Personeel in zorg, horeca en retail denkt aan opstappen: ‘Alleen meer salaris geven is niet genoeg’ | Werk

onderzoekAvonddiensten, nachtdiensten of plotseling ‘s middags invallen. In de zorg of in de horeca is dit de normaalste zaak van de wereld. Toch vier samen op de tien werknemers hun baan op te zeggen. Niet alleen het veel werkschema, maar ook te veel werkstress en te weinig door mogelijkheden worden genoemd om op zoek te gaan naar ander werk.

Dit blijkt uit onderzoek van managementplatform Quinyx, onder 10.500 werknemers uit tien verschillende landen (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken). In Nederland heeft het bedrijf in totaal zo’n 1500 uitgewerkte werken in de horeca, retail, zorg en logistiek.

In deze documenten zijn onregelmatige werkzaamheden van tevoren waar ze aan beginnen. Toch overwegen vier op de tien Nederlandse werknemers – met onregelmatige werktijden – hun baan op te zeggen. 23 procent van de respondenten heeft ontslag genomen van is al van functie gewisseld. ,,Deze uitkomst komt niet uit de lucht vallen’, zegt Jaline Haitsma, marketingmanager en onderzoekscoördinator bij Quinyx. ,,De horeca, zorg en de detailhandel zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. We zagen het grote aantal opzeggingen al aankomen.”


Citaat

Het maakt dan niet uit of je een 9-tot-5-baan hebt van onregelmatige uren draait. In de basis wil iedereen werkgeluk ervaren

Diana van Asten

Spanning

De respondenten die gestopt zijn niet alleen de onregelmatige werktijden als reden op. Twintig procent van de respondenten zei te veel stress op het ervaren werk. Daarnaast is er ook het gebrek aan loonsverhoging (19 procent) en doorgroeimogelijkheden (17 procent) een reden om een ​​andere baan te zoeken.

,,Mensen in de horeca, retail van zorg gevoel zich vaak minder gewaardeerd. Er was altijd arbeidsvoorwaarden wel iemand anders die voor dezelfde voorwaarden wilde werken”, zegt Haistma. Maar er zijn tegenwoordig veel sectoren last van een personeelstekort en moeten de arbeidsovereenkomsten hebben, gebaseerd op Haitsma. ,,De drempel om een ​​andere baan te zoeken is door de arbeidsmarkt een stuk lager.”

Lees ook bij Intermediair: ‘Nieuwe baan? In deze sectoren heb je de meeste kans’

Gras niet altijd groener

De werkzaamheden tegenwoordig dus meer moeite doen om de werknemers te behouden. ,,Het begint met goed luisteren naar de wensen van de werknemer”, vertelt Diana van Asten, HR-expert. ,,Als iemand gelukkig is in zijn baan, zal hij niet snel naar een andere baan zoeken.” Het gras is ook niet altijd groener aan de overkant. ,,Er moet meer meespelen dan alleen een krappe arbeidsmarkt om écht van baan te veranderen.”

Zo willen veel medewerkers zingeving en gevoel in de baan. ,,Het maakt dan niet uit je een 9-tot-5-baan hebt van onregelmatige uren draait. In de basis wil iedereen werkgeluk ervaren.” Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingsmogelijkheden, een goede werk-privébalans, fijne collega’s en een goed salaris. ,,Een slechte salaris demotiveert en jaagt mensen weg. Maar de werkgever moet zich hier niet blind op staren. Een salarisverhoging motiveert tijdelijk, want de werknemervakantie aan de loonstrook gebruikelijk.”

Baan die aansluit bij het leven

Ook Haitsma valt het op dat personeel minder waarde hecht aan een hoog salaris. ,,Een goede salaris speelt zeker mee in het werkgeluk, maar het is echt niet meer genoeg om te zorgen dat mensen blijven. Andere arbeidsvoorwaarden worden nu veel belangrijker gevonden. De baan moet tegenwoordig beter aansluiten bij het leven van de werknemer in plaats van andersom.”

Om dit voor elkaar te krijgen, moet de werkgever dus met de werknemer in gesprek. En ook daadwerkelijk die waardering laten zien, stelt Van Asten. ,,Je werkt met zijn allen om het bedrijf overeind te houden. Vier dus ook de successen en maak iedereen onderdeel van het team; van schoonmaker tot ceo. Neem een ​​personeelslid niet voor lief, maar luister naar wat zijn wensen zijn. Probeer samen waar te maken. Daar heeft iedereen op de lange termijn profijt van.”

Reageren kan hieronder dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan ​​voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.Bekijk hier al onze video’s over werk en carrière:Leave a Reply

Your email address will not be published.