Ook adverteerders maken bezwaar tegen fusieplannen van RTL en Talpa | NU

Na DPG Media tekent ook de bond van adverteerders (bvA) bezwaar tegen de fusieplannen van RTL Nederland en Talpa Network bij concurrentiewaakhond ACM. Dat zegt directeur Henriette van Swinderen tegen NU.nl. De bond vreest een verschraling van het tv-aanbod en duurdere reclamespotjes.

“Tv is nog altijd het effectieve kanaal als je grote groepen tegelijk wil bereiken. Als er twee commerciële partijen samengaan, dan wordt die keuze waarschijnlijk minder en is het makkelijk om die doelgroepen te bereiken. Dat is onze eerste zorg”, legt bvA -directeur Henriette van Swinderen uit.

Naast de fusie voor inkomsten die ze meer moeten gaan betalen om hun reclamespotjes op tv te krijgen. “In het verleden hebben we dat effect ook gezien bij andere zaken en overnames. Je weet geen geleerde te zijn om te weten dat dit gaat gebeuren.”

Er zijn alternatieven als digitaal, print, buitenreclame en radio waar adverteerders met hun reclames kunnen, maar volgens Van Swinderen kunnen die niet tippen aan tv.

Dat blijkt ook uit cijfers van dit jaar. Adverteerders staan ​​in de rij voor tv en de reclameblokken zijn uitverkocht. De prijzen die bedrijven voor hun spotjes betalen, zijn ontstaan ​​al omhooggegaan.

Meer geld voor kwaliteit van programma’s

Er zou volgens de bvA ook een voordeel aan de fusie kunnen zitten: er komt meer geld beschikbaar voor RTL en Talpa om te overwegen in bijvoorbeeld kwaliteit van de programma’s. Dat kan ook interessant zijn voor bedrijven die daaromheen willen adverteren. “Toch zien we dat het in het verleden ook niet gebeurd is. Wij hebben twijfels of er wel toekomstige gaat worden en het geld niet terugvloeit naar de aandeelhouders.”

Van Swinderen geeft wel aan dat haar adverteerdersbond daarover heeft gesproken met zowel RTL als Talpa.

Ook de keuzemogelijkheid voor de kijker ziet de bvA-directeur minder worden. “RTL en Talpa hebben nu samen negen televisiezenders en de kans is groot dat dit er na de fusie minder worden omdat er veel overlap is.”

Adverteerders belangrijk voor RTL en Talpa

De bvA communicatie 132 adverterende Nederlandse bedrijven – ze zich onder marketing en deze bedrijven. Onder de 132 bedrijven bedrijven zich de 25 grootste adverteerders van Nederland, zoals Unilever en de Rijksoverheid.

Televisie bleek voor al deze adverteerders nog altijd een belangrijk medium om zichtbaar te zijn voor het publiek. In 2021 besteedden de adverteerders samen ruim 900 miljoen euro op televisiezenders. Voor RTL Nederland en Talpa Network zijn advertenties dus altijd een zeer grote inkomstenbron.

Toen RTL en Talpa vorig jaar hun plannen maakte, liet de bvA meteen al weten deze “zeer kritisch” te plannen fusie. Vervolgens werd bij de ACM officieel bezwaar gemaakt.

De bvA heeft het bezwaar bij de ACM toegelicht en met rekenmodellen laten zien hoe dominant de positie van het fusiebedrijf zou worden. “Met cijfers is de ACM nu aan de slag om het beleid te bepalen. Ook zijn er individuele gesprekken met een aantal kandidaten. De ACM gaat grondig te werk in zijn informatievergaring.”

In januari werd de nader onderzoek naar de megafusie bekend, omdat er is ontdekt dat deze waakhond gevolgen heeft voor het medialandschap.

DPG Media eerder een klacht in tegen de fusie. Het Belgische moederbedrijf van onder meer de Volkskrant, AD en NU.nl vindt het een voor zijn radiozender Qmusic tegenover het grote aantal radiozenders dat Talpa Network in handen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.