Opinie | Piemels op tv, helaas niet meer dan een verkooptruc

Vroeger zag je ze vaak, plots zijn ze overal. Piemels op tv. Klein, groot, dik, dun, al dan niet voorzien van een flinke toef schaamhaar en rossen in volle glorie, zij het dan in slappe staat. Op Amerikaanse streamingdiensten is het tijdperk van de penis is aangebroken. Dat is een aanzienlijke bijstelling, maar helaas nog niet de langverwachte gelijkmaker tussen de seksen.

Tot eind jaren vijftig gold op het Nederlandse scherm een ​​ongeschreven mediacode resulteren onder druk van bovenaf werd afgezien van open taalgebruik, revolutionaire muziek en seksualiteit. Dat stukje bij beetje. In 1967 was de eerste volledig naakte vrouw te zien, Phil Bloom, die in het satirische Hoepla de natie choqueerde door in haar blootje de krant te lezen. Ze werden gevolgd door velen, waaronder de incidentele man. Functioneel en minder functioneel naakt, inclusief bengelende plassers, zou later zelfs bijna kenmerkend worden voor de Nederlandse film.

Relatief kus

Desalniettemin is op televisiescherm veilig bewaard. Dat komt vooral financiële regelgeving, waarvandaan wij immers veel populaire cultuur importeren. Federale wetgeving verbood en verbiedt het uitzenden van obscene, onfatsoenlijke en profane inhoud. De Federal Communications Commission (FCC) ziet toe op. Wat onzed inhoud precies is, wordt niet inhoud. Een rechter zei ooit ‘Ik weet het als ik het zie‘ en deze vuistregel staat nog altijd op de FCC-website.

Naast wetgeving hebben mediamakers ook te maken met Amerikaanse adverteerders. Die willen hun ketchup en kauwgum verkopen aan zoveel mogelijk mensen en dus niemand voor het hoofd stoten. Rond een serie met bloot zullen zij niet snel zendtijd kopen en daarom maken televisienetwerken als ABC, CBS en NBC brave series.

zoveel mogelijk seks

Voor abonnementsdiensten is dit anders, zij vallen buiten het FCC-bereik. Streamingservices als Netflix en Prime zijn niet afhankelijk van adverteerders. HBO staat zelfs bekend om wat wel ‘meest verwerpelijke programmering‘ wordt genoemd, serie met expres mogelijk gevloek, naakt en seks. Op deze manier onderscheiden zich van de dappere netwerken en spreekt de dienst een specifiek publiek aan. Gek genoeg wordt seks dan niet gezien als gratuit of plat, maar juist als grensverleggend en progressief.

Die naakt maakte dan wel een naakte naaktfoto. Game of Thrones bevat naar het slechts zeven piemels tegenover 134 borsten. Hoewel dus niet verboden, werd het mannelijk geslachtsorgaan gedacht nog te overdonderend ontwikkeld voor de stoere kijker. Daar is nu verandering in gekomen. Mede door de felle tussen de verschillende aanbieders lijkt ineens er niets meer zonder prominente penissen. Normale mensen, De witte lotus, Scènes uit een huwelijk, Seksuele voorlichting, de jongens, De wonderbaarlijke mevrouw Maisel, Seks/Leven – allemaal titels van de afgelopen jaren waarin piemels frontaal in beeld komen. In seizoen 2 bestelwagen Euforienu in Nederland te zien op HBO Max, zit een kleedkamerscène met meer dan dertig jongeheren, in de nieuwe serie Minx van dezelfde zender zit een montage van zoveel pielen dat ik gestopt ben met tellen.

Grote gelijkmaker

Dat is te zien als grote gelijkmaker. Heteromannen zijn niet de enige kijkers en andere ogen willen ook wat. Werd alleen voorheen het lichaam van de vrouw gebruikt om spullen aan de man te brengen, streamingdiensten nu de snikkel in om hun abonnementen te verkopen. Gelijke rechten, gelijke objectificatie.

Lees ook: De serie ‘Pam & Tommy’ is een wilde rit met een boodschap

Maar helaas werkt het niet zo. Betaalzenders gebruiken de penis wel om cool te doen, maar het effect van een slappe lul is anders dan dat van een parmantige tiet. Het is komisch en kolderiek, eerder aandoenlijk dan ultieme. neem Pam en Tommy (Disney+). ontstaan ​​zit een scene waarin Tommy Lee’s deksel tegen hem praat. Dat is niet te vergelijken met de hijgerige blik met de camera Pamela Andersons lichaam vat.

Ondanks de komische aandoenlijkheid blijft de piemel gemaakt met seks. De parade van penissen is immers bedoeld om te schokken, om verwerpelijk te zijn. is de explosie op televisie niets meer dan een verkooptruc, aangenaam voor de liefhebber maar zonder politieke politieke, emancipatoire waarde. Die is er pas als de fallus geen spektakel meer is, when piemels worden zowel gewoon als geil verbeeld. Mensen – en dus ook mannen – zijn nu bloot zonder kleren. Soms is dat prikkelend, en soms kijk je er niet van op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.