Paul de Leeuw over VI: ‘Ik wil er niets meer mee te maken hebben’ | TV

Het korte bestaan ​​van Vandaag Binnen bestaat uit twee hoofdstukken: vóór en na de kaars. En zoals dat begint in Nederland, is alles de storm gaan liggen, lijkt alles de storm en vergeten en niemand het meer over de anekdote van Johan Derksen, waarin hij – in een poging de ‘hypocrisie’ in het #metoo-debat aan te snijden – een halve geleden een bewusteloze vrouw gepenetreerd te hebben met een eeuw kaars. Uiteindelijk nuanceerde hij het verhaal, maar het leed was al geleden.

Nadat de rel was overgewaaid, keerden de mannen, zonder sponsors, weer terug aan tafel. En niet alleen de geldschieters waren verdwenen, ook een aantal tafelheren- en dames – zoals zij sinds De wereld draait door worden genoemd – wilden niet meer met het Talpa-programma worden geassocieerd. Waaronder Paul de Leeuw en auteur Roos Schlikker. De twee spreken elkaar in de podcast Dit komt nooit meer goed (what’s in a name?), waarin ze onder meer terugblikken op hun tijd vóór en na Vandaag Binnen.

Spannend

„We zijn samen gestopt met VI”, zegt De Leeuw. „Ik geloof dat ik in een moeras van ooit terechtkom, waarin ik woord meegetrokken. Wat ik niet wil. Uiteindelijk gebeurde dat met die (Steven, red.) Brunswijk. Dus ik was net op tijd weg. Maar toch was het spannend om daar te zijn, om dat mee te maken. Het was een enorm ander gebied, want ik vond het heel spannend om daar als homoseksueel – nou ja, ik kan ook wel van mij afbijten – tussen te zitten. Maar soms dacht ik: wat zeggen ze nou? Dan wilde ik dat tegenspreken, maar dat was niet de bedoeling. ‘Meningen zijn ontstaan.’”

(Tekst gaat verder onder de video.)

Toen na de bewuste uitzending Nederland op zijn kop stond, werd door alles en iedereen bekend het programma, en met naam Johan Derksen,. Zo was Cornald Maas er als de kippen bij om Schlikker met haar rug tegen de muur te zetten en haar te vragen of zij blijft aanschuiven bij VI. „Hallo Cornald. Heb van morgen vroeg opgezegd”, luidde haar reactie.

‘Zwarte kaart’

De Leeuw had het programma kort daarvoor geplaatst, al zit hij nog regelmatig voor de buis om af te stemmen op de show van SBS6. „Ik vermaak mij nog steeds met die jongens. Alleen, ik wil er niets meer mee te maken hebben. Ik wil me er niet van distantiëren. Ik vind het zo moeilijk, omdat ik het soms niet mee eens ben. Maar in het geval van Steven Brunswijk (die tijdens de kaarsuitzending aan tafel zat, red.) was het heel duidelijk: er werd een verhaal verteld – mensen in het publiek gedacht: wat gebeurt hier nu? – en pas later werd het een enorme rel. Een terechte rel, daarbij. Maar ja, dan zit die Brunswijk daar en die krijgt ook eigenlijk de zwarte piet toebedeeld – de ‘zwarte kaart’, laten we het zelfs zo zeggen, in zijn geval. En dan moet je ineens allemaal gaan verweren en excuus: wat verdomme? is er gebeurd?”

Ook Schlikker heeft zich in die tijd afgevraagd wat zij zou hebben gedaan als zij tijdens die bewuste uitzending aan tafel had gezeten. „Was ik opgestaan? Ik denk het niet. Misschien had ik gezegd: ‘Nóú, wat is dit voor een gek verhaal?’ Dan hoop je dat je dat zou hebben geroepen. Maar jézus… Dus daarom heb ik ook gedacht: ik voel me hier heel ongemakkelijk bij. Dat hoef ik niet te doen. Punt. (…) Ik ben er wel van geschrokken. Ik kreeg echt heel veel seksisme over mij heen. Vagina’s met kaarsen erin opgestuurd. En je wordt de hele tijd voor ‘hoer’ uitgemaakt. Ik moet zeggen: het kroop meer onder mijn huid dan ik had gewild.”

Overigens sprong Derksen afgelopen week nog voor De Leeuw in de bres, onder Angela de Jong in haar column had geschreven dat ‘de tv-carrière van Paul zoals we hem kennen nu echt klaar is’. „Ik vind wel dat die man enig krediet verdient, want hij heeft in het verleden ook heel mooie tv gemaakt. Dan kun je ook wel eens een misstap hebben. Wij doen ons hele leven al hetzelfde, maar die man doet totaal verschillende dingen”, aldus Derksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.