Onder de loep | Verstappen en Leclerc oog in oog met ontwikkelend Red Bull en Ferrari

Max Verstappen en Red Bull Racing lopen langzaamaan op Ferrari, na een pittige seizoensstart. Het gat naar de Italianen is niet significant, maar er wordt met man en gewerkt in de fabriek om het zo spoedig mogelijk te dichten. Wat staat ons in de aankomende race, de Grand Prix van Spanje, te wachten, en kan Red Bull haar prestatievoorsprong behouden in een weekend dat bol staat van de nieuwe technische snufjes? F1Maximaal.nl belicht deze verhaallijn, en nog veel meer, in de onder de loep van deze week.

1. Upgrades, upgrades, upgrades

In 2022 was dit ook het geval, met enkele teams die in Imola al wijzigingen doorgevoerd hebben, maar diverse teams hebben gekozen om nog te wachten, zoals Ferrari. De Italiaanse renstal bevindt zich onder de teams die porpoising nog niet helemaal begrijpen, en willen doorbouwen op de huidige bolide voordat ze significante wijzigingen doorvoeren. Na vijf Grands Prix komen die wijzigingen, en wel in Spanje.

Charles Leclerc en Carlos Sainz zijn echter niet de enige heren die nieuw materiaal tot hun beschikking krijgen. Diverse teams zijn met veel interessant gevolg van het feit dat er 2022-bolides beschikbaar zijn na de wintertests, die verreden zijn in Barcelona. Er kan dus worden ingeschat worden in effecten de effecten teweegbrengen. Des te meer reden om juist op Circuit de Barcelona-Catalunya de zaak eens goed te herzien.

Naast Ferrari komt ook titelconcurrent Red Bull Racing met wijzigingen op de proppen, zoals ze tot op heden komen elk weekend al gedaan hebben. Maar ook op het middenveld zien we tekens van ontwikkeling. Zo lijkt Aston Martin met een nieuwe sidepod te convergeren richting het model van Red Bull, geopende Alfa Romeo en Mercedes met een nieuwe vloer zijn gekomen. Vanuit een technisch perspectief wordt het dus een zeer boeiend weekeinde.

2. Verstappens momentum

Max Verstappen gaat de aankomende Grand Prix toch goed in als lichte favoriet. Ja, door de ontwikkelingsslagen van de diverse deelnemers is het nog niet duidelijk hoe de hazen lopen te Barcelona, ​​maar dat de Nederlander kanshebber is voor de zege, zoveel is duidelijk. De primaire reden hiervoor is dat Red Bull zich op ontwikkelingsgebied heeft laten zien in de afgelopen wedstrijden, updates daadwerkelijk en daarmee aan snelheid gewonnen.

Daar gaan ze in Barcelona dus vrolijk mee door niet te gebeuren gedurende het aankomende weekend. Miami ging naar Verstappen, Imola ook. Kijken we puur naar de vorm van de afgelopen twee Grands Prix dan begint het er dus op te lijken dat ook aankomend weekend de overwinning naar de regerend wereldkampioen.

Onder de loep |  Verstappen en Leclerc oog in oog met ontwikkelend Red Bull en Ferrari
Max Verstappen gaat als dé man naar Spanje met twee zeges op rij in de afgelopen races.

3. Thuishelden Sainz en Alonso

Twee specifieke coureurs worden dit weekend in het zonnetje gezet: Sainz en Fernando Alonso. Deze heren rijden immers een thuisrace in Spanje. Alonso vindt het niet enorm spannend, vermeld hij eerder, omdat het beslist niet de eerste keer is dat hij op eigen grond racet. Toch moet hij zeker behalen, want met twee WK-punten heeft hij zeker de resultaten behaald die van hem verwacht worden. Er moet een begin worden gemaakt dat de Asturi veel pech heeft gehad.

landgenoot, Sainz, zal een tijdje thuis in Madrid hebben doorgebracht, om vervolgens op zijn dooie gemakje richting Barcelona af te reizen. Hoewel Sainz dit jaar nog geen zei heeft weten te boeken, en tevens op de eerste zege van zijn carrière wacht, betekent dat niet dat het er dit weekend niet van gaat komen. Met de F1-75 heeft hij een auto in handen met er op zijn minst een podium te vallen, dus dat is precies wat hij zal willen. Toen hij recentelijk werd voetbal met de achterstand naar teamgenoot Leclerc, wees hij op de halve finale van de Champions League die zijn favoriete team, Real Madrid, in allerlaatste minuten nog wist te winnen van Manchester City. Als dat ook de strategie van de coureur is, zal hij daar kunnen beginnen.

4. Russells ‘winreeks’

Geloof het of niet, George Russell staat met de Mercedes W13 nog vierde in het kampioenschap. Wegens diverse DNFs van Sainz, en een uiterst consistente finishreeks van de jonge Brit, staat hij nog steeds zes punten voor op de Ferrari-coureur. Dat dit niet lang meer vol te houden valt voor de Mercedes-jongeling, dat staat vast. Desalniettemin is duidelijk te constateren dat Russell een zeer hoog niveausstart achter de rug heeft.

Hij is de enige coureur die alle Grands Prix van 2022 heeft uitgereden in de top vijf van de grid. Dat is vrij knap, al helemaal omdat Ferrari en Red Bull toch significant meer snelheid hebben dan de renstal uit Brackley. Het technische team van James Allison wil wijzigingen aan de vloer dit weekend doorwerken, maar aansluiten bij de andere twee topteams zullen ze nog niet. Des te knapper is het dat Russell, die geen moeite heeft met teamgenoot Lewis Hamilton, het team toch nog tot in de buurt houdt van de grote verlaten.

Onder de loep |  Verstappen en Leclerc oog in oog met ontwikkelend Red Bull en Ferrari
George Russell gooit al het hele seizoen hoge ogen in de tegenvallende Mercedes W13. Kan hij goede vorm vasthouden in Barcelona?

5. Circuit de Barcelona-Catalunya een schitterende krachtmeting

Circuit de Barcelona-Catalunya omvat jaarlijks een mooie krachtmeting. De baan nabij Montmélo heeft namelijk van alles wat, en biedt betrekking hebbende met betrekking tot de eigenschappen van de diverse teams. Denk maar eens aan de eerste sector, die vol zit met snelle bochten, van de laatste sector, met een chicane die snelle bocht is, dat de prestaties in die sector vaak al wat zeggen over de vorm in Monaco.

Met andere woorden: het team dat allround het beste materiaal op het asfalt zet, heeft hier gewoon het voordeel. Dat houdt in dat we er dit weekend eigenlijk ook min of meer achter gaan komen welke van de twee topteams, Red Bull of Ferrari, eigenlijk momenteel de dominante kracht is. Wegens het hevige ontwikkelen dat de rest van het jaar nog plaats gaat vinden zal de uitslag van Barcelona niet alleszeggend zijn voor heel 2022, maar wel zullen we een stukje wijzer worden over wat momenteel de status is.

Deur: Christian Moerman | Twitter: @ChristianMoerm1

Leave a Reply

Your email address will not be published.