteindelijk was Oldani de snelste in de sprint. Leemreize proberen het nog met een uitval, maar de Nederlander sloeg geen groot gat.

Voor Wilco Kelderman was het desondanks een geslaagde etappe. De Nederlander van Bora-Hansgrohe heeft een flink deel van zijn achterstand op de klassementsmannen gemaakt. Het peloton was door de vroege vlucht op meer dan acht minuten gereden.


Oldani vindt rol ploegmaat Van der Poel cruciale

Oldani was op papier de snelste van de drie koplopers, maar zelf geeft hij aan dat het verre van een gelopen koers was: „Het was zeker niet makkelijk. Ik wist dat mijn vriend Rota ook snel was en het was duidelijk dat de andere jongen (Gijs Leemreize) wilde anticiperen. Het was moeilijk te beheren, maar uiteindelijk heb ik het gedaan.”Alpecin-Fenix ​​zat, in het verleden tot eerdere etappes, met veel man voorin vandaag. „De aanwezigheid van Van der Poel in de kopgroep was cruciaal. We wisten dat, als we met meer dan één persoon in de ontsnapping zouden zitten, iedereen naar Mathieu zou gaan kijken. Dat biedt kansen voor de andere renner, dus we hebben vandaag goed gedaan. We waren het enige team met drie man in de kopgroep”, aldus de dagwinnaar.

REUTERS

© REUTERS

Leemreize wint niet, maar vond het een mooie dag

Gijs Leemreize werd derde vandaag en had daar al rekening mee gehouden tijdens de koers: „Het was en mooie dag, maar ik wist dat het met mijn sprint lastig zou worden om deze twee naar de finish te rijden. Het was gewoon ronddraaien tot de finish en derde was het hoogste haalbare. Ik kon niet echt pokeren.”

Aan het einde waagde Leemreize nog een poging. „Ik heb het wel twee keer gebruik, maar goed… Gewoon op gevoel gaan en hopen dat ze naar elkaar kijken, maar dat deden ze niet. Ik dacht wel: op 1 kilometer gaan, als ze dan twijfelen, ben je weg. Maar het zat er niet in. Het is een mooie Giro tot nu toe”, aldus de Nederlander van Jumbo-Visma.

Wilco Kelderman

Kelderman hoopte ook op dagsucces. Dat een zege uitbleef, had er volgens de Nederlandse wielrenner onder meer mee te maken dat de kopgroep uit te veel renners bestond. ,,We waren met te veel renners voorop. Alpecin-Fenix ​​en Intermarché-Wanty speelden het uitstekend in de kopgroep”, aldus Kelderman. ,,Ik wilde wachten tot de laatste lange klim en alles uit de kast halen. Dat deed ik en het om weg te rijden, maar die drie jongens waren al te ver weg en we kwamen er jammer genoeg niet meer bij.”

Kelderman steeg in het klassement tien plaatsen en is nu dertiende, op 2.51 minuten van de Spaanse leider Juan Pedro López. ,,Ik ben niet bezig met dat klassement”, vertelde Kelderman aan Eurosport. , minuten is niet veel tijd en drie minuten ben ik ben ook gewoon niet goed genoeg om mee te doen met de beste klimmers. Met Jai Hindley en Emanuel Buchmann hebben we nog geen twee hele sterke renners in de top tien. Ik ben blij met hoe het vandaag liep. Dat geeft vertrouwen en hopelijk kan ik hier een etappe winnen. Verder wil ik mijn ploeggenoten bijstaan ​​voor het klassement.”

Bekijk hier alle klassementen:


foto: Cor Vos

© foto: Cor Vos

Bekijk hier al onze video’s over wielrennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.