Ondernemer en muziekliefhebber Raf (50) lanceert nieuwe nationale zenderoze: “Geen eindeloos gewauwel maar enkel goede muziek” | Beveren

BeverenOp van de laatst beschikbare frequenties van DAB+ kan men luisteren naar de nieuwe nationale zender Crooze. Het is een ‘music only’ radiostation zonder presentatoren. Initiatiefnemer Raf Geudens is een succesvolle Bevers ondernemer die zijn spaarcenten investeerde in het project. “Binnen twee jaar willen we een even groot marktaandeel hebben als Klara”, klinkt het ambitieus.

Crooze is eigenlijk niet echt een nieuwe zender, maar wordt nu voor het eerst wel nationaal en gepbevorderd. “Het radiostation startte in 2003 op in Antwerpen op FM en was een onmiddellijke een hype”, vertelt Raf. “Ook ik ben fan van het eerste uur. Daar hadden we de eigenzinnige muziekkeuze mee te maken. Op CROOZE hoor je een mix van zeer toegankelijke funky jazz, soul, R&B, latin, chillout en club lounge muziek. Naast Antwerpen was Croze ook een tijdje in Gent en Brussel te ontvangen op FM en daar kwamen vele positieve reacties vandaan. De laatste jaren was de zender enkel nog digitaal te luisteren via de website. Toen ik te weten kwam dat stichter Frank Leysen er eigenlijk mee wilde stoppen, heb ik geen moment getwijfeld.”

Digitaal

Raf neemt niet alleen de zender over, maar wil het station ook een nationale en internationale toekomst geven. “We hebben één van de laatst beschikbare frequenties van DAB+ te pakken gekregen. Dat is de toekomst voor het luisteren naar radio, zowel thuis als in de auto. De overvolle FM-band zal binnen enkele jaren verdwijnen. We zijn bezig ook om een ​​kanaal te machtigen bij Telenet en Proximus zodat mannen via digitale televisie kunnen luisteren.”

Uniek muzikaal concept

Raf heeft wel een verleden als radiomaker, maar is vandaag vooral een succesvolle ondernemer. Met Aquaconcept is zijn bedrijf uitgegroeid tot de grootste speler op de Belgische markt voor douches op maat. “Moeilijk gerealiseerd”, lacht hij. “Ik investeer in dit project mijn eigen spaargeld. Dit doe ik als muziekliefhebber, maar verwacht ik ook als ondernemer in het potentieel van de zender. Het muzikaal concept is bijzonder omdat het zo toegankelijk is voor iedereen. Het is geknipte muziek om naar te luisteren als achtergrond in de horeca, in een winkel, thuis of tijdens het werk.”

Afspeellijsten dagelijks gemaakt

Croze wordt nu volledig ‘in the cloud’ gemaakt. “Het is een ‘music only’ radio, wat wil zeggen dat er niet eindeloos op gewauweld wordt op de radio”, legt Raf uit. “Maar we zijn ook geen jukeboxradio; de afspeellijsten worden gemaakt door mensen van vlees en elke verwachte en niet door één of ander computeralgoritme. Dat is meteen ook het grote verschil met streamingdiensten à la Spotify en Apple Music. We spelen muziek die je niet snel via de mainstream radiozenders te horen krijgt. Dat kan perfect een nummer zijn van The Rolling Stones, maar dan bijvoorbeeld wel in een funky jasje gestoken.”

Marktaandeel

Koken kost geld. “Dus er zal onvermijdelijk, al is het zeer beperkt, publiciteit op Crouze moeten komen”, geeft Raf toe. “Ik heb er echter het vertrouwen in dat de slanke ontwikkelaars ons snel gaan vinden. In het verleden is een database met meer dan 100.000 e-mailadressen. Dat zegt toch iets over de gunst. We zijn dan ook ambitieus en hopen binnen twee jaar een groot marktaandeel te hebben als Klara.”

Cooze kan je ontvangen op DAB+ (kanaal 5A/5D) of is te ontvangen via de webstream (crooze.eu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.