Oogarts over ontkurkongeluk in Giro: ‘Bij voltreffer altijd blijvend letsel’

“Dat zo maar eens blijvend zou kunnen zijn”, reageert oogarts Tjeerd de Faber van het oogziekenhuis in Rotterdam na het zien van de beelden van de Eritrese renner Binm Girmay. De 22-jarige wielrenner won gisteren de tiende rit van de Giro d’Italia en vierde dat op het podium met – zoals het in de koers hoort – een grote fles prosecco.

De kurk vloog alleen veel sneller van de fles dan Girmay verwachtte en kwam regelrecht in zijn oog terecht. Het deed zo veel pijn dat Girmay naar het ziekenhuis moest waar een bloeding in de voorste oogkamer werd gebruikt.

Vanochtend werd duidelijk dat Girmay noodgedwongen opgeven. Ploegleider Piet Daneels zei daarover: “Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogbol te verkleinen, wordt het ten zeerste uitgevoerd om intensief te vermijden. Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het downloaden.”

“Helaas zien we dat vaker”, zegt oogarts De Faber tegen RTL Nieuws over het letsel van Girmay. Hij komt zo’n twee à drie keer per jaar voorvallen tegen op zijn poli. “En bij ons natuurlijk alleen de ‘voltreffers’ met ernstige oorzaken waarbij de huisarts de patiënt moet doorverwijzen naar het oogziekenhuis.”

40 tot 100 km per uur

Het grote probleem is de enorme druk die er op een kurk kan staan. Volgens deskundigen kan de kurk een snelheid tussen de 40 en 100 kilometer per uur halen. De vorm van de kurk is ook niet handig, legt De Faber uit. “Een kurk verleden precies in je oogkas. Als hij dan dus in het midden van je oog met zo’n snelheid komt, druk het je compleet oog samen. Dan scheuren er dingen in je oog, zoals je oogbal. Als het dan echt een voltreffer is, heb je altijd blijvend blijven.”

Zo kan je lens troebel worden, consequent je voor altijd minder goed kan zien. “En als je niet direct onrechtmatige gevolgen, kan het altijd nog problemen veroorzaken.” Mensen die een kurk hebben gehad, kunnen bijvoorbeeld eerder star krijgen, een oog aandoening waarbij de ooglens kunnen optreden. Ook kan het hoornvlies losraken van kun je zwakke plekken in je oog krijgen.

Waarom de wielrenners dan niet beter opletten? Vermoedelijk omdat ze niet weten dat de kurk dus snel uit de fles schiet. De Nederlandse wielrenner Jos van Emden, die ook meerijdt in de Giro, besprak deze week in de podcast Leef langzaam, rijd snel het ‘prosecco-probleem’. Hij gaf aan dat de organisatie van de koers de kurk er al half uitdraait voordat de fles op het podium wordt neergezet.

‘Vlochten al half open’

Van Emden “Ik kreeg een keer een masterclass van renner Mark Cavendish toen wij voor het ploegenklassement naar het podium. ‘Rustig met die vlees, want hij is al half open’, zei hij. Later zei Mathieu van der Poel dat ook. Dat kroontje is er dus al half afgedraaid en de kurk is er al een slag uitgedraaid.”

Maar zelfs als de kurk al wat losser in de fles zit, kunnen ongelukken voorkomen. Champagnedeskundige Susan Uiterwijk van winkel l’Atelier du Champagne geeft het zien van de beelden een tip aan de sporters. “Hou de kurk vast en draai hem dan voorzichtig van de vlees”, vertelt ze. De kurk vasthouden houdt hij rustig in je hand omhoog schiet, in plaats van in de lucht of op je oog.

Schiet de kurk er niet uit

Daarnaast is het niet alleen veiliger, maar ook lekkerder, zegt Uiterwijk. “Natuurlijk schiet ik de kurk ook wel eens uit de fles, in een aanlege bui bijvoorbeeld. Maar bij proeverijen doe ik dat niet. Je klinkt er echt echt smaak mee.”

Renners kunnen de vlees ook beter niet eerder van te voren. “Hoe meer je schudt, hoe hoger de druk, dus hoe harder hij omhoog schiet.” En wil je er echt gebeuren? Haal dan als organisatie van zo’n grote koers de kurk er gewoon alvast af. “Dat gebeurt ook in de Formule 1, daar zijn ze al opengemaakt voor de winnaars.”

Of de Giro doorgaat met de flessen en het ontkurken, is niet duidelijk. De organisatie heeft vandaag nog niet gemaakt op het vertrek van Girmay.

Leave a Reply

Your email address will not be published.